Broskyne

Broskyňové opojenie

V horúcich letných dňoch sa nám priam žiadajú ľahké ovocné či zeleninové jedlá a samozrejme, čo najviac tekutín. Pre súčasné tropické horúčavy sú na osvieženie i nasýtenie  broskyne to najlepšie riešenie. Tieto krásavice medzi ovocím lákajú už na pohľad svojou zamatovo-červenou  šupkou, pod ňou sa však skrýva skutočný poklad – voňavá a sladká dužina plná vitamínov a zdraviu prospešných látok a najmä množstvo vody. Guľaté, šťavnaté plody broskýň tvorí totiž  z takmer deväťdesiatich percent práve voda, čo spolu s vysokým obsahom draslíka  pôsobí ako vynikajúca a veľmi účinná prevencia  kolapsov  z tepla. Vzhľadom na vysoký obsah ovocnej šťavy dokážu rýchlo nahradiť potením  stratené tekutiny a minerály, a preto výborne chránia pred obehovými a tlakovými  problémami.

BroskyneSymbol nesmrteľnosti…

Broskyne sú veľmi starodávnym ovocím, pochutnávali si  na nich už v antickom starom Ríme a už vtedy si ich cenili aj pre ich ozdravné vlastnosti. Nie nadarmo boli vo svojej pôvodnej domovine, Číne, symbolom nesmrteľnosti. Okrem draslíka obsahujú  totiž aj ďalšie dôležité  minerály, najmä horčík, selén, fosfor a železo, vitamíny – hlavne niacín a  vitamíny A, C a E. Ich rastlinné farbivo xantofyl chráni pred škodlivými vplyvmi voľných radikálov a posilňuje imunitný systém a flavonoidy ako účinné antioxidanty priaznivo pôsobia na kardio-vaskulárny systém, regenerujú a spevňujú cievy a pôsobia aj ako prevencia proti rakovine. Chutné broskynky majú však aj ďalšie pozitívne vlastnosti: sú takpovediac prírodné antidepresívum, pretože  pre svoj vysoký obsah niacínu upokojujú a chránia pred  stresom, a tiež posilňujú náš  imunitný systém.

Pomáhajú pri chudnutí

Ďalšia ich sympatická funkcia súvisí so znižovaním hmotnosti. Plody broskýň patria totiž k favoritom medzi potravinami podporujúcimi chudnutie. Obsahujú veľmi málo cukru, žiaden tuk a pozoruhodne máličko kalórií – menej ako napríklad ríbezle, jablko či ananás; stogramová broskyňa má len asi štyridsať kcal. Toto chutné ovocie pritom účinne pôsobí na odvodnenie a detoxikáciu organizmu, a najmä vďaka ovocným kyselinám znižuje aj chuť do jedla. Vďaka obsahu vlákniny však dokážu veľmi dobre zasýtiť, a keď vás prepadne neodolateľná chuť na sladké,  sú broskyne vynikajúcou a chutnou náhradou za iné sladké kalorické bomby. Skrátka a dobre,  spokojne si na nich zamaškrťte, určite z nich nepriberiete!

BroskyneBroskyne v kuchyni

Broskyne sú vynikajúce v ovocných šalátoch, pripravíme z nich lahodné dezertyzákusky, sú atraktívnym doplnkom studených mís. Pripravíme z nich aromatické marmelády, ovocné šťavy, výborná je broskyňová zmrzlina či broskyňové bowle. V kombinácii s mäsom sú obľúbenou  špecialitou na slávnostné príležitosti ako hlavné jedlo i predjedlo,  možno ste už ochutnali napríklad broskyňu plnenú  kuracím šalátom. Pred kuchynskou úpravou treba broskyne zbaviť šupky pokrytej jemnými chĺpkami.  Ľahko ju odstránime, ak broskyne krátko ponoríme do vriacej vody, a potom nožom krížom narežeme a stiahneme. Aby dužina zostala pekná žltá, pokvapkáme ju citrónovou šťavou.

Kupujeme broskyne

Broskyne dozrievajú celé leto, až do septembra, podľa toho rozlišujeme skoré až neskoré sorty. Čím neskorší zber, tým sú plody väčšie a aromatickejšie. Rôzne druhy sa líšia aj farbou dužiny, môžu byť krásne žlté, ale aj krémové alebo červené. Ovocie s tmavšou dužinou má intenzívnejšiu chuť i vôňu. Kupujeme neporušené, pevné, ale zrelé plody, pretože odtrhnuté broskyne veľmi pomaly dozrievajú. Ovocie by malo byť na  dotyk pružné, ale nie veľmi tvrdé. No vhodné nie sú ani príliš mäkké plody s pokrčenou kožou, zrejmú budú už prezreté, a také sa veľmi rýchlo kazia.

Liečivé účinky broskýň

Posilňujú imunitný systém, chránia pred škodlivými vplyvmi voľných radikálov. Priaznivo pôsobia na kardio-vaskulárny systém, regenerujú a spevňujú cievy. Majú protirakovinový účinok. Upokojujú a chránia pred  stresom, pocitom úzkosti a podráždenosti. Podporujú odvodnenie a detoxikáciu organizmu, odstraňujú zápchu. Účinne pomáhajú pri znižovaní hmotnosti.

Martina Hanzelová

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach