Zakvitnutý strom, zahalený množstvom nežných bielych kvetov, alebo strom lákajúci hojnosťou sladkých červených plodov. Reč je o čerešni, višni a ich krížencoch. Všetko toto ovocie môžeme zhrnúť pod spoločný názov červené kôstkovice.
Čerešne účinne pomáhajú redukovať hmotnosť a udržiavať zdravú pleť. Majú špecifickú chuť, príťažlivú arómu, sú zdravé a plné hodnotných látok. Pochádzajú z Prednej Ázie a juhovýchodnej Európy, ale sú známe po celom svete. Rimanom môžeme poďakovať za to, že ich v dnešnej dobe poznáme aj v Európe. Pri pohľade na zrelé čerešne sa nám zbiehajú slinky v ústach a každý z nás si predstaví takú podobu, v ktorej má čerešne najradšej. Rôzne koláče, dezerty, sirupy, jogurty, ako prísada do miešaných nápojov a podobne. Určite si všetci spomíname na naše „mladé“ roky, keď sme robili tajné výpravy na susedove čerešne…
Aké účinné látky nájdeme práve v čerešniach?
Obsahujú vitamín C (posilňuje obranyschopnosť organizmu a mentálnu sviežosť) a draslík (vhodný pre výživu buniek). Ten pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca. Pôsobia preventívne proti dne, odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá, ktorá blahodárne pôsobí na spevnenie väziva. Okrem toho obsahujú aj fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu. Listy z čerešne sa pridávajú aj do čajových zmesí pre ich močopudné účinky.
Kúpeľ v odvare zmierňuje bolesti kĺbov pri reume. Ak celý deň konzumujeme 250 gramov čerešní , zníži sa obsah kyseliny močovej v krvi a tak predchádzame spomínanej dne. Antokyanáty, respektíve antokyanidíny (rastlinné farbivá) v kombinácii s vitamínom C a zinkom premieňajú stavebné jednotky bielkovín na pevnú spleť pružných kalogenových vlákien, a tým umožňujú regeneráciu väzivového tkaniva. Okrem toho neutralizujú škodlivé vplyvy voľných radikálov a ničia škodlivé enzýmy, ktoré ničia väzivo a spôsobujú starnutie pleti. Aminokynáty zmierňujú tvorbu histamínu a tým zmierňujú zápaly. Čerešne majú vysoký obsah kyseliny listovej ( potrebný pre činnosť mozgu a nervov, stimuluje rast a kvotvorbu ), železa a jódu. Majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť, pôsobia protizápalovo, pomáhajú pri paradentóze. Biologické látky v čerešniach viažu na seba škodliviny tak, že organizmus ich môže vylúčiť. Čerešne pomáhajú aj pri redukcii hmotnosti, lebo neutralizujú mastné zložky potravy a nedovolia im preniknúť cez črevné steny do krvného obehu.
Čerstvá šťava z čerešní je najlepšou a chemicky najčistejšou zbraňou proti vráskam. Stačí, ak šťavu nanesiete na odlíčenú tvár a jemne ju bruškami prstov vmasírujte do pokožky. Tvár nechajte zaschnúť a potom umyte čistou vodou. Táto ovocná revitalizácia sa hodí len na pokožku odolnú voči rôznym alergénom. Ak máte citlivú pleť, radšej ovocnú kúru neaplikujte, k vráskam by vám mohli pribudnúť neželané červené fľaky.
Mohlo by vás zaujímať
Čerešne a višne dozrievajú od mája do augusta a do predaja sa dostávajú bezprostredne po zbere. Najsladšie a najobľúbenejšie tmavé čerešne. Zrelé sú veľmi krehké, lebo šťavnatú dužinu chráni iba jemná šupka. Mali by sme dávať prednosť domácim čerešniam, o ktorých vieme, že neboli chemicky ošetrené. Čerešne dobre umyjeme, necháme odkvapkať a osušíme. Vykôstkujeme. Rýchlo spracujeme alebo zjeme, na dlhé skladovanie nie sú dobré. Čerešňové kôstky obsahujú kyanovodík, resp. substancie, ktoré sa vplyvom enzýmov v črevách štiepia a uvoľňuje sa z nich kyanovodík. Ak však deti prehltnú jednu – dve kôstky, nemusíme sa ničoho obávať.
Oberbeil, K. – Lentzová, Ch.: Ovocie a zelenina ako liek. Bratislava: Fortuna Print, 2005. str. 46