Bazalka – nenahraditeľný pomocník v kuchyni

Cestovinové jedlá na všakovaké spôsoby, paradajkové omáčky či najrôznejšie dressingy si dnes už pomaly ani nevieme predstaviť bez bazalky. Bazalka pravá alebo Ocimum basilicum je jednoročnou bylinkou, ktorá dorastá do výšky 40 -50 cm. Zelené oválne listy po odtrhnutí voňajú charakteristickou výraznou vôňou. Práve tento druh bazalky patrí medzi najpredávanejšie. Určite ste ho zaregistrovali aj ako súčasť omáčky pesto.

Bazalka

Je ideálna ako črepníková rastlina, ktorá sa vysádza do klasického záhradníckeho substrátu. Aj v záhrade odvádza „dobrú prácu“. Odpudzuje od iných rastlín škodcov, akými sú napríklad vošky či molice. Ak bazalku pestujete v kuchyni, je postrachom pre muchy.

Mohlo by vás zaujímať

bazalkové pesto

Rýchle domáce bazalkové pesto

Bazalkové pesto je doslova talianskym pokladom Bazalkové pesto alebo inak pesto genovese (janovské pesto) si dokázalo získať doslova celú zemeguľu a je druhou najpredávanejšou omáčkou na svete. Je… Čítaj ďaľej

Čerstvé listy bazalky sa používajú ako súčasť zeleninových šalátov, cestovinových jedál či rozmanitých paradajkových pokrmov. Bazalka slúži aj ako náhrada čierneho korenia. Je však potrebné mať na pamäti, že dlhým varením sa aromatická chuť stráca.

Čerstvé listy bazalky pravej sú vhodné i na prípravu jemného bylinkového oleja, ktorý by rozhodne nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Stačia dve plné hrste čerstvých lístkov a pol litra olivového oleja. Listy zalejeme olivovým olejom (ponoríme ich do neho). Zmes prelejeme do sklenej fľaše so vzduchotesným vrchnákom a uložíme na teplé miesto. Jedenkrát týždenne fľašou jemne potrasieme, všetky lístky však musia ostať ponorené v oleji, inak môžu začať plesnivieť. Po 4 týždňoch olej precedíme cez papierový filter (ideálny – kávový nebielený) a bazalkové lístky vyhodíme. Do vysterilizovanej sklenej nádoby vložíme na ozdobu čerstvé lístky bazalky pravej a zalejeme získaným olejom. Nádobu dobre uzatvoríme a uskladňujeme na tmavom mieste. Takýto olej určite oceníte pri príprave zálievok na šaláty, do marinád či na prípravu klasickej majonézy. Fantázii pri využití bazalkového oleja sa však rozhodne medze nekladú!

Okrem využitia v kuchyni je bazalka vhodná aj ako liečivý čaj na trávenie, pri nervozite či zlej koncentrácii. Neodporúča sa však piť tehotným ženám.

Na záver ešte jedna perlička:

ak ste magnetom pre komáre, potrite si kožu bazalkovou šťavou. Zaručene ich vraj odpudí!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach