Čo by sme mali jesť na jeseň?

Každé ročné obdobie chce svoje jedlo i nápoje. O tom vie tradičná čínska medicína svoje! Je síce pravda, že mliečne výrobky,  ovocie, zelenina a rôzne čaje sú zdravé, ale treba vedieť, čo a kedy je najlepšie jesť a piť, aby sme telu nielen dodali energiu, ale aby sme boli zdraví!

žena, jeseň, tekvicaS mliekom a mliečnymi výrobkami opatrne…
Napriek tomu, že mlieko i mliečne výrobky sú pre tých, ktorí ich znášajú, veľmi zdravé, v jesennom období ich čínska medicína neodporúča, pretože vraj dodávajú telu vlhko a chlad, čo v tomto období, keď si musíme zvykať na chladné počasie, vôbec nie je potrebné.  Neprospieva to našej slezine, ktorej energia vplyvom nevyvážených teplôt značne kolíše. Rovako tak by sme teda nemali popíjať ani studené nápoje a jesť citrusové plody. Nevhodné sú aj potraviny, ktoré sa dovážajú z ďalekých krajín, pretože sú vraj po dlhom transporte unavené a nedodajú nám toľko energie, koľko by sme očakávali alebo potrebovali.

Aké farby by sme mali jesť?
Odborníci v oblasti čínskej medicíny odporúčajú, aby sme v jesennom období jedli to, čo v tejto sezóne dozrieva – začíname obmedzovať surovú zeleninu a uprednosťňujeme takú, ktorá je tepelne upravená. Stačí aj tepelná úprava, ktorá trvá 10 minút, pričom jedlo by malo byť teplé, ale nie horúce. Pokiaľ ide o zeleninu, mali by sme uprednostniť takú, ktorá má žltú, žltooranžovú, červenú až hnedú farbu. Vhodná je tekvica, zemiaky, sladké zemiaky, žltá, červená i oranžová paprika, mrkva, cibuľa, fazuľa, červená repa, kapusta, aj fazuľa azuki.

Čím by sme mali sladiť?
Ak chceme v jesennom období harmonizovať element zeme, určite by sme si mali dopriať aj sladkú chuť – nie všk v podbe bieleho cukru, ktorý môže oslabovať našu vitálnu energiu, ale radšej si zvoľme med, kokosový cukor, trsitový cukor, melasu alebo javorový sirup.

Čo by sme mali piť…
Veľmi vhodný je napríklad harmančekový, či feniklový čaj osladený medom, či niektorým z horeuvedených sladidiel. Výborný je aj ochutený mletými plodmi schizandry. Práve toto obdobie je vhodné na popíjanie medoviny – tak, ako to robili naši predkovia. Ak je chladno a nepríjemne, doprajme si teplú medovinu. Ak nechceme piť teplý nápoj, doprajme si hroznovú šťavu izbovej teploty.

A nezabudnime na vhodné koreniny
Slezinu v tomto období podporí zázvor, ženšen, klinček, škorica, šafran, korenie, nové korenie, či vanilka. Doprajme si teda jedlá, či nápoje, ktoré obsahujú.

 

 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach