Neprávom odstrčená cvikla si zaslúži miesto v našom jedálnom lístku. Je výživná, posilňujúca a ľahko stráviteľná. Cvikla je zelenina s množstvom hodnotných nutričných látok za pomerne nízku cenu. Nikde inde nenájdeme taký vzácny kombinovaný preparát s obsahom kremíka a kyseliny listovej na oživenie a povzbudenie buniek. Je medzi všetkými plodmi, dozrievajúcimi na zemi či na stromoch, neprekonateľná svojimi omladzujúcimi účinkami na celý organizmus.
Obsahuje pre človeka cenný minerál kobalt a okrem iného sa odporúča aj pri anémii, lebo aktivizuje produkciu červených krviniek.
Cvikla v receptoch sa objavuje varená – nájdeme napríklad v recepte na cviklovo-pšenové placky.
Pečená – napríklad so zemiakmi a balkánskym syrom. Najlepšia je však surová, kedy sa zachováva najviac účinných látok a spolu s ďalšími druhmi zeleniny v šalátoch chutí najlepšie. Liečivým elixírom je šťava z cvikly zmiešaná s jablkovou šťavou. Našou dennou dávkou by malo byť asi štvrť litra tejto šťavy v malých dúškoch.
Tip: Cvikla sa na väčšinu receptov vopred pečie v šupke, jej farba tak zostane tmavofilová. Ak cviklu varíme, iba ju prudko sparíme. Nevaríme pridlho, inak znížime 80 percent citlivej kyseliny listovej. Do cvikly nepicháme, aby nevytiekla šťava.