SPÄŤ
Zdravie

Bez soli niet života…

Od: Jana Vančová 1.12.2018
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Ľudia už dávno pochopili, že bez soli niet života. A v primeranom množstve ani dobrého jedla.

Prečo potrebujeme soľ?

Viete si predstaviť svoj život bez soli? Asi sotva. Napriek tomu, že neustále sa dozvedáme o tom, aké je solenie nezdravé, nič netreba preháňať – solenie i nesolenie. Soľ je totiž látka, s ktorou sa denne stretávame zámerne, alebo aj bez toho, aby sme o tom vôbec vedeli. Je životne dôležitá na udržiavanie nervovej činnosti a látkovej výmeny. Kedysi bola naozaj vzácna a slúžila dokonca i ako platidlo. V tých dobách bola soľ naozaj nad zlato!

Bez soli

Ľudské telo okrem základných živín, ako sú bielkoviny, tuky  a sacharidy, ktoré nám dávajú energiu a sú stavebnými látkami, potrebuje aj ďalšie živiny, ktoré organizmus regulujú a urýchľujú metabolické procesy, zapájajú sa do tvorby rôznych látok a fermentov, udržujú osmózu a pH v krvi. Sú to najmä vitamíny a minerálny látky, pričom najdôležitejšie sú vápnik, fosfor, draslík a takisto aj soľ, alebo vyjadrené presne chemicky, NaCl.

Odkiaľ pochádza soľ a ktorá je tá najlepšia?

Soľ, ktorú konzumujeme, sa spracúva z čistých prírodných zdrojov a  technologickými postupmi sa upravuje – pridávajú sa do nej aj zdraviu prospešné látky, napríklad jód alebo fluór.

Okrem klasickej kuchynskej soli, akú bežne používame pri varení, máme v súčasnosti na výber množstvo iných druhov solí. Veľmi populárna je morská, či himalájska, ale poznáme ďalšie druhy solí, ktoré sa využívajú skôr na výnimočné dochucovanie jedál – napríklad lávová, údená, alebo kórejská bambusová soľ. Asi najvzácnejšia zo všetkých solí je modrá, takzvaná perzská soľ, ktorá je o 100 % drahšia ako bežná biela soľ.

Na otázku, ktorá zo solí je najlepšia, odpovedá dr. Ján Madaras z Geologického ústavu SAV nasledovne: „ V soli prakticky nie sú rozdiely. Každá soľ je pôvodne morská soľ. Soľ je vždy len jedna chemická zmes, v ktorej prevažuje chlorid sodný. Aj varená soľ je vo svojej podstate morská, lebo sa ťaží v baniach z morských sedimentov. Aj na našom území bolo totiž kedysi more.“

Kamenná, varená, čierna, himalájska, morská – aký je tu rozdiel?

🎀Kamenná soľ

Ťaží sa buď v baniach, alebo v povrchových lomoch. Ložiská vznikali od prvohôr v teplých oblastiach vyzrážaním morskej vody z lagúny či zátoky. Vyťažená sa následne melie, preosieva a čistí. Využíva sa ako priemyselná alebo jedlá. Spomedzi všetkých druhov je najlacnejšia.

Kamenná soľ

🎀Varená soľ

Vyrába sa odparovaním zo soľanky (soľný roztok), získanej z podzemných usadenín po napustení vodou. Tá rozpustí soľ na soľanku a po odparení vody a kryštalizácií vznikne veľmi čistá jedlá soľ. Počas výroby sa soľanka čistí od všetkých nežiadúcich usadenín a prímesí. Takáto soľ sa rozpúšťa rýchlejšie ako kamenná, pretože má menšie kryštály. Preto sa môže zdať jej chuť intenzívnejšia oproti kamennej soli.

🎀Čierna soľ

má netypickú čiernu farbu a veľmi silnú príchuť síry. V exotických krajinách sa predáva v kusoch alebo pomletá. Keďže má nižší obsah sodíka, je vhodná pri diétach, pri ktorých treba menej soliť.

