Zemiaky majú v kuchyni veľmi pestré využitie. Aby ste z nich vytvorili to najlepšie jedlo alebo prílohu, je dobré sa zorientovať vo varných typoch zemiakov.a vybrať si tie správne zemiaky na šalát.
- Varný typ A – šalátové zemiaky
- Varný typ B – prílohové zemiaky
- Varný typ C – zemiaky na pyré a cesto
Zemiaky obsahujú sacharidy vo forme škrobu a sú teda zdrojom energie, vitamínov a minerálov. Tento zázrak z Južnej Ameriky vás zasýti na dlhú dobu. K správnej funkcii vašej tráviacej sústavy prispieva vláknina obsiahnutá v zemiakoch. Najzdravšiu úpravu zemiakov predstavuje varenie v šupke, a to buď vo vode, alebo v pare. Pri tejto úprave sa zachová najviac cenných látok.
Ak chceme, aby sa zemiaky, ktoré varíme na zemiakový šalát, nerozvarili a aby ostali pekné a nerozpadávali sa, mali by sme ich vkladať až do vriacej vody (podobne ako cestoviny). Zemiaky aj po uvarení ostanú pekné a nebudú múčnaté. Tento spôsob sa však osvedčuje najmä pri čerstvých zemiakoch. Ak by sme chceli takýmto spôsobom variť zemiaky, ktoré sme skladovali celú zimu, tie už môžu mať tendenciu múčnatieť.