Olejová lekárnička

Rady, tipy, perličky z olejovej fľaštičky

Časy, keď sa vo väčšine domácností používal iba jeden, či dva druhy oleja, sú nenávratne preč. Nielen gazdinky, ale aj mnohí ľudia, ktorým záleží na zdraví nielen svojom, ale aj celej rodiny, začali popri klasických olejoch určených na varenie, vyprážanie či do šalátov používať celý rad špeciálnych, panenských olejov, o väčšine ktorých naše staré mamy asi ani nechyrovali. O aké oleje ide, prečo by sme ich mali používať a kde možno kúpiť tie najkvalitnejšie?

 

Panenské oleje, ktoré kúpite U Zaja

Skôr než sa pustíme do rozprávania o panenských olejoch, mali by sme zdôrazniť, že panenské oleje sú ideálnou potravinou pre zdravú a pritom chutnú výživu.  Možno ani netušíte, že mnohým ochoreniam je možné predísť alebo pomôcť pri ich liečbe už len zmenou návykov v starostlivosti o svoj organizmus, Ale aj posilňovaním imunitného systému, prísunom vitamínov a ďalších látok, ktoré telo potrebuje. Tie sú súčasťou mnohých rastlín, vrátane bylín a najviac sa nachádzajú v ich semenách. Oleje z týchto semien majú vysokú energiu a koncentráciu bioaktívnych zložiek – účinných látok pre zdravý organizmus. Dokonca omnoho vyššiu ako majú rôzne bylinné čaje, výluhy a maceráty.

Aby sme si však z ponuky vybrali skutočnú kvalitu, mali by sme si panenské oleje kupovať tam, kde sú zaručene čerstvé a kde suroviny na ich vylisovanie  nakupujú u overených a certifikovaných predajcov. Takých, ktorí sa venujú BIO a NATUR produktom. Že neviete, kam sa obrátiť, aby kvalita, ktorú si zaplatíte, bola skutočná, najvyššia a pritom za rozumnú cenu? Poradíme vám – nakupujte U Zaja!

Domáce produkty U Zaja je rodinná firma, ktorá vznikla v auguste 2017 a stavia na dobrých starých tradíciách a okrem kvalitných panenských olejov ponúka výrobky, ktoré neobsahujú konzervačné látky, emulgátory, farbivá, ani zahusťovadlá, či urýchľovače hustenia. Tak, aby boli zároveň poctivo, ručne, kvalitne a navyše chutne pripravené. Sú to skrátka zdravé a po domácky vyrobené produkty pre všetkých. Parené a pečené výrobky, rezance a cestoviny alebo panenské oleje – stačí si vybrať a ochutnať! Chutia skvele, takže ich kvalita vás určite presvedčí…

Prečo sú panenské oleje U Zaja také výnimočné?

Všetky dostupné jadrá a semienka U Zaja nakupujú od SLOVENSKÝCH výrobcov. Každému je však jasné, že Arganové orechy a mnoho ďalších, nie je možné pestovať v našich zemepisných podmienkach. Preto ich U Zaja nakupujú od overených, dlhoročných predajcov, ktorí sa venujú BIO a NATUR produktom.

U Zaja správne uskladňujú jadrá a semienka, aby nedochádzalo k zvyšovaniu ich vlhkosti a tým tvorby plesní a rias.

Oleje vyrábajú na zákazky, a to vždy 48 hodín pred odoslaním, tak aby boli vždy čerstvé a čo najskôr u zákazníka.

Oleje U Zaja produkujú výlučne mechanickým lisovaním pri teplotách od 30 °C do 40 °C.

Tento proces lisovania zachováva v oleji všetky cenné látky, minerály a v oleji rozpustné vitamíny, omega 3, 6, 9 nenasýtené mastné kyseliny a prírodné aromatické látky, ktoré oleju dodajú tú správnu vôňu a chuť.

Následne oleje tepelne neupravujú a ani chemicky nestabilizujú.

Oleje zasadne nerafinujú a ani nefiltrujú.

Hneď po vylisovaní oleje U Zaja fľaškujú do sklenených fliaš, nie plastových, v ktorých ich nechávajú prírodne usadiť.

Sklenené nádoby používajú zásadne tmavé, hnedé. Je to z dôvodu, že zabraňujú prestupu UV žiareniu, ktoré degraduje kvalitu panenského oleja.

Po nafľaškovaní olej ihneď uskladňujú na tmavom a chladnom mieste (chladnička +5 °C až 15 °C). Z tohto dôvodu nie je možné nájsť skutočný panenský olej vo výkladoch a regáloch akýchkoľvek obchodov, či lekárňach.

Po otvorení je nutné do 14 – 21 dní olej skonzumovať. Následne dochádza k znehodnoteniu oleja z hľadiska zdravotných účinkov, avšak aj po tejto dobe môže byť použitý do jedál (RAW šalátov, dresingov……) ako dochucovadlo.

U Zaja zásadne nevyrábajú väčšie množstvá ako 100 ml, pretože čím častejšie otvárate fľašku, tým rýchlejšie dochádza k degradácii panenského oleja vzdušným kyslíkom.

Skutočný panenský olej nie je číry, ako rafinovaný rastlinný olej na varenie a pečenie, ale je čiastočne zakalený. Táto vlastnosť neznižuje jeho kvalitu a účinky.

Z akých panenských olejov si možno vybrať?

Ponuka je naozaj bohatá, pretože momentálne si možno vybrať až z 19 druhov panenských olejov. Aktuálne sú to panenské oleje z arašidových orieškov, Chia semienok (šalvia hispánska), kešu orieškov, kokosu, konopných semienok, ľanu hnedého, lieskových orechov, maku modrého, makadamových orechov, mandlí, marhuľových jadier horkých, para orechov, ďalej z ostropestreca mariánskeho, píniových orechov, pistácií, sezamu bieleho, slnečnicových semienok, tekvicových (dyňových) semienok a z vlašských orechov.

Oleje U Zaja sú otestované v laboratóriách Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu. Oleje prešli laboratórnymi skúškami definovanými zákonom č. 424/ 2012 Z. z., ktorý stanovuje požiadavky na jedlé rastlinné tuky, jedlé rastlinné oleje a výrobky z nich. K nim patria aj chemicko-fyzikálne požiadavky, ako sú: číslo kyslosti, peroxidové číslo, množstvo vody a prchavých látok za stanovených podmienok, množstvo nerozpustných nečistôt a množstvo mydiel. Ďalšou požiadavkou, ktorú stanovuje vyššie uvedený zákon, je mikrobiologické zloženie. Nabudúce si však o panenských olejoch povieme oveľa viac a prezradíme aj všeličo zaujímavé o ich účinkoch a o tom, čo všetko dokážu…

Pokračovanie nabudúce