Dnes je sobota, 20. apríla 2024, sviatok má Jela

Zaváraniny

Hruškový džem

Hruškový džem

Suroviny: 1 kg hrušiek, 800 g cukru Korunného želírovacieho 2:1,  pektogel, 1/8 l vody, niekoľko klinčekov   Postup: Hrušky umyjeme, osušíme, rozštvrtíme a zbavíme jadierok. Nakrájame ich na plátky. Šupky necháme! Plátky varíme vo vode tak dlho, až sa...
Hrušková marmeláda

Hrušková marmeláda

Suroviny: 1 kg olúpaných hrušiek bez jadrovníkov, 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej, 1 bal. Korunného želírovacieho cukru 2:1, 2 lyžice rumu Postup:  Umyté a olúpané hrušky zbavené jadrovníkov rozmixujeme a vložíme do kastróla. Vmiešame kyselinu...
Jablkovo broskyňový džem s cuketami

Jablkovo broskyňový džem s cuketami

Suroviny: 500 g jabĺk, 300 g broskýň, 200 g malých cukiet, 500 g Korunného cukru želírovacieho 2:1 Postup: Jablká okrájame a zbavíme ich jadrovníkov. Broskyne ponoríme na chvíľku do vriacej vody, ošúpeme a vykôstkujeme. Všetko ovocie rozmixujeme...
Jablková marmeláda

Jablková marmeláda s pomarančami

Suroviny: 700 g jabĺk, 300 g pomarančov (vážime len dužinu), šťava z 2 citrónov, 1 vrchovatá KL kyseliny citrónovej, 200 ml vody, 1000 g želírovacieho cukru, 6 PL koňaku Postup: Jablká olúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na...
Džem z hrušiek a manga

Džem z hrušiek a manga

Suroviny (na asi 4 poháre po 350 ml): 500 g hrušiek (olúpaných a bez jadrovníkov), 500 g manga (čistá hmotnosť bez kôstok a šupky), 500 g  Korunného želírovacieho cukru 2:1, 4 PL rumu (podľa chuti) Postup: Hrušky...

Carambolový džem

Suroviny: 1 kg caramboliek, 1 kg želírovacieho cukru Postup: Nakrájajte plody na prúžky šírky prsta a odstráňte ostré hrany. Semená ponechajte - dodajú džemu chuť. Zalejte vodou a nechajte variť,  kým plody nezmäknú - stačí približne...
Pomarančová marmeláda

Pomarančová marmeláda

Suroviny: 2 kg zrelých pomarančov, 2 l vody, 1 kg Korunného želírovacieho cukru 2:1  Postup: Pomaranče dôkladne kefkou vydrhneme a vložíme do hrnca s vodou. Varíme asi hodinu, kým nezmäknú. Vyberieme ich a necháme vychladnúť. Potom ich rozrežeme na...
Vrstvený broskyňovo-malinový džem

Vrstvený broskyňovo-malinový džem

Suroviny ( vystačí na asi 3 poháre à 350 ml ): Na broskyňový džem: 400 g broskýň (olúpaných, vykôstkovaných a nakrájaných), 100 ml 100 % pomarančového džúsu, ½ balíčka Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker Na malinový džem: 500...
Marhuľovo-nektárinkový džem so sektom

Marhuľovo-nektárinkový džem so sektom

Suroviny ( vystačí na asi 5 pohárov à 350 ml ): 600 g marhúľ (očistených a vykôstkovaných), 600 g nektáriniek (očistených a vykôstkovaných), 200 ml sektu, 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3 : 1 Dr.Oetker Postup: Na prípravu džemu...

Pečený slivkový lekvár

Suroviny: 2 kg sliviek,  250 g kryštálového cukru, trošku mletej škorice, 20 ml rumu Postup: Slivky umyjeme a odkôstkujeme. Dáme do väčšieho pekáča, posypeme cukrom, škoricou a premiešame. Za častého miešania pečieme pri teplote 180 °C asi...