Želé z černíc
Suroviny na želé z černíc (na 3 poháre po 375 ml):
0,7 l šťavy z černíc (asi z 1,3 kg černíc), 1 KL kyseliny citrónovej, 1 želírovací ovocný cukor
Postup:
Ostružiny umyjeme, necháme oschnúť a pomocou odšťavovača...
Kápia v oleji
Žitný ostrov je typickou oblasťou pestovania papriky. Základom takmer každého mäsového aj vegetariánskeho pokrmu je paprika v jej čerstvej alebo mletej podobe. Vyskúšajte lahodnú chuť tejto zaváraniny. Taká je zaváraná kápia v oleji.
Kápia v oleji -...
Jablkový sirup lisovaný za studena
Jablká - sú plné vitamínov, vrátane vitamínu E a C, čo posilňuje imunitu. Obsahujú kyselinu listovú, ktorú potrebujú tehotné ženy, kým vápnik v jablkách potrebuje zasa naša imunita. Pripravte si jablkový sirup lisovaný za...
Ríbezľový sirup z čiernych ríbezlí
Spraviť si vlastný ríbezľový sirup, je na nezaplatenie. Taký, aký bude, nedostanete v žiadnom obchode. A navyše si môžete byť istí, že ste na jeho prípravu použili vypestované ovocie vo vlastnej záhrade.
Suroviny na ríbezľový...
Višňový džem so slivovicou
Višňový džem so slivovicou je na zlepšenie nálady
Suroviny na višňový džem so slivovicou:
1 kg odkôstkovaných višní, 40 ml slivovice, 1 balíček vanilínového cukru, 1 balenie želírovacieho cukru,
Postup:
Na prípravu džemu 2/3 višní ponorným mixérom rozmixujeme...
Paradajkové čatní s višňami
Čatní alebo chutney je označenie pre dochucovacie omáčky, používané v indickej a juhoázijskej kuchyni. Typické čatní je zmes korenia, byliniek a ovocia alebo zeleniny.
Konzistenciou sa podobá omáčke alebo želé. V niektorých oblastiach severnej Indie sa pod týmto pojmom rozumejú len pokrmy pripravované z čerstvých surovín, ale najmä v Európe sa čatní pripravuje...
Rebríčkový sirup
Suroviny na rebríčkový sirup:
½ litra bielych kvetov rebríčka (naplníme nimi pollitrovú nádobu), 4 kg cukru na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek, 2 litre vody
Postup:
Do sklenej nádoby nasypeme kvety rebríčka, zalejeme horúcou prevarenou vodou,...
Bazovo-jablkové želé s broskyňami
Suroviny na Bazovo-jablkové želé s broskyňami ( vystačí na asi 5 pohárov à 200 ml ) :
250 g broskýň (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky), 300 ml bazového sirupu (domáci alebo kupovaný), 450 ml 100...
Cibuľové chutney s balzamikom
Suroviny na cibuľové chutney:
1 kg červenej cibule, 160 g kryštálového cukru, 100 ml červeného vína, 100 ml balzamikového octu, 1 PL oleja, bobkový list, soľ, chlieb
Postup:
Cibuľu ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska. Vo väčšej panvici na rozohriatom...
Uhorky s horčicou
Suroviny na uhorky s horčicou (rozpočet na 2 poháre o veľkosti 0,75l):
2 1/2 kg záhradných uhoriek
Na nálev: 1/2 l vody, 1/4 l octu, 14 dkg kryštálového cukru, 3 bobkové listy, 2 polievkové lyžice horčičných...