Agar a riasy

Väčšina z nás si myslí, že účinnejšie sú farmaceutické liečivá, ktoré bežne nakupujeme v lekárni. Príroda okolo nás vytvorila množstvo účinných látok, ktoré sú ukryté účinné látky. Rastliny produkujú flavonoidy, ktoré chránia bielkoviny, vitamíny a enzýmy v rastlinách ukryté. Najznámejšie sú rôzne druhy rias v tých miestach, kde podložie vody tvoria pevné horniny.

Riasy

V prímorských krajinách sa červené riasy zbierali od nepamäti a používali sa ako potravina alebo na lekárske účely. V čínskej encyklopédii Ehr Ya sa uvádza dvanásť druhov rias, ktoré sa pravidelne konzumujú. Maorovia na Novom Zélande používali dlhú dobu karengo na polievky a šaláty. Cez druhú svetovú vojnu sa živili karengom, maorský vojaci počas dlhých pochodov neúrodným stredným východom. Taktiež vo východnej Európe sú dostatočné dôkazy konzumovania rias. Starí Kelti a Vikingovia žuvali dulsy na svojich dlhých cestách. V plytších vodách žijú hlavne zelené riasy, v hlbších hnedé a v najhlbších červené riasy. Bohatstvom najmä hnedých rias sú povestné chladné vody pri pobrežiach Kamčatky, Aljašky, Chile, Ohňovej zeme. Niektoré z týchto rias dosahujú dĺžku 50, alebo 100 až 240 m.

riasy

Do skupiny „zeleniny“ paria aj riasy. Táto morská zelenina je ideálnym doplnkom potravy. Riasy obsahujú asi o 10-20 % viac minerálnych látok ako pozemská zelenina, a dodávajú tie látky, ktoré potrebujeme vo väčšom množstve, ako je vápnik, železo, draslík, jód a magnézium, ale i v malých množstvách takzvané stopové prvky u ktorých je naša spotreba minimálna a sú však pre naše telo nevyhnutné. Jód je ťažké získať z iných zdrojov ako z mora. Riasy obsahujú dostatočné množstvo jódu, ktorý zabraňuje zväčšenie štítnej žľazy. Vitamíny, ktoré obsahujú: A, B, C, D3, E, K a malé množstvo vitamínu B12, ktorý sa v potravinách rastlinného pôvodu takmer nenachádza.

Najbežnejším prípravkom z rias je agar. Získava sa z červených rias, ktoré vylučujú sliz. Z neho sa extrakciou získava rôsol nazývaný agar. Agar je priehľadný rôsol bez chuti a zápachu. Agar je komplexný polysacharid, ktorý má veľkú výhodu v tom, že ho mikroorganizmy nerozkladajú. Bod topenia agaru je 96 °C, bod tuhnutia 45 °C. Látkou podobnou agaru je karagén, Je vhodný na prípravu želatín, pudingov, zmrzliny a aspikov. Je oveľa lepší ako potravinová želatína, lebo sa ľahko netopí a pevnejšiu štruktúru. Pri zápche pôsobí ako mierne preháňadlo, pomáha pri hemoroidoch, podporuje chudnutie.

m.ondruš