Nafúknuté bruško: Čo ho spôsobuje a ako tomu predísť?

Každá žena z času na čas zažije veľmi nepríjemný stav – keď sa naše bruško zmení na balón. Často sa to stane po jedle, ktoré nadúva, väčšom množstve stravy alebo potravinách, ktoré naše telo „nemusí“. Našťastie, zvyčajne je to len dočasná záležitosť. Čo najčastejšie spôsobuje nafúknuté bruško a ako týmto nepríjemným stavom predísť?

nafúknuté bruško
www.shutterstock.com

Prejedanie

K veľkému brušku si môžeme prispieť veľmi ľahko sami – najčastejšie, keď dlhší čas nejeme a potom naraz skonzumujeme väčšie množstvo stravy. Žalúdok má problém taký objem stráviť. Našťastie tento stav prejde, rozhodne by sme však nabudúce mali byť opatrnejší.

Najlepšou prevenciou je pravidelne jesť menšie množstvá stravy a nedostať sa do stavu vlčieho hladu.

nafúknuté bruško
www.shutterstock.com

Potraviny produkujúce plyn

Najčastejšia príčina nadúvania vyplýva z potravín, ktoré v našom tráviacom trakte vytvárajú plyn: kel, kapusta, brokolica, reďkovka, ale aj hrozno. Strukoviny, jablká a veľmi slané jedlá tiež môžu spôsobiť nafúknutie brucha.

Neznamená to však, že by sme tieto zdravé potraviny mali rovno vylúčiť zo stravy. V skutočnosti, čím častejšie budeme tieto potraviny jesť, tým menej nám budú robiť problémy. Dobrým trikom je aj varenie v pare, ktoré zjemňuje vlákninu v zelenine, ktorá nafukuje.

Hltanie vzduchu

Znie to humorne, ale mnohí z nás pri jedle reálne skonzumujú aj väčšie množstvo vzduchu. Najčastejšie, ak jeme veľmi rýchlo a nepožujeme stravu dostatočne. Vyhýbajme sa sýteným nápojom, pitiu slamkou, a najmä – každý jeden kúsok jedla dôkladne prežujme. Jedlo potrebuje svoj čas. 

Neznášanlivosť laktózy, lepku, cukru a celiakia

Ak nadúvanie súvisí s konkrétnymi potravinami, môže byť znakom intolerancie voči lepku, laktóze, cukru alebo prejavom celiakie. Všímajme si, ako reagujeme na konkrétne potraviny a problémové sa snažme vylúčiť z jedálnička, prípadne nahradiť potravinami, ktoré laktózu, lepok či cukor neobsahujú. 

Priveľa alkoholu

Alkohol vyvoláva zápal a dráždi tráviaci trakt, preto spôsobuje aj nafúknuté bruško.

Predmenštruačný syndróm

Nadúvanie nesúvisí vždy s jedlom, môže byť aj hormonálneho pôvodu. Väčšina žien ním trpí pred menštruáciou. Je súčasťou predmenštruačného syndrómu, rovnako ako podráždenosť, plačlivosť, zvýšená chuť do jedla a prírastok na váhe. Našťastie všetky tieto príznaky sa po menštruácii zlepšia.

Pomôcť môže vitamín E, D, tiamín, horčík, rybí olej a odvodňujúce potraviny: zeler, uhorky, melón, paradajky, špargľa a šalát.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach