Dnes je štvrtok, 25. apríla 2024, sviatok má Marek

Oddelená strava

Mangold s cuketou

Suroviny na mangold s cuketou: mangold,  cuketa zelená,  cuketa žltá,  paradajky,  cibuľa,  cesnak,  šťava citrónová,  soľ,  korenie čierne mleté,  rasca drvená, zemiaky uvarené v šupke Postup: Najskôr si dáme variť zemiaky, ktoré umyjeme, ošúpeme a...

Restované šampiňóny à la Jamie Oliver

Suroviny na restované šampiňóny à la Jamie Oliver: 500 g šampiňónov, 1 strúčik cesnaku, čerstvá petržlenová vňať, soľ, čierne mleté korenie, chilli papričky podľa chuti, olivový olej, citrónová šťava, chlieb Postup: Šampiňóny očistíme, pokrájame na menšie kúsky...

Hliva ustricová na mladých zemiakoch

Hliva ustricová na mladých zemiakoch - suroviny: 300 g hliva, 500 g mladých zemiakov 500 g, mladý hrášok 250 g, 1dcl oleja, petržlenová vňať - za hrsť, soľ, korenie, zelený listový šalát Šalátová zálievka: 2 PL...

Tofu pre labužníkov

Suroviny na tofu pre labužníkov: 800 g tofu, 5 - 6 strúčikov cesnaku, 80 g čerstvého zázvoru, 1,5 čajovej lyžičky kurkumy, 50 ml zázvorového sirupu, 1 čili paprička, 100 ml sójovej omáčky, 300 ml...
Ratatouille s baklažánom

Ratatouille s baklažánom

Suroviny na ratatouille s baklažánom: 14 lyžíc olivového oleja, 1 kg cibule nakrájanej na kolieska, 3 červené papriky, 1 kg zrelých paradajok alebo paradajok z konzervy bez nálevu, 1 bouquet garni zo stopkatého celeru a...
Tofu s quinoou

Tofu s quinoou

Napriek tomu, že slovo QUINOA (Chenopodium quinoa) môže znieť pre mnohých  z nás tajomne a je viac než pravdepodobné, že väčšina z nás túto plodinu ešte neochutnala, nazývajú ju aj matkou všetkého obilia. Je to tak trochu...

Karfiolový koláč s parmezánom

Ideálnym je slaný koláč. Vyskúšajte napríklad netradičnú kombináciu karfiolu a parmezánu.  Pochutia si aj zarytí odporcovia zeleniny!  Suroviny na Karfiolový koláč s parmezánom: (koláčová forma o priemere 28 cm) cesto: 300 g hladkej múky, 1 vajce, 100 ml...
Pečený baklažán

Pečený baklažán s parmezánom

Suroviny na pečený baklažán s parmezánom: 1 baklažán, ¾ šálky parmezánu, 1/3 šálky celozrnnej strúhanky, 6 strúčikov cesnaku, soľ, čierne korenie, mlieko, 1 cibuľa, 1 konzerva paradajkovej omáčky, bazalka, mozarella Postup: Najskôr si urobíme omáčku. Cibuľu si...
Marinované huby

Marinované huby shimeji a opečené tofu

U nás nevídaný, ale v Japonsku klasický vegetariánsky recept ma hneď na prvý raz očaril. Po prvom súste som vedel, že sa v mojej kuchyni toto jedlo udomácni. :) Huby shimeji dostať u nás...
Šalát z pečenej červenej repy

Šalát z pečenej červenej repy

Červená repa patrí medzi jeden z najzdravších druhov zeleniny, ktoré môžeme v kuchyni použiť. Dôvod prečo sa u nás neteší prílišnej obľube, je zrejme ten, že doplatila na nie príliš dobré spracovanie v školských jedálňach....