Dnes je piatok, 29. marca 2024, sviatok má Miroslav

Korenie pre varenie

perníky

Bezlepkové perníky

Suroviny na bezlepkové perníky: 400 gr maniokovej múky (alebo tapiokovej podľa výrobcu), 60 gr mandľovej múky, 40 gr konopnej múky, 30 gr pohánkovej krupice alebo amarantovej múky, 150 gr kvalitného medu, 190 gr kvalitného živočíšneho...
Pšenová kaša s prekvapením

Pšenová kaša s prekvapením

Suroviny na pšenovú kašu s prekvapením: 60 g pšena, 200 ml mandľového mlieka, 1 PL medu, 1 banán, 3 štvorčeky horkej čokolády, oriešky, vanilka, kokosový olej, škorica, štipka mletej škorice, štipka mletého klinčeka, štipka mletej...
Zemiakové placky z varených zemiakov

Zemiakové placky z varených zemiakov

1 porcia: 1682 kJ / 402 kcal Suroviny na zemiakové placky z varených zemiakov: 700 g múčnych zemiakov, 6 lyžíc masla, soľ, mleté čierne korenie, korenie na zemiakové placky Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme mierne vychladnúť a...
Tofu s mangoldom a ovsom

Tofu s mangoldom a ovsom

Suroviny na tofu s mangoldom a ovsom: 300 g zŕn ovsa alebo jačmeňa (nahé, lúpané zrná), 200 g bieleho tofu (alebo tempeh) , 1/4 malej lyžičky kurkumy, trochu drvenej rasce a mletého čierneho korenia,...
Pohánka s cviklou

Pohánka varená s cviklou

Pohánka má v surovom stave múčnu a horkastú chuť. Preto je vhodné, aby sa pred spracovaním premyla vodou. Ja som si na jej chuť zvykla a už to robím iba pri jej surovom spracovaní. Čas a doba trvania...
Bravčový steak

Bravčový steak s pečeným batátom

Suroviny na bravčový steak s pečeným batátom (rozpočet na 1 porciu): 200 g bravčové mäso – koniec karé začiatok  krkovičky, 1 ks väčší batát, 1 ks cesnak Cesnakové aioli: majonéza: ¼ l olivový olej,  1 vajce ,...

Bagety

Suroviny na bagety: 300 g hladkej múky, 1/3 droždia, soľ, štipka bieleho alebo čierneho mletého korenia, 1,5 dcl vody, 1 vajce Postup: Zo surovín vymiešame cesto, ktoré necháme nakysnúť.  Keď je cesto nakysnuté, premiešame ho, dáme...
Karfiolova polievka

Karfiolová polievka s bylinkami

Suroviny na karfiolovú polievku s bylinkami: 250 g karfiolu, 1 cibuľa, soľ, petržlenová vňať, mletá rasca, mleté čierne korenie, voda, trochu olivového oleja. Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľku osmažíme na oleji, pridáme karfiol, ktorý sme rozobrali na ružičky,...
Sicílske špagety s tuniakom

Sicílske špagety s tuniakom

Energetická hodnota 1 porcie: 440 kcal Suroviny na sicílske špagety s tuniakom (rozpočet na 4 porcie ): 250 g špagiet, 160 g tuniaka v olivovom oleji, 40 g sušených paradajok, 30 g strúhanky, 1 strúčik cesnaku,...
Bravčové Vindaloo

Bravčové Vindaloo

Indická kuchyňa Suroviny na Vindaloo: 16 sušených cilli papričiek, 1 kus škorice (2,5 cm), 1 čajová lyžička semienok rímskej rasce, 6 celých klinčekov 1/2 lyžičky celého čierneho korenia, 1/2 lyžičky mletej kurkumy, 1 polievková lyžica bieleho...