Zemiaky na šalát

Zemiaky majú v kuchyni veľmi pestré využitie. Aby ste z nich vytvorili to najlepšie jedlo alebo prílohu, je dobré sa zorientovať vo varných typoch zemiakov.a vybrať si tie správne zemiaky na šalát.

  • Varný typ A – šalátové zemiaky
  • Varný typ B – prílohové zemiaky
  • Varný typ C – zemiaky na pyré a cesto

Zemiaky obsahujú sacharidy vo forme škrobu a sú teda zdrojom energie, vitamínov a minerálov. Tento zázrak z Južnej Ameriky vás zasýti na dlhú dobu. K správnej funkcii vašej tráviacej sústavy prispieva vláknina obsiahnutá v zemiakoch. Najzdravšiu úpravu zemiakov predstavuje varenie v šupke, a to buď vo vode, alebo v pare. Pri tejto úprave sa zachová najviac cenných látok.

Ak chceme, aby sa zemiaky, ktoré varíme na zemiakový šalát, nerozvarili a aby ostali pekné a nerozpadávali sa, mali by sme ich vkladať až do vriacej vody (podobne ako cestoviny). Zemiaky aj po uvarení ostanú pekné a nebudú múčnaté. Tento spôsob sa však osvedčuje najmä pri čerstvých zemiakoch. Ak by sme chceli takýmto spôsobom variť zemiaky, ktoré sme skladovali celú zimu, tie už môžu mať tendenciu múčnatieť.  

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach