Kombucha: Prečo ju piť?

Možno si pamätáte na obdobie, keď bola kombucha moderná a rozdávali si ju navzájom susedia v našich vtedy ešte socialistických panelákoch. Ani sme netušili, koľko zdravia sa v tejto nevzhľadnej „potvore“ skrýva. Prečo by sme ju mali piť aj dnes?

Kombucha

Baktérie a kvasinky

Kombucha sa stáva súčasťou zdravého životného štýlu. Je to vlastne fermentovaný čierny alebo zelený čaj, ktorý vznikol pred tisíckami rokov v Číne a Japonsku. Fermentácia je dosiahnutá kultúrou baktérií a kvasiniek, podobných tým, aké sa používajú na výrobu piva, kefíru, fermentovaného octu. I keď sa niekedy označuje ako hubový čaj, kombucha nie je huba ako taká, sú to množstvá baktérií a kvasiniek.

Aké zdravotné výhody prináša?

Pravidelné pitie kombuchového čaju podporuje trávenie, upravuje bakteriálnu mikroflóru, podporuje imunitu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a upravuje hladinu cukru, znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Je skvelým antioxidantom, teda chráni bunky pred potenciálnym poškodením voľnými radikálmi. Je ochranou proti rakovine – pomáha zabrániť rastu a šíreniu rakovinových buniek vďaka vysokej koncentrácii polyfenolov a antioxidantov. Pozitívne pôsobí aj na zmiernenie depresie, chudnutie a liečbu diabetu druhého typu.

Pozor na zloženie

Kombuchu dostaneme kúpiť aj v špecializovaných predajniach so zdravou výživou, mali by sme si však vždy vyberať tie druhy nápojov, ktoré neobsahujú veľké množstvo pridaného cukru a príchute. Vhodná nápoj by nemal byť pasterizovaný, inak stráca dôležité hodnoty. Pasterizácia ničí prospešné mikroorganizmy a takáto „kombucha“ nie je živým nápojom, akým by mala byť. Vyberajme si teda tie nápoje, ktoré sú označené ako nepasterizované alebo slovíčkom „RAW“. Obsahuje kofeín, ale len malé množstvo.

Ako je to s obsahom alkoholu?

Dôležité je vedieť, že kombucha obsahuje alkohol, ale nižšie množstvo ako bežné pivo – menej ako 0,5 percenta alkoholu. Niektorí výrobcovia prišli s nápadom ponechať proces kvasenia dlhšie, potom má nápoj vyšší obsah alkoholu, a už je považovaný za pivo. Kombuchový nápoj zvyčajne nesie nápis, že ho môžu konzumovať len osoby od 18, respektíve v niektorých krajinách od 21 rokov.