Netradičný kuskus – poznáte ho?

Domovom tohto, dnes už veľmi obľúbeného pokrmu, je Severná Afrika. Slováci si na kuskus zvykajú stále viac, najmä pre veľmi jednoduchú prípravu bez varenia. Dôležité je vedieť kuskus správne pripraviť  a ochutiť. Môže byť spestrením aj vášho jedálnička.

kuskus
https://www.shutterstock.com

Netradičná cestovina

Mnohí ľudia si ho zamieňajú so pšenom alebo dokonca tradičnou tarhoňou. Čo je vlastne kuskus?  Ide o jemnozrnnú cestovinu, získavanú zo semoliny. Semolina je odroda veľmi tvrdej pšenice, múka z nej má prirodzene žltú farbu. Cestoviny vyrobené zo semoliny majú nižší glykemický index a vyššiu nutričnú hodnotu, čo znamená, že sú pre naše telo ľahšie stráviteľné ale výživné. Tieto vlastnosti získal aj kuskus, ktorý vzniká mletím a drvením semoliny. Upravuje sa vo vodnej pare, následne na to sa suší  a vznikajú z nej malé guličky, kuskus, ktorý je základom severoafrickej kuchyne. Obsahuje veľa uhľohydrátov, vlákninu, bielkoviny, vitamíny skupiny B, E, vápnik , fosfor, železo a jeho veľkým bonusom je, že obsahuje iba malé minimum tuku.

kuskus
https://www.shutterstock.com

Finta je v dochutení a spôsobe prípravy

Kuskus je stále viac obľúbenejší, pretože túto potravinu nemusíte variť. Príprava je vskutku jednoduchá. Keď náhodou pri iných domácich povinnostiach zabudnete, že v kuchyni pripravujete kuskus, žiadny požiar ani pripálený hrniec vám nehrozí.  2 šálky kuskusu zalejte 3 šálkami horúcej vody, zakryte pokrievkou a nechajte 5 -10 minút napučať, kým cestovina nezmäkne. Na zjemnenie môžete pridať trošku masla.

V prípade, že sa chystáte pripraviť jedlo na štýl rizota, alebo ho ponúknete svojím hosťom, ako netradičnú prílohu k mäsu, vyskúšajte zaliať kuskus horúcim vývarom. Chuť bude znamenitá a jedlo príjemne dochutené. Pripraviť dokonale dochutené jedlá, ktoré ulahodia vašim rodinným gurmánom i hosťom, vám pomôžu aj bujóny. Takto môžete dochutiť aj rizoto, cestoviny alebo omáčky.