Netradičný kuskus – poznáte ho?

Domovom tohto, dnes už veľmi obľúbeného pokrmu, je Severná Afrika. Slováci si na kuskus zvykajú stále viac, najmä pre veľmi jednoduchú prípravu bez varenia. Dôležité je vedieť kuskus správne pripraviť  a ochutiť. Môže byť spestrením aj vášho jedálnička.

Netradičná cestovina

Mnohí ľudia si ho zamieňajú so pšenom alebo dokonca tradičnou tarhoňou. Čo je vlastne kuskus?  Ide o jemnozrnnú cestovinu, získavanú zo semoliny. Semolina je odroda veľmi tvrdej pšenice, múka z nej má prirodzene žltú farbu. Cestoviny vyrobené zo semoliny majú nižší glykemický index a vyššiu nutričnú hodnotu, čo znamená, že sú pre naše telo ľahšie stráviteľné ale výživné. Tieto vlastnosti získal aj kuskus, ktorý vzniká mletím a drvením semoliny. Upravuje sa vo vodnej pare, následne na to sa suší  a vznikajú z nej malé guličky, kuskus, ktorý je základom severoafrickej kuchyne. Obsahuje veľa uhľohydrátov, vlákninu, bielkoviny, vitamíny skupiny B, E, vápnik , fosfor, železo a jeho veľkým bonusom je, že obsahuje iba malé minimum tuku.

Mohlo by vás zaujímať

Kuskus s fazuľkami Adzuki

Kuskus s fazuľkami Adzuki

30 minútChutné a ľahké jedlo plné zeleninky. Fazuľky Adzuki pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach a posilňujú imunitný systém. Zaujímavosťou je, že kuskus je síce cestovina, ale nevarí sa –… Čítaj ďaľej

Finta je v dochutení a spôsobe prípravy

Kuskus je stále viac obľúbenejší, pretože túto potravinu nemusíte variť. Príprava je vskutku jednoduchá. Keď náhodou pri iných domácich povinnostiach zabudnete, že v kuchyni pripravujete kuskus, žiadny požiar ani pripálený hrniec vám nehrozí.  2 šálky kuskusu zalejte 3 šálkami horúcej vody, zakryte pokrievkou a nechajte 5 -10 minút napučať, kým cestovina nezmäkne. Na zjemnenie môžete pridať trošku masla.

Mohlo by vás zaujímať

Zubáč na zeleninovom kuskuse

60 minútSuroviny na recept zubáč na zeleninovom kuskuse: 100 g filiet zubáča, 20 g olivy čierne (KALAMATA ), 50 g kuskus, 80 g zelenina (cuketa, baklažán,… Čítaj ďaľej

V prípade, že sa chystáte pripraviť jedlo na štýl rizota, alebo ho ponúknete svojím hosťom, ako netradičnú prílohu k mäsu, vyskúšajte zaliať kuskus horúcim vývarom. Chuť bude znamenitá a jedlo príjemne dochutené. Pripraviť dokonale dochutené jedlá, ktoré ulahodia vašim rodinným gurmánom i hosťom, vám pomôžu aj bujóny. Takto môžete dochutiť aj rizoto, cestoviny alebo omáčky.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach