Ďalšie formy sladenia

Chcete vedieť, ako zdravo sladiť? Môžete skúsiť napríklad stéviu, brezový alebo kokosový cukor…

Brezový cukor

Vyzerá a chutí podobne ako klasický cukor. Takže ak ste príliš konzervatívni, nemusíte sa obávať veľkých rozdielov. Jediný rozdiel bude v zdravých účinkoch na naše telo. Brezový cukor je nízkokalorický, vďaka čomu ho vyhľadávajú aj diabetici, ľudia s nadváhou a je vhodný aj pre deti. Po jeho skonzumovaní ani nenastáva rýchly nárast hladiny cukru v krvi, takže nedochádza ani k prudkému zníženiu. Vďaka tomu naše telo nedostáva podobné „šoky“ ako pri iných druhoch sladenia. Názov „Brezový cukor! napovedá, že sa vyrába z brezy. V poslednom čase sa však píše, že má rastlinný pôvod – vyrába sa napríklad aj z kukurice.

Stévia

Rastlinka, ktorej listy obsahujú sladkú esenciu, sa volá Stévia. Má opäť sladšiu chuť, takže jej používame menej než cukru, a tým šetríme kalórie. Nemá doslova žiadnu kalorickú hodnotu, takže ju veľmi využívajú pri diétach, či už redukčných, alebo z iných zdravotných dôvodov. Vyhľadávajú ju najmä cukrovkári. Má však aj špecifickú chuť, ktorá je odlišná od chuti cukru. Preto je na každom z nás, či vôbec a ako rýchlo si navykneme na tpto chuť. jej výhodou je, že dnes už jestvuje veľa druhov sladidiel pripravených zo stévie. Môžeme si ju kúpiť vo forme prášku, tabliet alebo tekutého sladidla, takže v prípade koláčov môžeme cestá či plnky polievať tekutou formou stévie. Stévia má aj množstvo zdravotných účinkov – udržiava hladinu krvného tlaku v normále, podporuje činnosť pankreasu, či obsahuje vysoké množstvo chrómu, železa a vápnika.

Kokosový cukor

Cukor s úžasnou karamelovou chuťou z kokosových kvetov je v súčasnosti veľmi používanou alternatívou ku klasickému cukru. Je hnedej farby a získava sa z kokosových paliem. Obsahuje veľké množstvo vitamínov a prvkov, ktoré sú zdraviu prospešné. Najviac obsahuje draslík, dusík, ale aj vitamín C. Kokosový cukor poteší ľudí s vysokým krvným tlakom, ale aj tých, ktorí majú zníženú imunitu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach