Cvikla inak a chutne!

Neprávom odstrčená cvikla si zaslúži miesto v našom jedálnom lístku. Je výživná, posilňujúca a ľahko stráviteľná. Cvikla je zelenina s množstvom hodnotných nutričných látok za pomerne nízku cenu. Nikde inde nenájdeme taký vzácny kombinovaný preparát s obsahom kremíka a kyseliny listovej na oživenie a povzbudenie buniek. Je medzi všetkými plodmi, dozrievajúcimi na zemi či na stromoch, neprekonateľná svojimi omladzujúcimi účinkami na celý organizmus.

cvikla

Obsahuje pre človeka cenný minerál kobalt a okrem iného sa odporúča aj pri anémii, lebo aktivizuje produkciu červených krviniek.

Cvikla v receptoch sa objavuje varená – nájdeme napríklad v recepte na cviklovo-pšenové placky.

Pečená – napríklad so zemiakmi a balkánskym syrom. Najlepšia je však surová, kedy sa zachováva najviac účinných látok a spolu s ďalšími druhmi zeleniny v šalátoch chutí najlepšie. Liečivým elixírom je šťava z cvikly zmiešaná s jablkovou šťavou. Našou dennou dávkou by malo byť asi štvrť litra tejto šťavy v malých dúškoch.

Tip: Cvikla sa na väčšinu receptov vopred pečie v šupke, jej farba tak zostane tmavofilová. Ak cviklu varíme, iba ju prudko sparíme. Nevaríme pridlho, inak znížime 80 percent citlivej kyseliny listovej. Do cvikly nepicháme, aby nevytiekla šťava.

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach