Zemiaky s rukolovo-mangoldovým pestom
Suroviny na Zemiaky s rukolovo-mangoldovým pestom:
zemiaky, 50 g rukoly, 70 g mangoldu, 6 - 7 PL olivového oleja, 50 g kešu orechov, 50 g parmezáu, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, korenie čierne mleté
Postup:
Rukolu a mangold umyjeme a...
Pečené zemiaky s bylinkami
Suroviny na pečené zemiaky s bylinkami (rozpočet pre 4 osoby):
1 kg zemiakov, 4 strúčiky cesnaku, soľ, 2 šálky sladkej smotany, provensálske bylinky, čierne korenie, trocha muškátového orieška, 75 g nastrúhaného syre, trocha tymián
Postup:
Cesnak očistíme...
Dusený ružičkový kel
Suroviny na dusený ružičkový kel:
1/2 kg rúžičkového kelu, soľ, drvená rasca, 2 strúčiky cesnaku
Postup:
Kel očistíme a krátko povaríme v osolenej vode, väčšie ružičky zľahka narežeme do kríža, aby sa rýchlejšie uvarily, potom ich scedíme...
Orientálna šošovica
Orientálna šošovica - suroviny:
250 g šošovice, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžička karí alebo kurkumy, 1/2 lyžičky mletej rasce, soľ, pochúťková smotana, olej
Postup:
Vopred namočenú šošovicu scedíme a odkvapkáme. Na oleji...
Kapustové lokše
Suroviny na kapustové lokše:
400 g bielej hlávkovej kapusty, asi 150 g hladkej múky, soľ
Postup:
Kapustu umyjeme, pokrájame nadrobno, osolíme, necháme 15 minút stáť. Primiešame múku, vypracujeme cesto, urobíme šúľok, ktorý pokrájame...
Teplý zemiakový šalát s hráškom
Suroviny na teplý zemiakový šalát s hráškom (rozpočet na 4 porcie):
500 g ružových zemiakov, 200 g mrazeného hrášku, 4 šalotky, 1 lyžice oleja, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 4 lyžice tatárskej omáčky, hrsť nasekanej...
Jačmenný šolet s tempeh a kapustou
Suroviny na jačmenný šolet s tempeh a kapustou:
400 g tempeh - sojové fermentované bôby, 1 čínska kapusta, biela drobná fazuľa namočiť na 12 hodín a uvariť s bobkovým listom, 600 g jačmenné krúpy – uvariť vo...
Paprika v smotanovej omáčke
Paprika v smotanovej omáčke - suroviny (rozpočet pre 4 osoby):
1 kg papriky, 2 lyžice - 80 g majonézy, 1/8 l smotany, 1 lyžica vínneho octu, 1 lyžička cukru, mleté čierne korenie, 1 lyžička kapár
Postup:
Papriky...
Bulgur so zeleninou
Slovo bulgur pochádza z tureckého bulghur alebo z arabského bourghoul a v preklade znamená krupica. Sú to lámané pšeničné zrná rôznej veľkostí, ktoré sú už parené alebo predvarené.
Vyrába sa tak, že najskôr sa pšenica...
Funkaso – nigérijské palacinky
Funkaso je plochá nigerijská placka z prosa, masla a cukru. Podáva sa buď ako príloha k hlavnému jedlu, alebo ako dezert s medom alebo chutney
Suroviny na funkaso - nigérijské palacinky:
350 g múky z prosa, 200 ml vlažnej vody, maslo alebo...