Jahody

Odkiaľ pochádzajú?

Čerstvo nazbierané jahody sú najchutnejšie a obsahujú aj množstvo vitamínov s detoxikačným účinkom. Trváca bylina vyrastajúca z podzemka. Listy sú zložené, trojpočetné, dlhostopkaté, na okraji zúbkaté. Vyrastajú priamo z podzemka. Ich stopky sú jemne chlpaté. Plod je nažka. Správne pomenovanie jahody (ovocia, nie rastliny) je plodstvo nažiek a nie plod.

Jahody
Image by Pezibear on Pixabay

Jahoda patrí do čeľade ružovitých a pochádza z Európy. Okrem lesných jahôd je množstvo kultúrnych odrôd, ktoré sa pestujú v záhradkách alebo veľkoprodukčné Jahody vďaka jedinečnej chuti patria medzi najobľúbenejšie druhy ovocia. Lákajú nás svojou červenou farbou, chuťou a vôňou… Aj keď 90% ich objemu tvorí voda, sú veľmi zdravé a chutia všetkým.

Ako nakupovať jahody

Pri nákupe jahôd musíme byť opatrní. Obrovské žiarivočervené plody z dovozu sú často ošetrované pesticídmi, herbicídmi, insekcitídmi, rastovými stimulátormi, hnojivami, živicami a voskami. Jedovaté látky nahromadené v týchto jahodách u mnohých vyvolávajú alergické reakcie a prejavy ako napríklad pľuzgieriky na perách. Najbezpečnejšie je nazbierať si jahody priamo u pestovateľa, ktorý ich chemicky neošetruje.

Aké účinné látky obsahujú?

V jahodách sa koncom dozrievania koncentrujú antokyanáty – červené rastlinné farbivá s vysokým obsahom karoténov, ktoré chránia bunky chúlostivého plodu pred škodlivinami a baktériami. Niektoré katechíny ( triesloviny ) majú protizápalový a antibakteriálny účinok. Katechíny viažu ťažké kovy v črevách a pomáhajú pri poruchách trávenia, napríklad pri plynatosti a hnačke. Obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum a je dôležitým stopovým prvkom ( je potrebný pre zdravie kostí a tvorbu krvi, podporuje činnosť nervov a mozgového systému, zvyšuje libido, vlasom a pleti dodáva farbu a stimuluje tvorbu hormónov štítnej žľazy ). Takisto urýchľujú látkovú výmenu a dodávajú vitamíny E, C a draslík ( pôsobí odvodňujúco a znižuje krvný tlak ) ktoré viažu voľné radikáli. Sú tradičným diuretikom a prinášajú úľavu pri reumatizme a dne. Obsahujú veľké množstvo kyseliny listovej ( má priaznivý účinok na krvotvorbu a rast buniek ). Jahody sú mimoriadne vhodné na očistnú a detoxikačnú kúru.

Zrelé jahody, by sme nemali dlho skladovať. Pred spracovaním ich musíme dobre umyť. Zelené stonky odstránime, plody pokrájame alebo použijeme v celku. Niektorí ľudia sú na jahody alergickí a pri konzumácii sa môžu na jazyku a perách objaviť pľuzgieriky. V takom prípade treba vyskúšať chemicky neošetrené ovocie z domácej produkcie. Ak však alergie pretrváva, môže to súvisieť s vysokým obsahom trieslovín.

Jahody so zeleným korení