Makový, orechový či tekvicový olej prospievajú jedlu i telu

Popri repkovom, slnečnicovom a olivovom oleji sa čoraz častejšie v slovenských kuchyniach objavujú špeciálne druhy olejov ako sú tekvicový, orechový, makový, ľanový, sezamový, kukuričný, konopný a ďalšie.  Poznáte ich plusy?

prospievajú jedlu

Rastlinným olejom patrí vo výžive človeka významná úloha. „Sú našou základnou potravinou, nezriedka aj každodennou súčasťou stravy. Organizmu dodávajú energiu a živiny, predstavujú zdroj látok dôležitých pre ochranu zdravia a prevenciu chorôb,“ vysvetľuje MUDr. Katarína Babinská, známa odborníčka na výživu.

Medzi hlavné zásady správnej výživy patrí pestrosť. Spestriť sa dá aj sortiment rastlinných olejov v našej kuchyni zaradením nových, menej tradičných druhov. Zrniečka maku, orechy i tekvicové semená sú mimoriadne bohaté na olej a lisovaním za studena sa z nich získavajú prírodné oleje s vysokou kvalitou.

Makový, orechový, či tekvicový? Všetky nás očaria  výraznou, originálnou chuťou a príjemnou vôňou. Ale nielen to. „Vďaka svojmu priaznivému zloženiu sú prospešné i pre naše zdravie. Vyznačujú sa vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, významných pre zdravie srdca a ciev. Je v nich zastúpená kyselina olejová, v ich zložení však prevažuje kyselina linolová z radu omega-6. Táto látka sa označuje ako esenciálna pre organizmus. Ľudské telo ju pre svoju funkciu nevyhnutne potrebuje, avšak nedokáže si ju vytvoriť. Rastlinné oleje, ktoré sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny, sú preto vítanou súčasťou správnej výživy,“ hovorí o prínose vybraných druhov špeciálnych olejov MUDr. Babinská.

Makový olej

Ulahodí zmyslom intenzívnou makovou arómou. Medzi jeho prednosti patrí nielen jedinečná maková chuť, ale aj nemalé množstvo vitamínu E.

prospievajú jedlu
prospievajú jedlu

Orechový olej

Obzvlášť cenný je jeho bohatý obsah kyseliny alfa-linolénovej zo skupiny omega-3. Touto vlastnosťou sa môže hrdiť iba máloktorý spomedzi rastlinných olejov. Ide o zložku, ktorá je pre ľudský organizmus tiež esenciálna – nenahraditeľná, no mnohí z nás ju neprijímajú v dostatočnom množstve. Orechový olej dodáva nášmu telu aj vitamín K, jeho prednosťou je nízky obsah nasýtených mastných kyselín.

Tekvicový olej

Vďaka svojej chuti patrí k najobľúbenejším. Ceníme si na ňom obsah vitamínu E, ako aj prítomnosť fytochemikálií s ochrannými účinkami na organizmus. Spomedzi nich treba spomenúť rastlinné steroly, ktoré napomáhajú úprave hladín cholesterolu, ako aj polyfenoly s antioxidačným pôsobením.

prospievajú jedlu

V bohatej ponuke špeciálnych olejov na našom trhu nájdete okrem iných aj makový, orechový a tekvicový olej od spoločnosti Palma.

„Pozorne sledujeme aktuálne trendy a chute spotrebiteľa, preto sme sa rozhodli obohatiť náš sortiment. Výsledkom je nový rad špeciálnych olejov top kvality,“ hovorí Michaela Berzediová, brand  a marketing manažérka spoločnosti Palma.Stavili sme pri tom na tradičné a obľúbené slovenské suroviny z nášho regiónu. Veríme, že stopercentne prírodný a za studena lisovaný Makový olej, Orechový olej a Tekvicový olej vyrobený na Slovensku si nájdu svojich priaznivcov aj medzi tými najnáročnejšími gurmánmi.“

Aby si špeciálne oleje uchovali stopercentnú kvalitu a čerstvosť, skladujeme ich v uzatvorenom obale na suchom a chladnom mieste. Po otvorení ich dáme do chladničky a spotrebujeme do troch mesiacov. Využitie nájdu v studenej i teplej kuchyni, na prípravu slaných i sladkých jedál. Pridávať ich môžeme do šalátov, ktorým dodajú nielen nevšednú chuť, ale zároveň napomôžu, aby sa vitamíny v zelenine lepšie vstrebali do organizmu. Vhodné sú tiež do pečených i nepečených zákuskov, na ochutenie raňajkových cereálií, či doma pripravených dresingov.