Dnes je sobota, 20. apríla 2024, sviatok má Marcel

Prílohy

Strúhankové knedličky

Strúhankové knedličky

Suroviny na strúhankové knedličky: 10 dkg masla, 2 vajcia, 10 dkg jemnej žemľovej strúhanky, muškátový oriešok, soľ, tuk na pečenie, 1 malý zväzok pažítky Postup: Necháme zmäknúť maslo pri izbovej teplote a vymiešame ho na hladkú masu....
Kyslý zemiakový šalát

Kyslý zemiakový šalát

Suroviny na kyslý zemiakový šalát: Zemiaky, červená cibuľa, olej, cukor, mleté čierne korenie, voda, ocot, kyslé uhorky Postup: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Keď vychladnú, nakrájame ich na dlhé hranolčeky. Vodu, olej, ocot, cukor,...
Zemiakové koláčiky

Zemiakové koláčiky – príloha k hlavnému jedlu

Suroviny zemiakové koláčiky: 0,5 kg zemiakov, 40 g slaniny, 1 žĺtok, malá viazanička petržlenovej vňate, muškátový oriešok, soľ, čierne korenie, 1/2 lyžice zemiakového škrobu, tuk na opečenie Postup: Zemiaky očistíme, uvaríme v posolenej vode, prelisujeme a necháme...
Ratatouille s baklažánom

Ratatouille s baklažánom

Suroviny na ratatouille s baklažánom: 14 lyžíc olivového oleja, 1 kg cibule nakrájanej na kolieska, 3 červené papriky, 1 kg zrelých paradajok alebo paradajok z konzervy bez nálevu, 1 bouquet garni zo stopkatého celeru a...
Zemiakové pusinky

Zemiakové pusinky

Suroviny na zemiakové pusinky (rozpočet pre 4 porcie): 90 dkg sypkých zemiakov, 3 žĺtky, 5 dkg masla, muškátový oriešok, soľ, 2 vajcia, maslo Postup: Cesto: Umyjeme zemiaky a uvaríme ich v šupke domäkka, ošúpeme a ešte horúce...
prílohy

Pečené zemiaky – najlepšie prílohy k steaku

Nebudeme si klamať – steaková sezóna je celý rok! Čoraz častejšie sa však teraz budeme z tepla kuchyne premiestňovať na záhrady a terasy a organizovať veľké grilovacie párty pre kamarátov. Chcete vedieť dve špičkové...
Karfiolova kasa

Karfiolová kaša s maslom a petržlenovou vňaťou

Suroviny na karfiolovú kašu s maslom a petržlenovou vňaťou: 500 g karfiolu, 4 dl mlieka, 1 čajová lyžička Vegety, štipka mletého čierneho korenia, 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate, polovica čajovej lyžičky citrónovej kôry, 1 PL...
zemiaky s cibuľou

Opečené viedenské zemiaky s cibuľou

Suroviny na opečené viedenské zemiaky s cibuľou ( rozpočet na prípravu pre 4 osoby ): 3 – 4 väčšie zemiaky, 1 menšia cibuľa, 100 g masla, soľ a čierne mleté korenie Postup: 3-4 väčšie zemiaky umyjeme a uvaríme...
Hráškový nákyp

Hráškový nákyp

Suroviny na Hráškový nákyp: 1 kg mrazeného hrášku, soľ, kajenské korenie,  500g smotany na varenie , viazanička čerstvej mäty , 2 chemicky neošetrené limetky, 10 vajec,  hrudka masla. Postup: Hrášok uvarime v posolenej vode. Rozmixujeme ho...
Tortilla

Tortilla

Suroviny na tortillu: 2 šálky kukuričnej múky, 1 šálka pšeničnej (alebo inej) múky, voda podľa potreby, soľ Postup: Z múky, vody a soli vymiesime cesto, z neho formujeme malé placky a potom ich vaľkáme valčekom...