Bezlepková diéta pri celiakii

Celiakia

Je zápalové ochorenie nazývané i celiakálna sprue, ktoré postihuje tenké črevo. Nastáva poškodenie klkov sliznice tenkého čreva, kde následné dochádza k precitlivelosti na bielkovinu zvanú gliadín, ktorej súčasťou je lepok. Predpokladom na vznik ochorenia je genetická predispozícia alebo tzv. imunologická reakcia. Ťažkosti sú sprevádzané hnačkou, pocitom plnosti, nevoľnosťou, únavou, úbytkom telesnej hmotnosti, nedostatkom vitamínov, minerálov a bielkovín. U detí môže narušenou funkciou tenkého čreva spôsobenou celiakiou dochádzať k nedostatočnej výžive tzv. malnutričným stavom a to má za následok poruchy vývoja a rastu. Preto je u postihnutých nesmierne dôležitá liečba diétou, ktorá býva celoživotná a je podmienená vylúčením bielkoviny – lepku zo stravy.

Bezlepková diéta

Technologická príprava pokrmov:

Všetky pokrmy pripravujeme s úplným vylúčením bežnej múky, ktorá obsahuje lepok. Vhodná tepelná úprava je varenie, dusenie, grilovanie, opekanie nasucho, pečenie v alobale. Pokrmy zhusťujeme zemiakovým alebo kukuričným škrobom, sójovou múkou, postrúhanou zeleninou alebo zemiakom.

Vhodné potraviny:

Múka a múčne výrobky

Sójová múka, ryža, ryžová múka, zemiakový škrob, kukurica, kukuričný škrob, proso, špeciálne upravený pšeničný škrob, strukoviny (v neskoršom štádiu v menšom množstve).

Mlieko a mliečne výrobky 

Ak je dobrá znášanlivosť mlieka (postihnutý nemá hnačky alebo tráviace ťažkosti po požití), podávame ho samostatne alebo v kombinácií s čajom, karamelom. Mlieko používame aj na prípravu jednotlivých pokrmov. Mliečne výrobky uprednostňujeme tie, ktoré majú nižší obsah tuku. Pudingy a krémy používame iba tie, ktoré pripravíme doma s použití Maizeny alebo Solamylu.

Mäsá 

Všetky mäsá varené, dusené, pečené, hydina, ryby, šunka, údené mäso, mleté mäso, paštéty a nátierky pripravené doma na bezlepkovom základe.

Tuky

Rastlinné tuky a oleje, čerstvé maslo.

Zelenina 

Všetky druhy zeleninových šalátov, zelenina surová, varená, dusená nezahustená múkou alebo pripravená na bezlepkovom základe – bez použitia bežnej múky obsahujúcej lepok. Zemiaky sú podávané najčastejšie, vhodné sú i pre vysoký obsah vitamínu C – zvýšená odolnosť organizmu. Pripravujeme ich varením, dusením, pečením, najlepsie však s použitím rastlinnho tuku. Zahusťujeme nimi aj polievky, prívarky a to formou strúhanou, pripravujeme z nich tiež rôzne jedlá. V niektorých prípadoch v spojitosti s tráviacimi ťažkosťami (pocit nafukovania) sa vylučuje stará, drevnatá a nafukujúca zelenina a strukoviny, pr. paprika, uhorka, kapusta, kel, reďkovka, cibuľa a cesnak, hríby, vo väčšom množstve hrášok a kukurica.

Ovocie 

Všetky druhy čerstvého ovocia podľa individuálnej znášanlivosti, pretlaky, šťavy, kompóty. V niektorých prípadoch v spojitosti s tráviacimi ťažkosťami, je potrebné vylučovať dráždivé druhy s obsahom drobných zrniečok (dochádza k chemickému dráždeniu tráviaceho traktu), pr. kivi, jahody, maliny, egreše, ríbezle, hrozno.

Múčne jedlá 

Chlieb, pečivo, piškóty bez použitia bežnej múky obsahujúcej lepok. Knedličky, palacinky, koláče, cestoviny len pripravené na bezlepkovom základe.

Vyprážané jedlá 

Len na bezlepkovom základe po dlhšom dodržiavaní diéty. V akútnych štádiách sa tepelné spracovanie pokrmov vyprážaním neodporúča. Jednak pre zaťažovanie tráviaceho traktu tukmi a pre vznik karcinogénnych látok tepelným pôsobením tukov.

Majonézy, šaláty 

Majonézy a šaláty pripravované doma na bezlepkovom základe zo sójovej múky alebo múky bez obsahu lepku. Šaláty pripravené doma so sójovou majonézou.

Vajcia 

Pripravené rôznymi spôsobmi na bezlepkovom základe.

Múčniky, kaša, nákypy 

Pripravené na bezlepkovom základe ( čiže bez klasickej múky )

Cukrovinky 

Čistá čokoláda, želé v malom množstve, tvrdé neplnené cukríky, snehové pusinky, všetky cukrovinky pripravené na bezlepkovom základe.

