Ktoré jedlá najviac zoštíhľujú? -1. časť

jedláHľadáte zázračné diétne jedlo? Je načase na to prestať myslieť. Vyrovnajte sa s tým, že keď prijmete viac kalórií než vynaložíte, vaša hmotnosť neklesne – ale naopak, sa zvýši. Potvrdzujú to aj výživoví výskumníci z prevenčného výskumného centra v Connecticute. Žiadny mliečny zoštíhľujúci kokteil, náplasť alebo tabletky vám spoľahlivo nepomôžu uniknúť obezite. Ale predtým, než si priznáte prehru, skúste si začať vyberať také pokrmy, o ktorých sa hovorí, že oveľa viac ako iné podporujú nasýtenie (- pocit plnosti po jedle). Napriek tomu, že nejde o žiadne zázračné jedlá, pomôžu vám v konečnom dôsledku zjesť počas dňa menej kalórií. „Ak chcete vedieť aké jedlá vám udržia pocit plnosti a sýtosti, začnite hľadať v pokrmoch s vysokým obsahom vlákniny, v zdravých tukoch a proteínoch, alebo v jedlách s vysokým obsahom vody,“ hovorí Barbara Rolls, Ph.D., americká univerzitná profesorka výživy, autorka úspešného objemového jedálneho plánu. Navyše, výhodou týchto jedál je, že sú skutočne zdravé a vhodné pre každého, pretože obsahujú dôležité živiny, vitamíny a minerály.

jedláJablká
Jablko denne môže obmedziť nárast tukových tkanív v tele. Ide o prístupné ovocie, ktoré je perfektným a zároveň ľahkým jedlom s vysokým obsahom vody a stráviteľnej vlákniny. Predchádza  zvýšenej hladine cukru v krvi. Stredné jablko pozostáva asi z 85 percent vody a zostávajúci počet gramov tvorí rozpustná vláknina. To z neho robí ľahký, rýchly a dynamizujúci pokrm. Jablká tiež obsahujú quercetin – flavonoid, o ktorom sa zistilo, že je schopný zápasiť s určitými druhmi rakoviny. Jablko taktiež redukuje prebytok nezdravého cholesterolu v tele a podporuje zdravé pľúca. 
Organické jablká sú hodnotnejšie. Najmä šupky plodov pestovaných na komerčné účely obsahujú viac zvyškov  chemických prostriedkov na likvidáciu pliesní, než ostatné „bio-produkty“.  Takéto jabĺčka radšej olúpeme ako pomaranče alebo banány, aj napriek tomu, že sa ochudobníme o polovicu vláknin a väčšinu železa, horčíka a vitamínu C. Najväčší prospech pri odtučňovacej kúre rozhodne prináša jablko aj so zdravou šupkou, vypestované bez postrekov.

jedláVajcia
Sú obrovským zdrojom proteínu, ktorý môže byť kľúčom k udržaniu upokojujúceho pocitu plnosti. Nedávne štúdiá publikované v časopise American College nourishment zistili, že keď ľudia jedli dve vajcia na raňajky, prijali o 400 kalórií menej v nasledujúcom čase – v priebehu ďalších 24 hodín, než tí ľudia, ktorí jedli na raňajky bagetu. „Preukázala sa hypotéza, že konzumovanie vajec navodí väčší pocit plnosti a udržiava nás zasýtených po dlhšiu dobu,“ argumentuje Nikhil V. Dhurandhar, Ph.D. z Penningtonského Biomedical centra v Louisiane. „Pravidelné konzumovanie vajec prináša dlhodobé udržanie váhovej stability, hovorí Dr. Dhurandhar. 
Kvôli zdravším vajciam pridávajú niektorí americkí farmári na zlepšenie slepačieho krmiva kvalitnú ďatelinu, ryžové otruby alebo hnedé morské riasy. Aj chovatelia v Anglicku považujú za najlepšie vajíčka tie, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, spolu so zvýšeným obsahom vitamínu E a menej nasýtenými tukmi, čo vedie k zníženému obsahu cholesterolu v porovnaní s obyčajnými vajcami.

jedláKarfiol
Ak sa pokúšate zhodiť kilá, „bezškrobová“ zelenina, ako napríklad karfiol, patrí medzi niekoľko pokrmov, ktoré môžete jesť v neobmedzenom množstve,“ vraví Dr. Rolls. Je to vynikajúce jedlo pre každého, komu záleží na štíhlej línii. Karfiol obsahuje protirakovinovú zložku phytonutrient sulforaphane, kyselinu listovú a veľké množstvo vitamínu C, ktoré môžu napomáhať k strate hmotnosti. Pripravujeme ho na rôzne spôsoby, aby bol chutný a príťažlivý. Keď náhodou nie ste karfiolový fanúšik, skúste špenát alebo brokolicu, ktoré taktiež neobsahujú veľa škrobu. Milujete smotanovú konzistenciu zemiakových kaší?  Uvarte v pare hlávku karfiolu  a rozomeľte ho s cesnakovou soľou, posypte strúhaným parmezánovým syrom a ochuťte veľmi malým kúskom masla.

jedláNízkotučný jogurt
Ak by všetky jogurtové reklamy boli pravdivé, mali by ste sa po ich konzumácii už dávno zmestiť do bikiniek najmenšej veľkosti. Uveriť im môžeme iba čiastočne. Aj keď jogurty a niektoré ďalšie mliečne výrobky nie sú zázračné zoštíhľujúce pochúťky, určitá pravda na ich reklame predsa len je. Nedávne výskumy univerzity v Tennessee objavili, že diéty založené na konzumácii troch jogurtov denne, pomohli k dvojnásobnej strate váhy v porovnaní s ľuďmi, ktorí úplne vylúčili jogurty z odtučňovacieho programu, trvajúceho 12 týždňov. Prečo? „Vápnik v kombinácii s ďalšími bioaktívnymi zmesami v mliečnych výrobkoch spomalia proces budovania tukových buniek a pomáhajú k ich rýchlejšiemu spaľovaniu, najmä v oblasti brucha, “ tvrdí vedúci výskumu Michael B. Zemel, profesor výživy a liekov na spomínanej univerzite. Žiadne husté, sladké a krémové mliečne pochúťky podobné zmrzline nepodporia spaľovanie tukov.

Rada na záver:
Ak sa rozhodnete vniesť do vášho jedálnička viac mliečnych produktov, pozorne sledujte obsah zložiek ukrytých v nich. Preferujte nesladené, neochutené a nízkotučné jogurty. Smotanové zálievky na šaláty nahraďte jogurtovými a čoskoro oceníte zdravotné výhody tohto riešenia.

M. Tallová (podľa J. Meyer )

– koniec 1. časti –

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach