Nehádžte cenné vitamíny do koša!

Odstraňujete šupky zo zeleniny? Ak nemusíte, nerobte to! Ochudobňujete sa o cenné vitamíny a minerály…

Ak patríte k tým, ktorí pred konzumáciou či kuchynskou úpravou odstraňujú šupky zo zeleniny, možno by ste mali zo svojho zvyku upustiť a skúsiť to radšej so šupkou. Samozrejme, iba  v tom prípade, ak vám šupky nespôsobujú zdravotné problémy! Ak zeleninu šúpeme a nevyužité šupky vyhadzujeme do smetného koša, možno nevieme o tom, že takto vlastne vyhadzujeme najvýživnejšiu časť obľúbených plodov. Cenné živiny, ktoré sa nachádzajú v šupkách zeleniny, totiž výraznou mierou prospievajú ľudskému zdraviu.

zemiaky pečené

Žeby naozaj šupky boli to najzdravšie?

Odborníci na výživu skutočne tvrdia, že šupky zo zeleniny sú skutočne to najzdravšie, čo nám môžu tieto plody ponúknuť. Obsahujú totiž množstvo vlákniny, najmä nerozpustnej. Máte vo zvyku šúpať si čerstvú uhorku? Chyba! V tmavozelenej šupke uhoriek je ukrytá väčšina antioxidantov a množstvo vitamínu K. A čo napríklad také šupky zo zemiakov? Zemiaky predsa väčšina z nás bežne zbavuje šupky… Uvedomujeme si však, že šupka zemiakov obsahuje železo, vápnik, draslík, horčík, vitamín B6 a vitamín C. Prečo by sme mali takéto cenné živiny hádzať do smetiaka?

Čo všetko dokážu zeleninové šupky?

Väčšina zeleninových šupiek obsahuje antioxidanty, ktoré dokážu veľmi účinne bojovať proti voľným radikálom v našom tele. Voľné radikály majú za následok vznik vážnych ochorení, zhoršovať ich priebeh, oslabovať imunitu, podieľať sa na vzniku rôznych zápalov, vírusových a srdcových ochorení – už aj z tohto dôvodu treba výskyt voľných radikálov v organizme neutralizovať –  napríklad vitamínom C a E. Tieto sa v niektorých druhoch zeleniny vyskytujú veľmi často a vo veľkom množstve. Len tak mimochodom, farebné druhy zeleniny, ako napríklad paradajky, paprika, mrkva, či uhorka majú šupky, ktoré sú hotovou zásobárňou antioxidantov, čo okrem iného pôsobí protizápalovo a pomáha aj  našej pečeni. K zelenine s vysokým obsahom antioxidantov patria aj zemiaky s červenohnedou šupkou a z tých, ktoré šupku nemajú, určite patrí červená a čierna fazuľa a artičoky. Nezabúdajme na to pri zostavovaní svojho jedálneho lístka. Strava bohatá na antioxidanty môže veľa urobiť pri prevencii ochorení srdca, rakoviny, Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe, ale chráni nás aj pred príznakmi starnutia – to všetko je určite dosť dôvodov na to, aby sme sa zamysleli nad tým, čo nakladáme sebe i svojej rodine na tanier.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach