Domáci tarator
Dipy, Omáčky, Polievky, Prílohy, Zeleninové

Domáci tarator

Suroviny:  šalátovú uhorku (polovicu do polievky a polovicu na ozdobenie), 200 g bieleho jogurtu, 1 PL olivového oleja, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 500 ml slovenského mlieka, soľ, čierne korenie, zopár vlašských orechov, petržlenovú vňať  Postup:  Uhorku očistíme a nakrájame. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Do hrnca nalejeme slovenské mlieko, pridáme jogurt, prelisovaný cesnak, olej a […]

Vajíčka s bylinkovou omáčkou
Chuťovky, Jedlá bez mäsa, Omáčky, Vegetariáni

Vajíčka s bylinkovou omáčkou

1 porcia: 1607 kJ / 384 kcal Suroviny: 8 vajec uvarených natvrdo, 1 smotanový jogurt, 1/8 l smotany, 125 g nízkotučného tvarohu, 2 lyžice horčice, 1 cibuľa, 1 zväzok petržlenovej vňate, kôpru a pažítky, 1 malá sladkokyslá uhorka, soľ, mleté čierne korenie, štipka cukru Postup: Do tvarohu postupne vmiešame jogurt, smotanu a horčicu. Cibuľu očistíme […]

Flank steak
Hovädzie, Omáčky

Flank steak so salsou z pečených paprík

Suroviny: 1 porcia Flank steak (steak z hovädzieho pupka), soľ, čierne korenie Postup: Steak ochutíme soľou a čiernym korením, opečieme na panvici z oboch strán, obrátime po 3-4 minútach. Preložíme na plech a dopečieme v predhriatej rúre na 100°C. Vyberieme z rúry a necháme pár minút na pekáči odležať, aby steak „došiel“. TIP šéfkuchára Michala Hečka: Flank steak si najlepšie vychutnáte […]

hríbová omáčka s knedľou
Jedlá bez mäsa, Múčne jedlá, Omáčky, Prívarky

Kuriatkovo-hríbová omáčka s knedľou

Suroviny ( rozpočet na 4 porcie ): 400 g hríbov a kuriatok, 1 cibuľa, 50 g masla, 500 ml hovädzieho vývaru, soľ, mleté čierne korenie, 2 bobkové listy, 1/2 lyžičky drvenej rasce, 4 guľôčky nového korenia, 40 g hladkej múky, 300 ml smotany na šľahanie, malá hrsť petržlenovej vňate Postup: Hríbiky a kuriatka dobre očistíme […]

Pesto
Dipy, Marinády, Nátierky, Omáčky, Špeciálna strava

Pesto z medvedieho cesnaku

Pripravme si spoločne malý zázrak, ktorý doslova víta jar, teší chuťové poháriky a zároveň zaženie všetky choroby? Tým zázrakom je pesto z medvedieho cesnaku s parmezánom! Medvedí cesnak 🍃Posilňuje imunitu🍃Pôsobí ako prírodné antibiotikum🍃Zlepšuje zažívanie, prečisťuje krv i celý organizmus🍃Účinný aj proti kožným ťažkostiam Tip: Bez parmezánu sa v modernej kuchyni nezaobídete. Či už pripravujete pesta, […]

Kalerábová kaša
Jedlá bez mäsa, Jedlá zo zemiakov, Omáčky, Prílohy, Prívarky

Kalerábová kaša

Suroviny: 200 g mladého kalerábu, 100 g zemiakov, 50 ml smotany na varenie, 1 polievková lyžica posekaného kôpru, ½ čajovej lyžičky soli, medzi prsty mletého čierneho korenia Postup: Kaleráb nakrájame na kúsky spolu so zemiakom. Zalejeme vodou a varíme asi 15 minút. Potom rozmixujeme do hladka. Pridáme smotanu a koreniny. Za stáleho miešania už len prehrejeme. Podávame […]

Tekvicový dip
Bez lepku, Dipy, Dressingy, Jedlá bez mäsa, Nátierky, Oddelená strava, Omáčky, Vegetariáni

Tekvicový dip

Suroviny: 2 ks stredne veľkej tekvice hokaido, 1 strúčik cesnaku, 300 g syru lučina, 50 g tekvicových jadierok, soľ, korenie, bylinky, citrón, olivový olej Postup: Tekvicu olúpeme, osolíme, potrieme olejom a upečieme vo vyhriatej trúbe asi pri 180ºC. Vychladnutú tekvicu zmiešame s lučinou, citrónom, dochutíme soľou, korením a bylinkami. Posypeme opraženými tekvicovými semienkami a prelejeme […]

Salsa z tureckej papriky a fety
Chuťovky, Dipy, Jedlá bez mäsa, Nátierky, Omáčky, Vegetariáni

Salsa z tureckej papriky a fety s kúskami pity

Suroviny: Salsa z tureckej papriky a fety, 2 lyžice melasy z granátového jablka, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 malá červená paprika pokrájaná nadrobno, 1 malá uhorka bez semienok pokrájaná nadrobno, 1 malá červená cibuľa pokrájaná nadrobno, 2 lyžice mäty pokrájanej najemno, 2 lyžice rozmrvenej fety Chrumkavé kúsky pity: 6 chlebov pita, olivový olej v spreji, 1 lyžica […]

Orientálna šošovica
Jedlá bez mäsa, Omáčky

Orientálna šošovica

Suroviny: 250g šošovice, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžička karí alebo kurkumy, 1/2 lyžičky mletej rasce, soľ, pochúťková smotana, olej Postup: Vopred namočenú šošovicu scedíme a odkvapkáme. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a roztlačený cesnak, pridáme koreniny a napokon šošovicu. Za stáleho miešania chvíľu popražíme, podlejeme trochou vody, premiešame a zakrytú udusíme do […]

Pikantná čínska zmes
Jedlá bez mäsa, Omáčky, Zaváraniny

Pikantná čínska zmes

Suroviny: 1 pór, 3 mladé cibule, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 žltá paprika, 1 cuketa (stredná veľkosť), 125 g sójových klíčkov, 65 ml oleja, 125 ml vody, 3 KL soli, 2 PL kečupu, 1 PL čínskeho korenia,  3 PL sójovej omáčky, 2 PL jablkového octu, 2 PL zemiakového škrobu Solamyl, 125 ml vody, […]

womangalérie VŠETKY