Mak siaty je ľudstvu známy už tisícročia. Najstaršie stopy vedú až do 6. tisícročia pred Kristom. Neskôr v Mezopotámii a v starovekom Egypte bol tento zdroj ópia využívaný najmä ako sedatívum. Matky dokonca v minulosti varili odvary z makovíc pre svoje deti, aby boli pokojné a veľa spali. Ópiové nadšenie vyvrcholilo v 18. storočí v Číne, keď bola na ópiu závislá väčšina tohto národa.
Pokiaľ chcete doplniť vápnik, pripravte si makové mlieko
Mak totiž obsahuje až 12 krát viac vápnika ako mlieko. Avšak ani obsah železa nie je na zahodenie. 100 g maku obsahuje až 122% jeho odporúčanej dennej dávky.Okrem toho je mak významný zdroj aj viacerých iných živín, ako napríklad: nenasýtených mastných kyselín, bielkovín, minerálov (draslíka, fosforu, horčíka, mangánu, medi, zinku ), vitamínov ako sú C, takmer celej škály vitamínov B( tiamínu (B1), riboflavínu (B2), niacínu (B3), kyseliny pantoténovej (B5), pyridoxínu (B6) ).
Mohlo by vás zaujímať
Ako si mlieko pripraviť?
Prepláchnite 100 g semienok maku, zalejte ich 850 ml vody a nechajte stáť cez noc pri izbovej teplote, aby sa z nich uvoľnil tuk. Pokiaľ pridáte menej vody, bude mlieko hustejšie a krémovitejšie. Ráno zmes dajte do mixéra a dobre rozmixujte do peny. Zmes preceďte cez jemné sítko alebo plátno do pohára.
Makové mlieko vám pomôže s prekysleným žalúdkom a upokojíí vás.