SPÄŤ
Zaujímavosti

Kokosový olej: Nie je to s ním až také ružové!

Od: Henrieta Karabova 22.8.2017
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Mnohými odporúčaný kokosový olej môže nakoniec škodiť…

Ako a prečo?

Kokosový olej bol pred pár rokmi vynesený priam na vrchol potravín vhodných pri zdravej strave. Zdá sa však, že jeho kvality a prospech pre naše zdravie, nie sú až také jednoznačné. Prečo?

 Kokosový olej

Nezdravší ako živočíšny tuk?

Nové upozornenia a odporúčania vyšli od odborníkov z American Heart Association, ktorí tvrdia, že kokosový olej je rovnako nezdravý ako živočíšny tuk. Obsahuje šesťnásobok množstva nasýtených tukov oproti olivovému oleju. Každý, kto sa zaoberá zdravím vie, že nasýtené tuky sú považované za nezdravé, pretože zvyšujú hladinu zlého LDL cholesterolu. Vysoká hladina tohto cholesterolu zase priamo súvisí so zvýšeným rizikom srdcových ochorení a mŕtvice.

Nebezpečné plaky v tepnách

Napriek tomu, že sa kokosový olej predáva ako zdravá potravina, málokto vie, že obsahuje viac nasýtených tukov ako bravčový tuk a živočíšne maslo. Nasýtené tuky sú molekuly tuku nasýtené molekulami vodíka. Zvyčajne sú tuhé aj pri izbovej teplote, kedy sa však jemne roztápajú, ako to poznáme v prípade masla alebo kokosového oleja. LDL cholesterol, ktorého hladina konzumáciou nasýtených tukov stúpa môže viesť k tvorbe plakov na stenách tepien. Tie sa v priebehu času zväčšujú a pomaly blokujú prietok krvi. 

Viac nenasýtených tukov ako maslo a mäso

Kokosový olej obsahuje 82 percent nasýtených tukov, pričom maslo 63 percent a bravčové mäso 39 percent. Odborníci dnes varujú pred rizikom ochorení srdca a ciev a mŕtvice, pretože tieto choroby neustále stúpajú a rovnako dosahujú vysokú mieru úmrtnosti. Ak sa im chceme vyhnúť, mali by sme minimalizovať príjem nasýtených tukov nachádzajúcich sa v masle, syroch, v červenom mäse a ďalších živočíšnych potravinách, ale aj v kokosovom oleji. 

Čoho by sme mali jesť viac?

Okrem „zlého“ cholesterolu máme ešte dobrý – HDL cholesterol, ktorý absorbuje cholesterol a nesie ho do pečene, ktorá ho vyplaví z tela. Vysoké hladiny HDL cholesterolu majú opačný účinok ako LDL cholesterol – znižujú riziko srdcových ochorení a mozgovej príhody. Namiesto konzumácie nasýtených tukov, ako sú červené mäso, vyprážané potraviny, sladené potraviny a kokosový olej radšej siahnime po zdravších nenasýtených tukoch. Nájdeme ich v hydine bez kože, mastných rybách, orechoch, avokáde, olivovom oleji, nízkotučných mliečnych výrobkoch a strukovinách. 

Koľko nenasýtených tukov je dosť?

Priemerný muž by nemal denne skonzumovať viac ako 30 gramov nasýtených tukov, priemerná žena by nemala prekročiť hranicu 20 gramov. Ak však potrebujem znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi, nemali by sme prijímať viac ako 13 gramov nasýtených tukov denne.

-sz-

womangalérie VŠETKY