Čierna soľ

🎀Himalájska soľ

Je tiež vlastne len obyčajnou kamennou soľou. Dokonca ani nepochádza z najvyššieho pohoria sveta, ale z pohoria v severnom Pakistane (takzvané Pohorie slaných vrchov), ktoré je od Himalájí vzdialené asi 200 kilometrov. Toto pohorie sa ťahá od Iránu, Afganistanu, Pakistanu, Tadžikistanu, až cez Indiu a Čínu. Vďaka obsahu železa má soľ z tohto pohoria ružovkastú alebo jemne oranžovú farbu. Obsahuje síce aj minerály, ale len v minimálnom množstve.

Himalájska soľ

🎀Morská soľ

Získava sa odparovaním morskej vody v lagúnach na pobreží mora. Voda, ani soľ, nie sú nijako ošetrované. Často sa v nej nachádzajú stopové minerály, ktoré jej dodávajú odlišnú chuť a farbu. Ich množstvo je však zväčša takmer zanedbateľné (okrem sodíka) a získame ich jednoduchšie z mnohých iných bežných potravín. To platí aj pre obsah jódu, ktorý je nízky a nedostatočný na pokrytie potreby jódu v organizme. Okrem toho, táto soľ býva drahšia ako tá bežná.

Morská soľ

Ako a koľko by sme mali soliť?

Soliť určite treba, ale ako uvádza MUDr. Ivana Šóšová NÚSCH v Bratislave: „Soliť by sme mali menej. Denná dávka soli pre dospelého človeka by nemala prekračovať 5 g.“ V skutočnosti však väčšina z nás spotrebuje 2 – 3-krát viac soli. Soľ je totiž ukrytá aj v bežných potravinách, ktoré denno-denne konzumujeme, takže soliť by sme mali s mierou. A keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.

Prečo by sme mali používať jódovanú soľ?

Bez soli
Bez soli

Napriek tomu, že mnohí mladí ľudia považujú jódovanú soľ za úplnú samozrejmosť a vôbec sa nezamýšľajú nad tým, prečo u nás v obchodoch práve takúto soľ bežne možno kúpiť, skutočnosť je taká, že to nebolo vždy tak. Povinná jodácia soli bola na Slovensku (a vtedy aj v celom Československu) nariadená v päťdesiatych rokoch, pretože ťažký nedostatok jódu mal u nezanedbateľnej časti obyvateľstva za následok endemickú strumu, zníženie tvorby hormónov, poruchy menštruačného cyklu i plodnosti. Tieto vážne zdravotné problémy spôsobené nedostatkom jódu sa vďaka jodácii soli prakticky podarilo odstrániť.

Pre doplnenie a lepšie uvedomenie si, aká dôležitá je prítomnosť jódu v soli ešte na záver slová endokrinológa Vladislava Voleka: „Špecifickou skupinou, ktorá zvyčajne nemá dostatok jódu, sú tehotné a dojčiace ženy. Kým bežná populácia potrebuje 150 mikrogramov jódu v potrave, u tehotných žien je to 250 mikrogramov a u dojčiacich žien až 300 mikrogramov.

Vo všeobecnosti však možno povedať, že príjem jódu prostredníctvom potravín a jódovanej soli je u bežnej zdravej populácie na Slovensku dostatočný, takže choroby zapríčinené nedostatkom jódu sú zriedkavé.

Čitateľská súťaž !!!

Odpovedzte na súťažnú otázku a šiestich z vás vyžrebujeme a odmeníme balíkom Kardiosoli

Aby ste sa mohli zúčastniť súťaže, musíte sa registrovať na portál www.woman.sk. Po registrácii sa pomocou vašich prihlasovacích údajov prihláste na portál www.woman.sk a môžete súťažiť !!! Inak nemôžete byť zaradení do zlosovania!!!

Súťaž

Aká je odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka?

  • - 5 g soli
  • - 6 g soli
  • - 7 g soli

Ďakujeme za Váš hlas.

Súťaž končí 31.12.2018 @ 00:00

Loading ... Loading ...

womangalérie VŠETKY