5 tipov, ako párovať jedlá pre lepšiu výživu

Samozrejme, že čokoláda a jahody sú neodolateľná kombinácia, no existuje viacero kombinácii, ktoré sa k sebe hodia, a to nielen preto, že spolu výborne chutia. Ak sa naučíte, ako kombinovať potraviny, ktoré sa dopĺňajú aj po nutričnej stránke, môžete tak získať z vašej výživy oveľa viac.

ako párovať jedla

Ľudia sa ma často pýtajú, či existujú potraviny, ktoré by sa mali alebo nemali spolu jesť. Určite mnohí z vás už počuli že ,,ak nebudú jesť bielkoviny a uhľohydráty spolu, potom schudnú“. Avšak štúdia, ktorá bola publikovaná približne pred 10 rokmi, túto myšlienku vyvrátila. Na druhej strane, existuje koncept kombinovania jedál – niekedy nazývaný aj synergia či párovanie potravín. Niektoré potraviny nám dokážu ponúknuť viac výživových benefitov, keď sú konzumované spolu, než samostatne. Je to vlastne príklad, keď sa jeden a jeden rovná trom.

Ako mať lepšiu výživu vďaka párovaniu jedál

Farebná zelenina a trocha tuku

Mnohé druhy ovocia a zeleniny obsahujú zložky, nazývané karotenoidy. Tieto prirodzené farbivá dodávajú potravinám, ako sú paradajky, mrkva či špenát ich nádherné zafarbenie – pigmenty ako lykopén, beta-karotén a luteín. Karotenoidy zastávajú funkciu antioxidantov v tele. Je to aj jeden z dôvodov, prečo sú ovocie a zelenina také dôležité súčasti zdravého stravovania. Tieto dôležité zložky sa uvoľňujú tukom, čo znamená, že pokiaľ prijímate zeleninu s troškou tuku, vaše telo bude schopné získať viac karotenoidov. Pridaním niektorých zdravých tukov, či už avokáda alebo olivového oleja do vášho šalátu, vám môže pomôcť absorbovať karotenoidy obsiahnuté v rímskom šaláte, mrkve alebo paradajkách.

Vitamín C, zelenina s obsahom železa a obilniny

Železo môže byť v potravinách v dvoch rôznych formách. Prvou je forma nazývaná hemové železo, ktoré sa nachádza v rybách, mäse a hydine a je ľahšie absorbovateľné pre telo ako tzv. nehemové železo, ktoré sa nachádza zas v zelenine a obilninách. Ak si dáte vitamín C spolu so zdrojom nehemového železa, vaše telo absorbuje železo lepšie. A pritom netreba tak veľa: obsah vitamínu C v jednom pomaranči či v jednej paradajke dokáže absorbciu železa až strojnásobiť. Takže paradajky vo vašom chilli vám pomáhajú absorbovať železo zo strukovín. Jahody vám zas pomáhajú získavať železo z vašich cereálií. A železo v špenáte bude ľahšie absorbovateľné, ak si do svojho šalátu z čerstvého špenátu pridáte zopár mesiačikov pomaranča alebo grapefruitu.

Citrón a zelený čaj

Fytonutrienty, ktoré sú prirodzenou súčasťou zeleného čaju, obsahujú jedinečné a prospešné antioxidanty nazývané katechíny. Tie pomáhajú chrániť telové bunky a tkanivá od oxidačných poškodení. Keď pridáte citrón do vášho zeleného čaju, vitamín C dokáže vášmu telu pomôcť absorbovať tieto prospešne zložky. Ak nemáte radi citrón v čaji, majte po ruke ovocie bohaté na vitamín C spolu s vašou šálkou – napríklad misku s bobuľovým ovocím alebo nakrájaný pomaranč.

Ryby a listová zelenina

Ak pijete mlieko, ktoré je obohatené o vitamín D, vitamín D pomáha vášmu telu absorbovať vápnik v mlieku. No nie je lepšej cesty ako spárovať tieto dve živiny – rybu a zeleninu. Na tuky bohatá ryba, ako napríklad losos alebo makrela, dodáva vitamín D a listová zelenina, ako napríklad okrúhlica, sitinová kapusta alebo kel, dodávajú vápnik. Spárovanie týchto dvoch živín pomáha vášmu telu prijímať vápnik zo zeleniny.

Susan Bowerman

 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach