Aké potraviny nás poriadne rozohrejú?

Dajte si v zime pozor na príliš horúci čaj!

Hoci zima nás tento rok zatiaľ ešte arktickými teplotami nepotrápila, určite onedlho vytiahne všetky tromfy. Viete, že okrem teplučkých rukavíc, čiapkou na uši,  poriadnymi čižmami sa jej dá čeliť aj tými správnymi potravinami?

 poriadne rozohrejú

Keď sa vonku poriadne schladí, naše nervové receptory to zaregistrujú a vyšlú správu do mozgu. Ten ihneď zareaguje a stiahne cievy. Zabezpečí tak, aby nám zbytočne neunikalo teplo z organizmu a chráni životne dôležité orgány, ktoré sú vnútri tela.

Nepite príliš horúce

Mohlo by sa zdať, že horúci nápoj dodá telu teplo. Je  to však inak: Ľudské telo môže zažiť stres a šok, lebo príliš horúci nápoj musí v tráviacej sústave najskôr ochladiť, aby ho  mohlo stráviť. Na ochladzovací proces musí vynaložiť veľa energie – a tá mu potom chýba v boji proti vonkajšiemu chladu.  Aj strach, náhle zľaknutie či stresová situácia vyvolá stiahnutie periférnych ciev. Takýto kŕč môže spôsobiť dočasné nedokrvenie prstov, a tým chladné ruky aj nohy. Emocionálna pohoda je totiž dôležitým zdrojom tepla.

Teplotný účinok potravín

Všetko, čo zjeme, vyvoláva istú reakciu. V zime by sme mali čo najmenej jesť „chladiace“ potraviny, lebo telo po ich zjedení stráca teplo. Aby ho získalo nazad, vynakladá energiu a vyčerpáva sa. Začína sa kolobeh: vyčerpané telo stráca imunitu a je náchylnejšie na choroby…

Čo teda na zimný tanier?

V zime sú to predovšetkým tepelne upravované potraviny. Energia, ktorá sa z varenia uchováva v danej potravine, totiž prechádza aj do nášho tela a pomáha mu brániť sa pred chladom. Vhodné je najmä šetrné varenie v pare, dusenie či pomalé pečenie pri nižších teplotách. Neškoďte však svojmu organizmu nezdravým vyprážaním.

Stavte na jedlá  z týchto surovín: fazuľa, šošovica, ryža, s mierou všetky druhy mäsa, veľmi vhodná je divina, cesnak, cibuľa, kel, hlúbová a koreňová zelenina, celozrnné výrobky zo špaldy a pohánky. Menej vhodné sú údeniny, aj keď k zime jednoducho patria.

poriadne rozohrejú

Kapusta nad zlato

Neobyčajne vhodná je kvasená kapusta nakladaná v sudoch, ako aj ďalšia zelenina spracúvaná kvasením. Soľ, ktorá sa pri tom používa, totiž sťahuje póry.

Výborne  rozprúdia krv aj vhodné koreniny: čili, karí, zázvor a škorica. Dobrá správa pre maškrtníkov: Teplotu zvýšia aj drobné pochutiny, najmä sušené ovocie, ďatle, kokos či pistáciové oriešky. V zime často priberieme, aj keď si to vôbec neželáme: je to celkom prirodzená ochrana organizmu pred náhlym znížením teplôt.

poriadne rozohrejúAké produkty nechať radšej na leto?

V lete nás príjemne ochladia, no v zime oberajú organizmus o tepelnú energiu, a preto ich teraz konzumujme striedmejšie: šalát, cuketa, čínska kapusta, šalátová uhorka, paprika, brokolica, paradajky, banán, kivi, citrusové plody, jahody, melón… Aj mlieko a mliečne výrobky majú tendenciu ochladzovať, rovnako aj sója a tofu. Tradičné citrusy – pomaranče, mandarínky, grepy – nahraďme domácimi jablkami, ktoré sú tiež plné vitamínov.  V zime sú vhodnejšie v sušenom stave. Rovnako ochladzujú – aj keď tomu možno neuveríte – niektoré čaje (napríklad zelený) a minerálky.

Zahrejme sa s babičkou

Mletá škorica:

zmiešajte jemný krém na nohy s mletou škoricou, natrite si nohy, obaľte bavlnenou látkou a natiahnite ponožky. Po 15 minútach  by sa blahodarné prekrvenie malo obnoviť a nohy pretepliť.

poriadne rozohrejú

Čerstvý zázvor:

pravidelne si každé ráno nastrúhajte do čo najteplejšej vody lyžicu čerstvého zázvoru a nalačno vypite.  Po krátkom čase by sa problémy s chladnými končatinami mali výrazne zmierniť.

poriadne rozohrejú

Čili paprička:

skúste si dať do každej  ponožky mierne  roztlačenú čili papričku. Podľa čínskej medicíny by vás mala zahriať.

poriadne rozohrejú

Slaná horúca voda:

Ponorte si nohy do nádoby so slanou horúcou vodou, až sčervenajú. Blahodarné teplo sa rozleje po celom tele.

Pitný režim je dôležitý každý deň

V zimnom období sa akosi zabúda na pitný režim. Aké množstvo tekutín je optimálne vypiť v chladnejších dňoch, keď smäd pociťujeme menej? Má teplota nápoja vplyv na to, či je nám zima? Ako je to s alkoholom, ktorý vraj zahrieva?

MUDr. Miloš Bubán, gastroenterológ:

Zaujímavá je predstava ľudí o tom, že pitný režim je dôležitý len vtedy, keď je horúčava a leto, no dodržiavať pitný režim je rovnako dôležité aj v zime. Aj vtedy naše telo potrebuje tekutiny, aj vtedy prebiehajú v bunkách metabolické reakcie, ktoré sú odkázané na životodarnú tekutinu. Hoci sa v zime menej potíme, nezabúdajme, že strácame zase viac tekutín z organizmu dýchaním. A pritom je dôležité aj udržať si stále vlhké sliznice. Týka sa to najmä dýchacích ciest, lebo vírusy a baktérie útočia na nás z okolia stále a náš imunitný systém je vystavený zvýšenej záťaži. Stále platí zásada, aby sme neklesli v prijímaní tekutín pod dva litre denne. Alkohol na zahriatie treba vylúčiť. Rozšírenie (dilatáciu) ciev, ktoré spôsobuje, iba podporí únik nášho tepla z organizmu. Zabudnime teda na punč a iný alkohol v čaji, ak má slúžiť na zahriatie. Nie sú vhodné ani príliš horúce nápoje – mohli by poškodiť sliznicu tráviacich ciest.

Pripravila: Bea Vrzgulová