Nápoje 

Čaj, ovocné šťavy, mušty, ovocné čaje, minerálne vody, stolové prírodné vody.

Konzervy a konzervované jedlá 

Podľa údajov na obale výrobku. Tie, ktoré obsahujú múku s obsahom lepku sa vylučujú.

Nevhodné potraviny:

Múka a múčne výrobky 

Pšeničná múka, žitná, jačmenná múka, ovos, ovsené vločky, krúpy, krúpky, pšeničný škrob.

Mliečne výrobky 

Aromatické a pikantné syry. Chemickým zložením dráždia tráviaci trakt.

Mäsá 

Pripravované s omáčkami, zaprávané mäsá, zahusťované bežnou múkou, plnky z bežného pečiva, kupované mleté mäsá (možné zvyšky pečiva), paštéty, nátierky, všetky druhy údenín (pre vysoký obsah tukov – nasýtených mastných kyselín), jaternice, krvavničky, ryby v pikantnom náleve.

Tuky 

Prepaľované tuky, loj, bravčová masť, slanina.

Zelenina 

Všetky druhy zeleninových jedál zahustené bežnou múkou, zaprávaná zelenina, zeleninové karbonátky (pripravované s bežným pečivom, príp. strúhankou), nafukujúce druhy (kapusta, kel, uhorka, paprika, reďkovka, cibuľa, cesnak).

Ovocie 

Neodporúča sa ovocie, ktoré spôsobuje nadmerné nafukovanie a dráždenie tráviaceho traktu, tzv. zrniečkové druhy (jahody, maliny, ríbezle, černice, egreše, hrozno, čučoriedky, kivi).

Múčne jedlá 

Všetky bežné pekárenské výrobky (pečivo, chlieb, sendviče a cestá z bežnej múky).

Vyprážané jedlá 

Všetky pripravené s bežne používanou múkou.

Majonézy, šaláty 

Všetky druhy kupovaných majonéz, tatárska omáčka, kupované šaláty, vajcia plnené majonézou.

Múčniky, kaše, nákypy

Palacinky a lievance pripravené z bežnej múky, žemľovka, tvarohové nákypy, krupicová kaša, nákyp, keksy, torty, perníky, piškóty, sušienky.

Polievky 

Všetky zahustené bežnou múkou, zahustené haluškami, bežnými cestovinami, sáčkové polievky.

Cukrovinky 

Plnená čokoláda, karamelky, fondátové sladkosti, nugat, zmrzlina a iné podľa uvedenia obsahu zloženia na obale.

Nápoje 

Káva, liehoviny, alkohol, sladové nápoje, sýtené sladené nápoje.

Koreniny 

Ostré, pikantné a aromatické druhy korenín. V neposlednom rade by nemal tiež postihnutý ochorením celiakia fajčiť.

Vzorový jedálny lístok:

1.deň

Raňajky: čaj s citrónom, nízkotučný tavený syr, bezlepkový chlieb
Desiata: ovocný šalát so škoricou
Obed: mäsová polievka s ryžovými niťovkami, kurací závitok, varené zemiaky, jablkový kompót
Olovrant: bezlepkový chlieb, ovocný jogurt
Večera: zeleninové rizoto, hlávkový šalát, pomarančový džús

2.deň

Raňajky: bylinný čaj, bezlepkový chlieb, maslo Flora, strúhaný kaleráb
Desiata: ovocie
Obed: polievka špenátová, bravčové mäso prírodné, zemiaková kaša, mrkvový šalát s jablkami
Olovrant: bezlepkový chlieb, hydinová šunka
Večera: zemiakové strapačky so strúhaným syrom, ovocný čaj

3.deň

Raňajky: biela káva, bezlepkový chlieb, medová nátierka
Desiata: ovocný kyseľ, bezlepkové keksy
Obed: zemiaková polievka, morčacie na zelenine, bezlepková cestovina
Olovrant: acidofilné mlieko
Večera: zapečený karfiol, varené zemiaky, slivkový kompót

4.deň

Raňajky: ovocný čaj, bezlepkový chlieb, vajíčková nátierka
Desiata: banán
Obed: kalerábová polievka, hovädzie mäso dusené na rasci, dusená ryža, hlávkový šalát
Olovrant: trojuholníkový syr, bezlepkový chlieb
Večera: pečené rybie filé na citróne, zemiaková ryža, marhuľový kompót

5.deň

Raňajky: čaj s mliekom, bezlepkový chlieb, mäsová nátierka
Desiata: zeleninový šalát
Obed: rascová polievka, bravčový perkelt, jemné sójové halušky
Olovrant: biely jogurt, bezlepkový chlieb
Večera: bezlepková cestovina s tvarohom, jablkový džús

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach