Šalát z pečenej červenej repy
Červená repa patrí medzi jeden z najzdravších druhov zeleniny, ktoré môžeme v kuchyni použiť.
Dôvod prečo sa u nás neteší prílišnej obľube, je zrejme ten, že doplatila na nie príliš dobré spracovanie v školských jedálňach....
Paradajková ryža s bazalkou
Energetická hodnota jednej porcie: 677 kcal
Suroviny (rozpočet pre 3 porcie):
1 cibuľa, 1 polievková lyžica oleja, 125 g ryže, 2 dcl zeleninového vývaru, pol konzervy olúpaných paradajok, mleté čierne korenie, soľ, mletá červená paprika,...
Zemiakové pyré s čiernymi olivami
Suroviny:
500 g zemiakov, 100 g čiernych olív, soľ, extra panenský olivový olej
Postup:
Na panvicu posypanú hrubou soľou položíme umyté zemiaky v šupke. Pečieme v rúre asi 20 minút pri teplote 180°C. Medzitým nadrobno nakrájame olivy....
Brokolicová panvica s mrkvou
Suroviny:
1 kg brokolice, 750 g mrkvy, 3 lyžice mandľových lupienkov, 100 g Nivy, 250 ml mlieka, strúhaný muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, 4 lyžice kyslej smotany, bagety, alebo biele pečivo
Postup:
Brokolicu očistíme, umyjeme a...
Zemiakový šalát s olivami
Suroviny (rozpočet pre 4 osoby):
800 g zemiakov, 1 pór, 2dl zeleninového vývaru, 4 lyžice bieleho vínneho octu, 6 lyžíc oleja, 3 kyslé uhorky, 2 lyžice olív, 1 lyžica horčice, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová...
Pečené zemiaky s uhorkovou plnkou
Energetická hodnota jednej porcie: 217 kcal
Suroviny (rozpočet pre 3 porcie):
8 stedne veľkých zemiakov, 1 šalátovú uhorku, l jogurtu, 1 polievkovú lyžicu kôpru, 10 strukov cesnaku, soľ, korenie, mladá cibuľka na...
Kniežacie zemiaky
Suroviny:
90 dkg sypkých zemiakov, 3 žĺtky, 5 dkg masla, muškátový oriešok, soľ, 2 vajcia, maslo
Postup:
Cesto: Umyjeme zemiaky a uvaríme ich v šupke domäkka, ošúpeme a ešte horúce pretlačíme cez lis na zemiaky. Pridáme žĺtky,...
Zapekaná brokolica s petržlenovou vňaťkou
Suroviny:
400 g brokolice, soľ, 1 pol. lyžica masti, 30 g hladkej múky, 1 dl mlieka, 1 žĺtok, 40 g postrúhaného syra, 2 rajčiaky, 1 pol. lyžica tuku, strúhanka, 1 pol. lyžica zelenej petržlenovej vňate...
Fazuľkové struky so strúhankou a saturejkou
Energetická hodnota jednej porcie: 150 kcal
Suroviny (rozpočet na 4 porcie):
1/4 kg zelených fazuľových strukov, 1/4 kg žltých fazuľových strukov, 2 polievkové lyžice masla, 1 polievková lyžica strúhanky, 1/2 zväzku saturejky, soľ,...
Tamarillo ratatouille
Suroviny:
1/4 šálky kuracieho vývaru, 1 menší olúpaný a na kocky nakrájaný baklažán, 1/2 šálky rozmanitých húb, 4 tamarillo, 1 červená, žltá alebo oranžová paprika, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL čerstvej nasekanej bazalky, 1 PL...