Bravčové

Údené karé s bylinkovou kôrkou

Suroviny (rozpočet na 16 kúskov): 750 g údeného karé bez kosti, 1 zväzok petržlenovej vňate, 1 žĺtok, 2 lyžičky kremžskej horčice, korenie, 1 kg zemiakov, 125 ml vývaru, 1 viazanička reďkoviek, 1 viazanička pažítky, 4 lyžičky octu, 6 lyžičiek oleja, soľ Postup: Trúbu vyhrejeme na 200 stupňov, petržlenovú vňať posekáme. Zmiešame žĺtko s horčicou, petržlenovou […]

Bôčiková roláda
Bravčové

Bôčiková roláda

Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 1 kg bravčového bôčika, 2 cibule, 2 domáce klobásy, 1 lyžička mletej červenej papriky, 3 strúčiky cesnaku, soľ, 1 lyžička drvenej rasce, olej Postup: Bôčik vykostíme, umyjeme, osušíme, rozrežeme na plát o dobre vyklepeme. Cibuľu očistíme a pokrájame na kolieska. Pretlačený cesnak, papriku soľ, trochu oleja a rascu vymiešame, zmesou […]

Varíme ryby

Šťuka na hubách

Suroviny (rozpočet na 4 porcie): 500 g mrazenej šťuky, mleté čierne korenie, 1 citrón, 30 g masla, 1 cibuľa, 100 g húb, 1 lyžica petržlenovej vňate, 1 lyžica horčice, 1 dl sladkej smotany, 50 g údenej slaniny, 1 dl bieleho vína Postup: Rybu očistíme a nakrájame na porcie, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme […]

Ryba na severský spôsob
Varíme ryby

Ryba na severský spôsob

Suroviny (rozpočet na 4 porcie): 400 g mrazenej morskej šťuky, 1 citrón, 100 g zeleru, 3 mrkvy, 100 g masla, 1 cibuľa, 1 vajce, 1 lyžica sušenej bazalky, 1 lyžica horčice, 2 dl sladkej smotany, rasca, soľ, 3 žemle, 1dl bieleho vína, 1 lyžička mletej červenej papriky, petržlenová vňať Postup: Nerozmrazené filety opláchneme studenou vodou […]

Teľacie medajlóniky so šalátom
Hovädzie

Teľacie medajlóniky so šalátom

Suroviny (rozpočet na 4 porcie): 400 g teľacej sviečkovice, olej, 20 g masla, mleté čierne korenie, soľ, hladká múka, 2 dl sladkej smotany, citrónová šťava, kôpor Postup: Mäso očistíme a pokrájame. Zľahka naklepeme, okoreníme, posolíme a obalíme v múke. Opečieme na rozohriatom oleji a masle opekáme asi 4 minúty z každej strany. Mäso vyberieme, výpek […]

Kura s kari a quinoovym salatom
Hydina

Kura s kari a quinoovým šalátom

Suroviny( rozpis pre 1 osobu): 85 g ochladených varených kuracích pŕs, ¼ čl karí korenia, ¼ šálky gréckeho jogurtu, ¼ šálky varenej quinoi, ¼ šálky nasekaného jablka, ½ najemno nasekanej stonky zeleru, 2 šálky čerstvého špenátu Postup: Okrem špenátu všetky ingrediencie pokrájame a zmiešame v miske. Na tanier dáme špenát a na to položíme hotovú zmes. Autor: Janka […]

Hovädzie

Pfeffersteak so šalátom zo špenátu

Energetická hodnota jednej porcie: 520 kcal Suroviny (rozpočet na 4 porcie): 150 g čerstvého špenátu, 1 mladá cibuľka, ½ viazaničky reďkovky, šťava z jednej limetky, 1 lyžička medu, 8 lyžíc olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, 8 ks steakov z bravčovej panenky, 4 lyžičky farebného korenia Postup: Špenátové listy, cibuľku a reďkovku umyjeme, osušíme, cibuľku […]

Domáce klobásy
Bravčové

Domáce klobásy

Suroviny: 7 kg bravčový výrez, 2 kg bravčové pliecko, 1 kg hovädzie mäso (výrez, krk, pliecko), 200 g soľ, 50 g mleté čierne korenie, 50 g štipľavá paprika, 75 g sladká paprika, 50 g mletá rasca, 100 g očisteného cesnaku Postup: Napísať recept na domácu klobásu je tak trochu výzva, pretože čo región to iný […]

makrela so salatom
Varíme ryby

Makrela so šalátom

Suroviny: 200 g čerstvej makrely Šalát: 80 g paradajok, 60 g červenej cibule, 60 g zelenej uhorky, 4 PL octu, 3 PL olivového oleja, 10 g čerstvej petržlenovej vňaťky, soľ, mleté čierne korenie Postup: Rybu očistíme, osolíme a prudko opečieme na rozpálenom oleji z oboch strán. Pripravíme si zo zeleniny šalát. Paradajky pokrájame na kolieska, […]

Hydina

Kurča s hrozienkami

Suroviny: 4 ks kuracích pŕs, 200 g cibule, 150 g hrozienok – sultánky, 10 g čerstvej petržlenovej vňate, 1/3 šálka hnedého cukru, 1 ČL mletej škorice, štipka soli, 1/2 ČL strúhaného zázvoru, štipka šafranu, 1 strúčik cesnaku, 1/4 šálky horúcej vody, olivový olej Postup: Mäso očistíme, opláchneme a pokrájame na väčšie kusy. Cibuľu a cesnak […]

womangalérie VŠETKY