Schopnosť schudnúť súvisí s rýchlosťou metabolizmu. Ak sa nám podarí metabolizmus zrýchliť, nabudiť, budú naše výsledky rýchlejšie a viditeľné.
Ako však zrýchliť metabolizmus? Pomôžu nám v tom tieto potraviny:
Mandle
Mandle sú skvelým zdrojom mono- a polynenasýtených tukov, ktoré pomáhajú znížiť cholesterol a udržať si štíhlu postavu. Obsahujú menej kalórií ako väčšina orechov, vlákninu a vitamínu E. Môžeme si ich dopriať, keď cítime hlad medzi jedlami a nemusíme sa obávať, že sme urobili prehrešok. Skvele chutia na šaláte alebo spolu s lososom.
Jablká
Obsahujú pektín, zložku, ktorá prirodzene spomaľuje trávenie a navodí pocit plnosti. Ak zjeme pred jedlom celé jablko, prirodzene potlačí chuť do jedla. Výsledkom je, že skonzumujeme menej kalórií bez toho, aby sme sa cítili hladní. Jablká sú tiež dobrým zdrojom antioxidantov, vitamínu C a vlákniny. Nešúpme si ich! Práve šupka totiž obsahuje veľa dôležitých živín a urýchľuje trávenie.
Artičoky
U nás menej známa a drahšia zelenina. Sú mimoriadne bohaté na vlákninu. Vychutnajme si ich ako predjedlo alebo ľahkú večeru – vo forme šalátu, so syrom, paradajkami, listovým špenátom. Z artičok je aj veľmi chutná domáca salsa. Dochutíme ju paradajkami, olivami a červenou cibuľkou.
Avokádo
Krémovitá superpotravina je plná mononenasýtených tukov, draslíku, horčíka, folátu a vitamínov C a E. Dokázateľne zlepšuje zrak, zdravie srdca a znižuje riziko niektorých druhov rakoviny. Môže účinne pomôcť aj v boli proti nadváhe, znižuje chuť do jedla. Fantastickým jedlom sú vajíčka zapečené v rozpolenom avokáde, ale aj celozrnné toasty s roztlačeným avokádom, citrónovou šťavou a slnečnicovými semenami.
Banány
Okrem draslíka obsahujú škrob, ktorý je dôležitý pre chudnutie. Je to totiž rezistentný škrobom, ktorý dáva pocit plnosti a povzbudzujete pečeň k spaľovaniu tuku. Najviac tejto zložky obsahujú ešte nie úplne zrelé banány. Navyše, pomáhajú regulovať krvný tlak, zmierňujú ťažkosti s trávením, doplňujú živiny po cvičení.
Čierna fazuľa
Pomáha spáliť kalórie, znížiť objem nebezpečného brušného tuku a potlačiť chuť do jedla. Jeden hrnček čiernej fazule obsahuje 15 gramov bielkovín bez nasýteného tuku, ktorý nájdeme v iných bielkovinových potravinách. Nahrádza tak mäso a dokonca sa z nej dajú robiť chutné koláče.
Čučoriedky
Bobuľové plody a špeciálne čučoriedky si zasluhujú čoraz väčšiu pozornosť odborníkov na zdravie. Jeden hrnček obsahuje len 80 kalórií a 4 gramy vlákniny, vďaka ktorej sa budeme cítiť plnšími. Mangán v nich pomáha zrýchliť metabolizmus a budeme sa cítiť nabití energiou. Taktiež sú účinné ako prevencia proti rakovine, podporujú zdravie mozgu a jeho funkcií.
-sz-