Dnes je piatok, 29. marca 2024, sviatok má Miroslav

Prílohy

Zemiaky s rukolovo-mangoldovým pestom

Suroviny na Zemiaky s rukolovo-mangoldovým pestom: zemiaky,  50 g rukoly,  70 g mangoldu,  6 - 7 PL olivového oleja, 50 g kešu orechov, 50 g parmezáu, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ,  korenie čierne mleté Postup: Rukolu a mangold umyjeme a...

Pečené zemiaky s bylinkami

Suroviny na pečené zemiaky s bylinkami (rozpočet pre 4 osoby): 1 kg zemiakov, 4 strúčiky cesnaku, soľ, 2 šálky sladkej smotany, provensálske bylinky, čierne korenie, trocha muškátového orieška, 75 g nastrúhaného syre, trocha tymián Postup: Cesnak očistíme...
ružičkový kel

Dusený ružičkový kel

Suroviny na dusený ružičkový kel: 1/2 kg rúžičkového kelu, soľ, drvená rasca, 2 strúčiky cesnaku Postup: Kel očistíme a krátko povaríme v osolenej vode, väčšie ružičky zľahka narežeme do kríža, aby sa rýchlejšie uvarily, potom ich scedíme...
Orientálna šošovica

Orientálna šošovica

Orientálna šošovica - suroviny: 250 g šošovice, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžička karí alebo kurkumy, 1/2 lyžičky mletej rasce, soľ, pochúťková smotana, olej Postup: Vopred namočenú šošovicu scedíme a odkvapkáme. Na oleji...

Kapustové lokše

Suroviny na kapustové lokše: 400 g bielej hlávkovej kapusty, asi 150 g hladkej múky, soľ Postup: Kapustu umyjeme, pokrájame nadrobno, osolíme, necháme 15 minút stáť. Primiešame múku, vypracujeme cesto, urobíme šúľok, ktorý pokrájame...
helmans

Teplý zemiakový šalát s hráškom

Suroviny na teplý zemiakový šalát s hráškom (rozpočet na 4 porcie): 500 g ružových zemiakov, 200 g mrazeného hrášku, 4 šalotky, 1 lyžice oleja, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 4 lyžice tatárskej omáčky, hrsť nasekanej...
Jacmenny solet

Jačmenný šolet s tempeh a kapustou

Suroviny na jačmenný šolet s tempeh a kapustou: 400 g tempeh - sojové fermentované bôby, 1 čínska kapusta, biela drobná fazuľa namočiť na 12 hodín a uvariť s bobkovým listom, 600 g jačmenné krúpy – uvariť vo...
Paprika v smotanovej omáčke

Paprika v smotanovej omáčke

Paprika v smotanovej omáčke - suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 1 kg papriky, 2 lyžice - 80 g majonézy, 1/8 l smotany, 1 lyžica vínneho octu, 1 lyžička cukru, mleté čierne korenie, 1 lyžička kapár Postup: Papriky...
bulgur so zeleninou

Bulgur so zeleninou

Slovo bulgur pochádza z tureckého bulghur alebo z arabského bourghoul a v preklade znamená krupica. Sú to lámané pšeničné zrná rôznej veľkostí, ktoré sú už parené alebo predvarené. Vyrába sa tak, že najskôr sa pšenica...

Funkaso – nigérijské palacinky

Funkaso je plochá nigerijská placka z prosa, masla a cukru. Podáva sa buď ako príloha k hlavnému jedlu, alebo ako dezert s medom alebo chutney Suroviny na funkaso - nigérijské palacinky: 350 g múky z prosa, 200 ml vlažnej vody, maslo alebo...