Antioxidanty v čokoláde

Kvalitná horká čokoláda pozitívne vplýva na ľudský organizmus. Pôsobí proti stresu a depresii, znižuje krvný tlak, obsahuje železo, zinok a má antioxidačné účinky. Viacero štúdií potvrdilo, že v čokoláde sa nachádzajú flavonoidy, ktoré sú schopné viazať sa s voľnými radikálmi. Okrem toho, flavonoidy obsiahnuté v kakau, teda aj v horkej čokoláde, napomáhajú udržiavať krvný tlak v normále. Aj vďaka týmto vlastnostiam má čokoláda okrem povzbudivých  a stimulačných účinkov i pozitívny vplyv na naše zdravie.

Nezabúdajte:

Čím viac kakaa čokoláda obsahuje, tým je to pre naše zdravie  lepšie. Najkvalitnejšie sú druhy s minimálnym obsahom 70% kakaa.

Každá jedna pozná večerné vyjedanie zásob, tajné maškrtenie a pocit, že pre nejakú sladkosť by „zabíjala“. Experti na výživu dali zelenú milovníkom čokolády. Vedci dokázali, že človek, ktorý pravidelne zje menšie množstvo horkej čokolády, výrazne znižuje riziko vzniku krvných zrazenín. Teda pokiaľ konzumujeme kvalitnú horkú čokoládu. Tá je oproti mliečnej oveľa zdravšia a menej kalorická. Keď prepadnete pocitom nekonečnej túžby po maškrtení, môžete zahodiť ten nepríjemný pocit viny a doprajte svojmu telu kvalitnú dávku čokolády. Horká čokoláda 70 % kakaa od spoločnosti Wawel je správnou voľbou. Na kvalitu dohliada vyše storočná receptúra z dielne skutočných špecialistov na horkú čokoládu. Ich receptúra stavia na kulinárskom umení a viac ako storočnej tradícii a nie na množstve umelých emulgátorov.  Je zložená z kakaa so zníženým množstvom tuku a z kvalitných kakaových zŕn. Podiel kakaovej sušiny je najmenej 70% a čokoláda bola pripravená bez pridávania rastlinného tuku, jedine s kakaovým maslom, čo jej rozhodne pridáva na hodnote. Vysoký podiel kakaa garantuje prítomnosť antioxidantov, prvkov potrebných pre náš organizmus. Chránia organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré vznikajú ako produkt všetkých procesov v tele a pri väčšom množstve môžu vážne poškodzovať bunky a spôsobovať ich starnutie. Dôsledkom ich negatívnych vplyvov na organizmus sú zápalové procesy, ateroskleróza, kardiovaskulárne ochorenia i vznik rakoviny. Antioxidanty ich účinok neutralizujú.  Pri konzumácii je krokom pre naše zdravie aj prísun teobromínu, ktorý sa nachádza v čokoláde. Má jemný, dlhotrvajúci stimulačný účinok na určité oblasti ústrednej nervovej sústavy. S hodnotným obsahom ide ruka v ruke elegantný zlato-bordový výzor.

Pochutnávanie si na takejto čokoláde v primeranom množstve je krok smerom k zdraviu a nie hriešne maškrtenie. Dajme jej zelenú! 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach