Doprajte si chutné a výživné raňajky aj v zime

Vyvážené raňajky sú dôležitým zdrojom telesnej a duševnej energie potrebnej nielen na štart do nového dňa. Mali by byť výživné, telu prospešné a v neposlednom rade by nám mali aj chutiť, keďže od toho závisí, ako sa budeme cítiť a stravovať počas celého dňa. Doktorka Alžbeta Béderová  vám poradí, čo by nemalo chýbať na vašich stoloch v zimnom období.

výživné raňajky

Skvelá voľba nielen pre tých, ktorí sa ponáhľajú

Raňajky by nás nemali len správne „nakopnúť“ do nového dňa, ale prebudiť aj náš tráviaci systém. Po nočnom odpočinku dodávajú telu potrebné živiny a aktivujú jeho metabolické procesy.

„Naše raňajky by mali byť bohaté na komplexné sacharidy, ktoré zabezpečia telu potrebnú energiu a urýchľujú jeho metabolizmus. Pokrmy, ktoré volíme, by mali zahŕňať aj bielkoviny a živiny, ktoré sú dôležité pre činnosť tráviaceho systému, regulujú chuť do jedla, viažu toxíny a „rafinované“ tuky, a tým ochraňujú organizmus pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ideálnou voľbou na raňajky sú kaše, bohaté na vitamíny skupiny B. Tie sú skvelá voľba, obzvlášť v zimných mesiacoch,“ hovorí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Výborné sú kaše z pohánky, ovsa, prosa, ako aj z hnedej ryže. Ak nemáte ráno čas na zdĺhavú prípravu raňajok, stačí, ak si večer nasypete premyté zrná do termosky, zalejete vriacou vodou a necháte cez noc postáť. Ráno na vás už bude čakať výživná kaša.

Ďalší, časovo úsporný spôsob je nechať napučať zrná cez noc v hrnci s vodou. Ráno hrniec už len zohrejete na miernom ohni a prikryjete vrchnákom. Kým sa pripravíte do práce alebo školy, máte na stole chutné a rýchle raňajky.

Vyvážené raňajky – obzvlášť dôležité pre deti

Podľa odborníčky, najlepšou voľbou raňajok pre dospelých a predovšetkým pre deti, sú celozrnné kaše. Aby sme si stravu počas zimných mesiacov trošku spestrili, môžeme si kaše dochutiť 100 % ovocným a zeleninovým džúsom alebo pyré, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály a živiny.

„Ráno by som odporučila na ochutenie kaší niektorý zo zeleninových džúsov alebo pyré. V poobedných hodinách sú zase vhodné tie ovocné. Myslite ale na to, že ovocie a zelenina by nemala chýbať v našom jedálničku po celý deň. Podľa WHO by sme totiž mali zjesť minimálne 5 porcií ovocia a zeleniny denne,“ odporúča MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Žiaci, ktorí jedia pravidelne vyvážené a na vitamíny bohaté raňajky, majú tendenciu sa lepšie učiť, kedže sa vedia v škole dlhšie sústrediť na učivo. Okrem toho sú aktívnejší, silnejší a odolnejší voči stresu než tí, ktorí vôbec nekonzumujú raňajky.

Ak nemáte vo zvyku konzumovať na ráno ovocie alebo zeleninu, voľte aspoň pohár 100 % džúsu alebo jedno balenie pyré, ktoré sú skvelé ovocné a zeleninové alternatívy na úvod dňa.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach