Marhule – ovocné osvieženie

Marhuľová bublanina, marhuľový džem, kompót či zmrzlina.

Existuje veľké množstvo kombinácii, ktoré môžete vyčarovať z tohto obľúbeného druhu ovocia. Marhule sa pestujú predovšetkým v teplejších oblastiach, u nás napríklad na južnom Slovensku, inak sa im darí v južnej Európe, Austrálii, USA a Číne. Pravidelná konzumácia dokonca prispieva k dlhšiemu životu. Marhule

Aké prospešné látky v nich nájdeme?

V marhuliach sa nachádza veľa karoténov, ktoré spolu s vitamínom C posilňujú imunitný systém. Nachádza sa v nich vitamín A, niacín, ktorý pôsobí blahodárne na nervovú sústavu, kyselina pantoténovú bojujúca proti depresii a kyselina listová. Vďaka vysokému obsahu vlákniny sú výborným liekom pre ľudí trpiacich zápchou.  Oranžová farba marhúľ indikuje množstvo betakaroténu, antioxidantu, ktorý chráni telo pred nádorovými ochoreniami a taktiež poskytuje telu pigment. Určite však vyskúšajte aj sušené plody, obsahujú totiž viac draslíka a železa ako čerstvé plody. Marhuliam by sa mali vyhýbať tehotné ženy, pretože obsahujú vysoké percento medi. Pozor si tiež dávajte na marhuľové kôstky, obsahujú jedovatý amygdalín, preto ich nerozbíjajte a neochutnávajte. V prípade nadmerného skonzumovania ovocia, určite nezapíjajte tekutinami, môže dôjsť k hnačke a oslabeniu organizmu. Čerstvé marhule sú veľmi rôznorodé, možno ich použiť do sladkých dezertov v podobe ovocných pohárov, koláčov či šalátov. Vynikajú v kombinácii s čokoládou, karamelom či medom. Výborne dopĺňajú tvaroh alebo kyslú smotanu. Možno ich sušiť, prípadne mraziť alebo zavárať.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach