S jeseňou prichádza hlavná sezóna tekvíc, ktorá vrcholí práve teraz – koncom októbra a v novembri. Tekvice rôznych tvarov i farieb, od svetlo zelenej, žltej až po sýtu oranžovú, tvoria nádhernú jesennú dekoráciu. Najmä v anglosaských krajinách, ale už aj u nás je tekvica nevyhnutnou súčasťou populárneho sviatku strašidiel – Halloweenu. Hoci tekvica pochádza zo strednej Ameriky, a ešte pred niekoľkými storočiami ju na Slovensku nepoznali, veľmi rýchlo sa stala súčasťou aj našej stravy a vyrezávané tekvicové hlavy vo vnútri s blikajúcimi sviečkami poznali naši predkovia dávno pred udomácnením sa Halloweenu v našich končinách.
Mohlo by vás zaujímať
Pochutnáte si a omladnete
No tekvica je predovšetkým veľmi všestranná, ľahko stráviteľná, a zdraviu mimoriadne prospešná zelenina. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, najmä karotén, vitamíny E a C, a tiež viacero dôležitých minerálov v optimálnom pomere, najmä draslík, horčík, železo a meď. Dužina tekvice je bohatá na vodu a vlákninu, a tak podporuje trávenie, napomáha pri detoxikácii a prečistení organizmu. Jej pravidelná konzumácia znižuje riziko vzniku rakoviny, srdcovocievnych ochorení a sivého zákalu. Dužina a šťava z tekvíc je účinným prostriedkom aj pri zbavovaní sa prebytočných kilogramov. Nesmierne bohatstvo výživných látok sa skrýva i v tekvicových semienkach. Takmer polovicu ich obsahu tvoria nenasýtené mastné kyseliny, potrebné na okysličovanie a regeneráciu buniek, a tiež na znižovanie hladiny cholesterolu.
Tekvicové semienka sú najbohatším rastlinným zdrojom zinku, a tak majú preukázateľne pozitívny účinok pri zväčšenej prostate. Pôsobia tiež proti tvorbe močových kameňov a podporujú imunitu. Zinok je pre fungujúci imunitný systém mimoriadne dôležitý, pomáha chrániť pred infekciami, urýchľuje hojenie rán, je nevyhnutný pre rast. Už päťdesiat gramov semienok dodá do organizmu viac ako tretinu potrebnej dennej dávky zinku. Každodenná konzumácia tekvicových semienok pomôže nadlho si udržať mladosť, energiu a sviežosť tela i ducha. Okrem zinku v nich totiž nájdeme všetky stopové prvky, množstvo vitamínov a veľké množstvo omladzujúcich nukleových kyselín.
Mohlo by vás zaujímať
Ako si vybrať tú správnu?
Pri kúpe vyberáme plody s neporušenou a zdravou šupkou, semená by mali mať zelenú farbu, hnedé sfarbenie je znakom stuchnutosti. Semienka skladujeme v chlade a v uzavretej nádobe, najdlhšie dva mesiace. Zimné tekvice majú hrubú kôru, a tak v komore vydržia neporušené aj niekoľko mesiacov. Vzhľadom na bohaté výživné hodnoty by sme tekvicové jedlá mali zaraďovať do svojho jedálneho lístka čo najčastejšie, podľa odborníkov ako prevenciu najmenej každý druhý deň. Je to nielen mimoriadne výživná , ale aj nedráždivá zelenina, vhodná i pre alergikov, zasýti a pritom má veľmi málo kalórií. Nemusíte sa báť, že sa vám zunuje, lebo z tekvice pripravíme veľmi rozmanité, chutné sladké i slané jedlá: polievky, prívarky, koláče, môžeme ju variť, dusiť vyprážať či zapekať.
Mohlo by vás zaujímať
Tekvica pre zdravie
Hrnček varenej tekvice obsahuje asi 860 mg draslíka, potrebného pre udržanie dobrého krvného tlaku, srdcovo- cievnej sústavy a kostí. Tekvica podporuje trávenie, zbavuje telo jedov, znižuje hladinu tukov v krvi, pôsobí močopudne, napomáha pri problémoch s prostatou a obličkami, chráni pred vznikom obličkových kameňov, zvyšuje imunitu . Tekvicové semienka obsahujú všetky stopové prvky okrem mangánu a selénu, a tiež kvalitné nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, dôležité vitamíny a nukleové kyseliny, ktoré obnovujú a omladzujú bunky. Sú tiež veľmi dobrým zdrojom železa potrebného pre zdravú krv, ako aj fosforu, draslíka, horčíka a zinku dôležitých pre normálny vývoj a rast buniek.