Jedzte dobre a udržujte si chladnú hlavu

Toto ročné obdobie nám prináša okrem príjemných a zábavných chvíľ aj spaľujúce horúce počasie. A preto hľadáme spôsoby, ako sa schladiť – aby sme ušli pred horúčavou, odchádzame k moru, do hôr alebo sa aspoň zdržujeme vo vnútri. Chladnejšie prostredie je skvelé, sú však aj iné spôsoby, ako sa schladiť zvnútra.

chladnú hlavu

V lete máme zvyčajne chuť na ľahšie jedlá, zatiaľ čo v zime, keď sa ochladí, nás viac priťahujú ťažšie potraviny. Či už je to tým, že na ne v horúčave máme chuť, alebo sú proste iba ľahšie dostupné, je pre nás dobré, že nás v horúcom počasí priťahujú jedlá s vyšším obsahom tekutín, ako aj vodnaté čerstvé ovocie a zelenina.

So stúpajúcimi teplotami sa aj oveľa viac potíme – čo vedie k strate tekutín (spolu s minerálmi ako je sodík, draslík a horčík). Ak tieto tekutiny a minerály nenahradíme, môže to vyvolať pocit malátnosti – a to nie je ten správny pocit, s ktorým by sme si vychutnali letnú zábavu.

Všetky druhy ovocia a zeleniny obsahujú veľa vody a väčšina z nich predstavuje aj veľmi dobrý zdroj draslíka – takže na leto sú ideálnou voľbou. Existuje však niekoľko „super volieb“ – ako sú melóny, bobuľové ovocie, špenát či pálivé papriky – ktoré môžu byť v boji s horúčavou špeciálne nápomocné.

Červené a žlté melóny, ktoré sa predávajú v lete, obsahujú asi 95% vody, takže skvele napomáhajú nahrádzať tekutiny vypotené v horúčave. Sú však aj bohaté na draslík (aj keď žltý melón ho obsahuje až trojnásobne viac ako červený). Žltý melón je dobrou voľbou aj preto, že svoju oranžovú farbu získal vďaka betakaroténu, účinnému antioxidantu, ktorý napomáha ochraňovať pokožku pred škodlivými ultrafialovými lúčmi.

Okrem vody obsahujú chutné letné bobuľové plody aj prírodné látky, ktoré majú protizápalové účinky, keďže sú príbuzné acylpyrínu. Takže ak zjete misku chutného sladkého bobuľového ovocia, môžete znížiť zápalové procesy a následky nadmerného opaľovania na slnku.

Špenát má tiež dvojitý účinok. Táto zelenina, ako aj ďalšie zelené listové druhy, obsahuje veľa vody a je aj zdrojom horčíka – jednej z minerálnych látok, ktorú pri potení strácame. A nielen to – špenát získal svoju zelenú farbu z pigmentu nazývaného luteín – prírodného antioxidantu, ktorý napomáha ochraňovať pokožku a oči pred slnkom.

chladnú hlavu

O pálivej paprike by ste si mysleli, že je tou poslednou potravinou, ktorú by ste chceli jesť, keď je horúco. Ukázalo sa však, že pikantná paprika dokáže potenie stimulovať – takže keď sa pot z pokožky vyparí, pomôže vám ochladiť sa. Paprika tiež obsahuje veľa vitamínu C, ďalšieho antioxidantu, ktorý zvyšuje ochranu pred slnkom. Ak si s horúčavou neviete poradiť, skúste aj ďalšie ostré potraviny – ako čerstvý cesnak či zázvor – majú podobné zloženie, ktoré vyvoláva potenie.

chladnú hlavu

Ovocie a zelenina sú teda dobrým zdrojom tekutín, keď však v horúčavách strácate tekutiny pri potení, nespoliehajte sa iba na ne. Pite veľa vody a pokúste sa svoj smäd trošku predbehnúť. Keď vám vaše telo hovorí, aby ste sa napili, už ste pravdepodobne mierne dehydrovaní. Nápoje pre športovanie sú tiež v poriadku, najmä ak cvičíte v horúcich a vlhkých podmienkach – pomáhajú nahrádzať cenné minerály a majú špeciálne zloženie tak, aby napomáhali maximálnemu vstrebávaniu tekutín. Ich mierne sladká chuť vás tiež môže povzbudiť, aby ste pili ešte viac.

Pitie správnych nápojov a jedenie množstva čerstvého ovocia a zeleniny vám môže výrazne napomôcť v boji s horúčavou. Ovocie a zelenina nielenže pomáha nahradiť tekutiny a minerály, ktoré strácame pri potení, obsahuje aj antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo a pokožku pred slnečnými lúčmi – a to je super.

Susan

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach