Avokádo – chutné ovocie

Nedajte sa pomýliť. Napriek využitiu avokáda v rôznych šalátoch, nátierkach či dipoch, avokádo nie je zelenina, ale ovocie. Je plodom stále zeleného stromu Persea americana a jeho názov je odvodený z aztéckeho slova ahuacatl. Aztéci ho dokonca nazývali ovocím plodnosti. V priemere má 5 centimetrov, je hruškovitého alebo vajcovitého tvaru a má drsnú zelenú alebo hnedastú šupku. Nie je sladké, výrazne aromatické a dozreté má jemnú, až maslovú konzistenciu. Na rozdiel od väčšiny ovocia, avokádo nedozrieva na strome. Strháva sa nezrelé a plody potrebujú 4 – 17 dní na zmäknutie v závislosti od teploty a vlhka.

Avokádo

Ako vybrať správny plod

Pri kúpe avokáda dbajte na to, aby na šupke a v okolí stonky avokáda neboli priehlbiny, tmavé škvrny či plieseň. Aj keď sa to nezdá, vyberajte plody, ktoré majú zdravú šupku a sú tvrdé. Nebudú sa síce dať konzumovať ihneď, ale pri správnom uskladnení vám doma dozrejú a vy si budete môcť vychutnať jeho chutnú maslovú konzistenciu. Avokádo zabaľte do novín alebo tmavého papierového vrecka a nechajte dozrieť pri izbovej teplote 3-4 dni. Pre urýchlenie procesu k nemu pridajte banány. Ak chcete spomaliť proces dozrievania, vložte avokádo do chladničky.

Avokádo

Využitie v kuchyni

Plod avokáda pozdĺžne okolo kôstky rozkrojte. Protichodným krúživým pohybom oddeľte obe polovice od seba. Zapichnite kuchynský nôž do kôstky a krúživým pohybom kôstku vyberte. Polovice avokáda prerežte na malé kocky a mäkkú dužinu vylúpte  lyžicou. Pokvapkajte citrónovou alebo limetkovou šťavou, aby ste zabránili zhnednutiu a zhorknutiu. Načaté plody spotrebujte ihneď. Ak sa rozhodnete načaté avokádo uskladniť, zamedzte prístupu vzduchu, vložte avokádo do zatvárateľnej plastovej nádoby alebo vrecúška. Avokádo je výživné a prospešné ovocie. Obsahujte 20% nenasýtených mastných kyselín, vitamíny E, C, B1, B6, meď, draslík a zároveň málo sodíka.

Prečo jesť avokádo pravidelne?

1. Obsahuje karotenoidy
Je bohatým zdrojom luteínu, karotenoidu, ktorý pôsobí ako antioxidant a pomáha chrániť pred ochorením oka. Obsahuje tiež karotenoidy zeaxantín, alfa-karotén a beta-karotén, rovnako ako tokoferol (vitamín E).
Pomáha získavať  živiny z iných jedál. Karotenoidy sú lipofilné, teda sú rozpustné v tuku, nie vo vode. Konzumáciou potravín obsahujúcich karotenoidy,  napríklad ovocia, zeleniny,  spoločne s avokádom dochádza k ich lepšiemu absorbovaniu telom. Odporúča sa preto kombinovať miešaný šalát s avokádom.

2. Zasýti
Polovica avokáda obsahuje 3,4 g rozpustnej a nerozpustej vlákniny,  potrebnej pre zdravé fungovanie tráviaceho systému. Budete sa cítiť dlhšie sýto, vďaka rozpustnej vláknine, ktorá  spomaľuje rozklad sacharidov v tele a vďaka kyseline olejovej, ktorá aktivuje časť mozgu a dodá pocit sýtosti.

3. Chráni vaše nenarodené dieťa
Jedna šálka z avokáda predstavuje takmer štvrtinu odporúčaného denného príjmu kyseliny listovej, vitamínu, ktorý znižuje riziko vrodených chýb.

4. Avokádo môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu
Kyselina olejová  zvyšuje pocit sýtosti, ale zároveň znižuje hladinu cholesterolu v krvi.  Nenasýtenými tukmi, ktoré v avokáde prevažujú, znížite množstvo cholesterolu v krvi a zabránime výskytu srdcovo – cievnych ochorení.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach