Strúhankové knedličky
Suroviny na strúhankové knedličky:
10 dkg masla, 2 vajcia, 10 dkg jemnej žemľovej strúhanky, muškátový oriešok, soľ, tuk na pečenie, 1 malý zväzok pažítky
Postup:
Necháme zmäknúť maslo pri izbovej teplote a vymiešame ho na hladkú masu....
Kyslý zemiakový šalát
Suroviny na kyslý zemiakový šalát:
Zemiaky, červená cibuľa, olej, cukor, mleté čierne korenie, voda, ocot, kyslé uhorky
Postup:
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Keď vychladnú, nakrájame ich na dlhé hranolčeky. Vodu, olej, ocot, cukor,...
Zemiakové koláčiky – príloha k hlavnému jedlu
Suroviny zemiakové koláčiky:
0,5 kg zemiakov, 40 g slaniny, 1 žĺtok, malá viazanička petržlenovej vňate, muškátový oriešok, soľ, čierne korenie, 1/2 lyžice zemiakového škrobu, tuk na opečenie
Postup:
Zemiaky očistíme, uvaríme v posolenej vode, prelisujeme a necháme...
Ratatouille s baklažánom
Suroviny na ratatouille s baklažánom:
14 lyžíc olivového oleja, 1 kg cibule nakrájanej na kolieska, 3 červené papriky, 1 kg zrelých paradajok alebo paradajok z konzervy bez nálevu, 1 bouquet garni zo stopkatého celeru a...
Zemiakové pusinky
Suroviny na zemiakové pusinky (rozpočet pre 4 porcie):
90 dkg sypkých zemiakov, 3 žĺtky, 5 dkg masla, muškátový oriešok, soľ, 2 vajcia, maslo
Postup:
Cesto: Umyjeme zemiaky a uvaríme ich v šupke domäkka, ošúpeme a ešte horúce...
Pečené zemiaky – najlepšie prílohy k steaku
Nebudeme si klamať – steaková sezóna je celý rok! Čoraz častejšie sa však teraz budeme z tepla kuchyne premiestňovať na záhrady a terasy a organizovať veľké grilovacie párty pre kamarátov. Chcete vedieť dve špičkové...
Karfiolová kaša s maslom a petržlenovou vňaťou
Suroviny na karfiolovú kašu s maslom a petržlenovou vňaťou:
500 g karfiolu, 4 dl mlieka, 1 čajová lyžička Vegety, štipka mletého čierneho korenia, 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate, polovica čajovej lyžičky citrónovej kôry, 1 PL...
Opečené viedenské zemiaky s cibuľou
Suroviny na opečené viedenské zemiaky s cibuľou ( rozpočet na prípravu pre 4 osoby ):
3 – 4 väčšie zemiaky, 1 menšia cibuľa, 100 g masla, soľ a čierne mleté korenie
Postup:
3-4 väčšie zemiaky umyjeme a uvaríme...
Hráškový nákyp
Suroviny na Hráškový nákyp:
1 kg mrazeného hrášku, soľ, kajenské korenie, 500g smotany na varenie , viazanička čerstvej mäty , 2 chemicky neošetrené limetky, 10 vajec, hrudka masla.
Postup:
Hrášok uvarime v posolenej vode. Rozmixujeme ho...
Tortilla
Suroviny na tortillu:
2 šálky kukuričnej múky, 1 šálka pšeničnej (alebo inej) múky, voda podľa potreby, soľ
Postup:
Z múky, vody a soli vymiesime cesto, z neho formujeme malé placky a potom ich vaľkáme valčekom...