Mandľa

(Prunus amydalus) je veľmi blízka príbuzná slivke a broskyni. Mandľovníky rástli pôvodne v Západnej Indii a sú často spomínané v Starom zákone. V Európe boli po prvýkrát pestované Grékmi. Je to jeden z najznámejších orechov, ktorého najväčším producentom dnes je Španielsko a Taliansko. V Spojených štátoch sa najviac mandlí pestuje v Kalifornii na ploche, ktorá je druhou najväčšou výmerou po hrozne.
Mandľa
Mandle existujú v mnohých druhoch. Najznámejšie sú sladká, horká, modrá mandľa. Pre svoje chuťové a biologické vlastnosti a kvality sa hojne požíva (zákusky, orechové mlieko, snacks). Má vysoký obsah nenasýtených MK, vitamínov B, zinku, horčíka a draslíka. Lecitín je tiež bohato zastúpený. Vápnik má veľký význam pre správnu tvorbu zubov a rastúci organizmus detí. Posledné výskumy na Loma Linda University v Kalifornii ukázali, že pravidelná konzumácia mandlí má silný ochranný účinok pred vznikom choroby koronárnych ciev srdca, ktorá vedie k infarktu myokardu. Stačí asi 50 g mandlí denne a riziko infarktu klesá až o 60%!. Je zaujímavé, že to je práve mandľa (iné orechy majú tento účinok nižší) – ona totiž patrila medzi potraviny ľudí starozákonnej doby.

Zdroj: AKV

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach