Niekedy je ťažké naučiť dieťatko jesť potraviny, ktoré chceme, aby kvôli zdravotným pozitívam konzumovali, ale verme, že čím skôr začneme tým lepšie. Nezabúdajme na to, že i stravovacie návyky kopírujú po nás, takže to, čo jeme my, budú s najväčšou pravdepodobnosťou mať rady i ony. Je síce pravdou, že čipsy, keksíky, čokoládky sú príjemným riešením a ľahko sa balia do tašky na desiatu, rozhodne to však zdraviu našich detí neprospeje, skôr naopak. Pozrime sa, aké najcennejšie super potraviny by sme mali dopriať našim deťom (a pokojne i sebe) čo najčastejšie.
Vajcia
Poskytujú množstvo bielkovín a sú jedny z mála potravín, ktoré prirodzene obsahujú veľmi dôležitý vitamín D, najmä v zime, kedy je málo slniečka. Vitamín D je pre deti veľmi dôležitý – pomáha telu vstrebávať vápnik, a tak ovplyvňuje rast a pevnosť kostí. Najvhodnejšie sú vajíčka na raňajky, neskôr – najmú vo večerných hodinách – môžu zaťažiť trávenie. Dôležitá je tiež ich úprava – radšej iba varme, nepreprážajme.
Ovsené vločky
Výskumy potvrdili predpoklad, že deti ktoré jedia pravidelne ovsené vločky – pozor teraz nemyslíme prisladené, prifarbené a ochutené, ale v prirodzenom stave – sú schopné v škole sa lepšie sústrediť a pracovať. Vločky sú bohatým zdrojom vlákniny, pomaly stráviteľné a pritom ľahké, a teda deťom poskytujú stály prísun energie.
Ovocie
Akékoľvek ovocie je dobré pre naše deti, samozrejme, snažme a vyberať čo najmenej ošetrované chemikáliami a druhy s najbohatším obsahom vitamínov a minerálov, napríklad bobuľové plody. Ovocie tiež obsahuje vlákninu, ktorá pomáha pri trávení i využití energie. Dôležité je striedať rôzne druhy ovocia, tak doprajeme deťom celé široké spektrum výhod, ktoré poskytuje. Úžasným ovocím sú čučoriedky.
Orechy
Orechy obsahujú zdravé tuky, ktoré deti potrebujú pre rast a vývoj, rovnako ako aj pre zdravie srdca a mozgu. Preto by sme im mali dopriať za hrsť orieškov alebo semien v popoludňajších hodinách.
Mlieko
Bielkoviny a vápnik v mliečnych výrobkoch dodávajú palivo pre mozog a telo detí. Vápnik navyše udržiava kosti deti a zúbky zdravé a silné.
Mohlo by vás zaujímať
Paradajky
Táto zelenina je plná lykopénu – látky, ktorá chráni proti mnohým druhom rakoviny. Varenie z nich robí ešte zdravší produkt, pretože teplom sa lykopén uvoľňuje. Paradajková polievka alebo omáčka s olivovým olejom je skvelou a chutnou voľbou. Dochutiť ju môžeme opatrne bylinkami, múkou nezahusťujme, nie je to potrebné, a nakoniec ani zdravé.
Čierna fazuľa
Fazuľa je výborným zdrojom bielkovín, vlákniny, vápnika. Je dobré mať na mysli fakt, že čím je tmavšia, tým lepšie. Chráni pred ochoreniami srdca, vysokým cholesterolom a mnohými ďalšími ochoreniami. Prečo nezačať už od detstva? Navyše, z tmavej fazuľky sa dá urobiť aj koláč, ktorý chutí ako čokoládový!