Jabloň je najrozšírenejší strom na svete a jablko je nielen chutné a zdravé ovocie, no má oddávna významné miesto aj v literatúre a histórii . V gréckej mytológii jablkom označil Paris najkrajšiu bohyňu, podľa Biblie vraj práve jablko ponúkla Eva Adamovi a Boh ich preto vyhnal z raja, v stredoveku bolo jablko symbolom kráľovskej moci, slávny švajčiarsky bojovník za slobodu William Tell zostrelil lukom jablko z hlavy svojho syna, v populárnej rozprávke zlá macocha jablkom otrávila Snehulienku a napokon vraj vďaka jablku Newton objavil gravitáciu, keď ležal pod jabloňou a padlo mu na hlavu.
Iste nie je náhoda, že aj v súčasnosti si svetoznáma počítačová firma vybrala za svoje logo práve jablko. Toto donedávna najobľúbenejšie ovocie dnes vytlačili iné, exotickejšie druhy ovocia. No jablko je napriek tomu stále nielen najrozšírenejším domácim ovocím, ale aj naozajstným kráľovským darom prírody.Také obyčajné jablko je neuveriteľne účinný pomocník pre zachovanie nášho zdravia. Mnohí odborníci na zdravú výživu a prírodní liečitelia mu prisúdili prvenstvo v liečivých vlastnostiach spomedzi všetkého ovocia. Nie nadarmo aj lekári odporúčajú dať si každý deň aspoň jedno jabĺčko.
Prekvapivé účinky
Jablko má naozaj všestranné využitie v liečbe i prevencii, zbavuje telo škodlivín, regeneruje ho a lieči. Jablká sú vynikajúcim prostriedkom na omladenie zvnútra i navonok. Jablko obsahuje veľa vody, fruktózu, vlákninu, pektín, vitamín C a B, draslík, vápnik, horčík, sodík, kyselinu fosforečnú, železo, kobalt, mangán a mnohé antioxidanty. Najmä v šupke sa nachádzajú dôležité nenasýtené mastné kyseliny, horčík, karotény a železo. Jablká dezinfikujú črevá, podporujú vylučovanie kyseliny močovej, povzbudzujú činnosť pečene, podieľajú sa na regenerácii tkanív. V jablku vyše osemdesiat percent tvorí voda a sto gramov má len okolo 55 kalórií. Sušené jablká sú vynikajúcim zdrojom energie, dodajú množstvo vlákniny a železo, no majú až šestkrát viac kalórií ako čerstvé plody a sušením strácajú aj všetok vitamín C.
Čo všetko dokáže jabĺčko?
Už jedno chrumkavé jabĺčko dokáže pohnúť lenivými črevami, alebo naopak, najemno nastrúhané pomôže pri hnačke. Pravidelné konzumovanie jabĺk telo detoxikuje, chráni pred závažnými ochoreniami, rakovinou, dnou, žlčníkovými a obličkovými kameňmi. Jablká dokážu znížiť krvný tlak i hladinu cholesterolu. Jablková šťava alebo nastrúhané jablko pomáha pri horúčke, pohár vody s lyžicou jablčného octu ráno nalačno spaľuje tuky a potláča pocit hladu, jablková šťava lieči málokrvnosť, jabĺčko pred spaním pôsobí upokojujúco a uvoľňujúco, nuž a jablkové pyré zmiešané s medom je výbornou maskou na pleť – krásne ju napne a zregeneruje. Jablká obsahujú vlákninu pektín, ktorý viaže v žalúdku jedovaté látky a podporuje činnosť čriev. Dve surové jabĺčka denne pomôžu zlepšiť metabolizmus, stlmiť záchvaty hladu spôsobené väčšinou náhlym znížením hladiny cukru. Fruktóza, čiže ovocný cukor v jabĺčku, sa totiž v okamihu dostane do krvného obehu a upraví nízku hladinu cukru. Je to najrýchlejšia prvá pomoc proti boleniu hlavy, únave a poruchám krvného obehu.
Pozná ho aj ľudové liečiteľstvo
Jablko sa oddávna využíva aj v ľudovom liečiteľstve. Niekoľko surových jabĺk denne odplaší chrípku i prechladnutie, odvar z jabloňových kvetov zmierňuje úporný kašeľ, pri zápche sú osvedčeným prostriedkom kyslé jablká, pri hnačke zasa nastrúhané čo najsladšie plody. Jemná kašička z čerstvých nastrúhaných jabĺk sa používa na hojenie rán, jaziev, popálenín a omrzlín.
Liečivé účinky jablka
?Znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu
?Posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh
?Stabilizujú hladinu cukru v krvi
?Podporujú trávenie
?Blokujú tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov
?Povzbudzujú činnosť nervovej sústavy
?Chránia pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou
?Napomáhajú pri málokrvnosti
?Pôsobia močopudne a brzdia tvorbu kyseliny močovej
?Čistia črevá a zamedzujú množeniu škodlivých mikroorganizmov v nich
?Posilňujú ďasná
Jablko pre krásu
Vyskúšajte skrášľujúce jablkové pleťové masky.
Omladzujúca maska z jablka a medu
Maska na mastnú pleť
1 zrelé jablko postrúhame a zmiešame s vyšľahným bielkom. Necháme pôsobiť desať minút a potom zmyjeme studenou vodou.
Viete, že:
Jablká vydržia dlho čerstvé, aj preto patrili k prvým ovocným stromom, ktoré si zasadili Američania v Novom svete. Jabĺčko v nádobe na chlieb udrží chlebík dlhšie vláčny a čerstvý? No nedávajte jabĺčka spolu s iným ovocím, najmä banánmi. Jablká obsahujú hormón etylén, ktorý urýchľuje zrenie, a tak banány rýchlejšie zmäknú a zhnednú.
Martina