Zdravé sladenie

Chcete vedieť, ako zdravo sladiť?

Vzdali ste sa sladkostí, no predstava neosladeného čaju či kávy vám nerobí veľkú radosť? Vezdte, že na túto otázku je hneď niekoľko odpovedí! Prečítajte si niečo o tekutých formách zdravších sladidiel…

Agáve sirup – zlatý mok z Mexika

V preklade znamená agáve krásny a vznešený. Vidno, že Mexičania sú na túto rastlinku hrdí, a to právom. Z agáve, rastliny s hrubými a dužinatými listami, sa vyrába nielen tequila, ale aj agáve sirup, vhodný na sladenie akéhokoľvek pokrmu Je sladší než cukor, a preto ho do jedla pridávame v menších množstvách. Hodí sa všade tam, kde by ste inak použili cukor, ale treba rátať s jeho tekutou konzistenciou. Namiesto posypania ide teda o polievanie. Ale nebojte sa ho vyskúšať. Má nižší glykemický index, ale je dosť sladký, takže ho budete používať oveľa menej a ušetríte si kilokalórie. Podporuje trávenie a funkciu čriev a takisto štartuje metabolizmus. Dajte si však pozor, pretože  všetkého veľa niekedy škodí. Sirup obsahuje veľa fruktózy a niektoré zdroje uvádzajú, že fruktóza vo veľkom množstve škodí pečeni.

Zdravé sladenie

Medzi ďalšie druhy sirupov, ktoré sa nám osvedčili pri sladení, patrí napríklad ďatlový sirup, ryžový sirup, či trstinová melasa.  Vychytávkou je aj slivkový sirup, ktorý je plný úžasnej slivkovej chuti.

Ďatlový sirup

Je veľmi vhodný na príprabvu dezertov, taktiež sa hodí na poliatie müsli, či len tak, na spojenie piškót.

Ryžový sirup

Nie je až taký sladký ako cukor. Preto je veľmi vhodný pre ľudí, ktorí preferujú menej sladkú chuť, no zato je plný ryžovej chuti, podobnej orechom.

Trstinová melasa

Je tmavohnedej až čiernej farby. Vyrába sa z cukrovej trstiny. Obsahuje veľa železa, mede či horčíka a je bohatá na množstvo ďalších  vitamínov. Užívať ju preto môžu aj ľudia s nedostatkom železa či vápnika, ale aj športovci – pre rýchle dobíjanie energie. Opäť tu však narazíme na špecifickú chuť, na ktorú si treba zvyknúť. Trstinová melasa nás však láka a s pravidelným používaním sľubuje lepšie trávenie a prečisťovanie organizmu.

Zdravé sladenie

Javorový sirup

Je starou známou pochúťkou z Kanady. Patrí k pomerne drahým produktom, oplatí sa však investovať. Je čistou prírodnou esenciou. Vhodný je nielen na poliatie lievancov, palaciniek či waflí, ale aj na dochutenie ostatných pokrmov, ktoré potrebujete osladiť. Má veľmi výraznú sladkú chuť a vysoký obsah kalórií, takže v prípade diét sa neodporúča. Dobrý je však napríklad pre športovcov, ktorým dodáva množstvo energie. Vhodný je aj na raňajky do rôznych kaší, müsli, mliek a cereálií.

Čakankový sirup – sladký ako med

Sladidlo úplne novej generácie, a navyše z domácich zdrojov, je vyrobené unikátnou patentovanou metódou z koreňa čakanky. Je bez akýchkoľvek konzervantov, laktózy, lepku a soli.

Náš tip:

Čakankový sirup Originál

Čakankový sirup Originál je sladidlo novej generácie vyrobené unikátnou patentovanou metódou z koreňa čakanky, bez konzervantov, laktózy, lepku a soli. Dosahuje sladivosť medu a má jemnú lahodnú chuť. Obsahuje až o 95 % menej cukru v porovnaní s inými prírodnými sladidlami a jeho glykemický index je menej ako 5 a je tak ideálnym sladidlom aj pre diabetikov. Navyše až 71 % z jeho obsahu tvorí vláknina, ktorá má nezastupiteľnú funkciu pre správne trávenie. Sirup je využiteľný nielen v studenej (do kávy, čaju, jogurtov, tvarohu…), ale aj v teplej kuchyni (pri pečení a varení), kde dokonca dokáže nahradiť aj tuk – 1 g sirupu nahradí až 4 g tuku. V kombinácii s Čakankovým sirupom Originál sa vyrábajú aj ďalšie produkty ako sú napr. Čakanko-arašidový krém alebo Lieskovoorieškovo-čakankový krém.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach