Víno ako jeden z najobľúbenejších spoločenských nápojov, na rozdiel od whisky, vodky či iných liehovín, v sebe nesie zreteľné posolstvo.
Hovorí svoj príbeh o tom, kde a v akých podmienkach bolo dopestované hrozno, aké technológie použil vinár, aký bol ročník, v ktorom sa narodilo.
Náš hlad po informáciách umožňuje aj vývoj kultúry pitia vína. Na začiatku pri bežnej konzumácii stačí víno zhodnotiť klasicky chutí – nechutí. S každou novou informáciou, vysvetlením a dešifrovaním vlastností vína je naša radosť znásobená.
Víno a voda
Rovnako ako sú rôzne druhy vína vhodné k rôznym druhom pokrmov, aj voda ako taká môže zdôrazniť alebo naopak pokaziť chuťový zážitok z vína. Preto treba k vínu vybrať tú správnu vodu.
Podávanie vína a vody súčasne je v krajinách s rozvinutou vínnou kultúrou úplnou samozrejmosťou. Milovníci vína vo Francúzsku alebo Taliansku už dávno vedia, že voda k vínu neodmysliteľne patrí.
Kultúra pitia vína na Slovensku zďaleka nie je tak rozvinutá. Pritom práve pri skutočnom vychutnávaní si vína je voda k vínu veľmi dôležitá. Voda nám totiž okrem iného zrieďuje sliny a neutralizuje pretrvávajúcu chuť po predchádzajúcom víne.
Jej vnem v ústach pretrváva niekoľko sekúnd – tento fakt je nutné akceptovať a s degustovaním nasledujúceho vína je treba chvíľu počkať. Na porovnanie, druhým najlepším „neutralizátorom“ je biele pečivo (nesolené, ražné príp. pšenično-ražné, bez obsahu cukru či lepku), ktoré nám chuť ovplyvní po dobu zhruba 30-40 sekúnd.
Práve zimné mesiace sú spájané so zvýšenou konzumáciou rôznych druhov vína. K vínnym cestám, slávnostiam či posedeniam s priateľmi sa fľaša dobrého vína určite hodí. Netreba však zabúdať, že stále ide o alkohol a ten telo samozrejme dehydruje. Preto je podávanie vody k vínu dôležité až nevyhnutné.
Vďaka tej správnej vode si víno navyše lepšie vychutnáte. Navyše si prečistíte chuťové kanáliky, čo pôžitok z vína citeľne zintenzívňuje.
Víno koniec koncov nepijeme od smädu
7 somelierskych pravidiel na zvýšenie pôžitku z vína
- Nesýtené pramenité vody sú všeobecne najideálnejším partnerom vína, Nevyhnutné sú predovšetkým v kombinácii s tanínovými červenými vínami, kde obsah CO2 robí tieto vína ostrejšími, tvrdšími, agresívnejšími, ale i s bielymi vínami, ktoré disponujú už prirodzene vyššou kyselinou resp. mineralitou.
- Jemne perlivé vody sú odporúčané k plnším vínam, s vyšším zvyškovým cukrom, kedy vyšší obsah CO2 ovplyvňuje vnem z vína pozitívne; vína sa tak zdajú byť sviežejšími, iskrivejšími.
- K mladým vínam a ružovým vínam somelieri všeobecne odporúčajú vody jemne sýtené, niekedy aj sýtené. Rovnako sa tieto vody hodia k šumivým vínam. Všeobecne sa odporúčajú skôr v prípade, že sú naše zmysly unavené, pretože vydráždia chuťové receptory.
- Pre zachovanie ideálneho pôžitku z vína je nutné dodržať správnu teplotu podávania vody, ktorá by nemala byť nižšia než je teplota vína. Vyhnete sa tak zníženej citlivosti chuťových buniek a víno si oveľa lepšie vychutnáte. Ideálna teplota je medzi 8 až 11 stupňami Celzia.
- Zároveň sa odporúča k vínu vždy podávať dvojnásobné množstvo vody, ktorá zamedzí dehydratačnému účinku alkoholu a súčasne neutralizuje naše chute. Pre lepšiu predstavu – k dvom „deci“ bieleho vína je primerané množstvo 0,5 litra vody. Pozitívny účinok vody sa prejaví v tom, že tekutina naplní a roztiahne žalúdok, takže alkohol z vína sa dostane na väčšiu plochu žalúdočnej steny, kde sa lepšie odbúrava. Víno okrem toho pomalšie prechádza žalúdkom do čriev a v menšej miere prechádza do krvi, kde jeho obsah rastie pomalšie ako bez súčasného popíjania vody.
- Veľký pohár vody na začiatku konzumácie nielenže uhasí smäd, ale najmä prečistí chuťové poháriky a pripraví žalúdok.
- Samozrejmosťou by mal byť čistý pohár, bez akéhokoľvek zápachu. Navyše, podávanie vína i vody z vhodného skleneného pohára stabilizuje teplotu nápoja a súčasne umocňuje pocit čistoty a čerstvosti
- Oku lahodiace je podávanie vody v karafe. Je to oveľa estetickejšie ako plastová nádoba. Do karafy však ľad nedávajte, ak nie je vyrobený z rovnakej vody. Jej výslednú chuť by totiž mohol ľad úplne zmeniť. Rozdiel často rozozná aj úplný laik.