Nič nevyjde nazmar – využime z ovocia a zeleniny všetko, čo sa dá

Hodnota ovocia a zeleniny, ktoré každoročne vyhodí priemerný Američan, je až 1 600 dolárov. Väčšinu z toho, čo z ovocia a zeleniny vyhadzujeme, tvoria časti, ktoré sú však stále použiteľné, chutné aj výživné. Namiesto toho, aby sme ich vyhodili do koša alebo v tom lepšom prípade do kompostu, môžeme využiť niektoré odrezky z ovocia a zeleniny na zvýšenie svojho príjmu živín.

z ovocia a zeleniny
https://stock.adobe.com

Prinášame vám niekoľko tipov, ako čo do najväčšej miery využiť všetky časti ovocia a zeleniny a tým menej plytvať potravinami.  

Listy z repy či bielej reďkovky

Oproti jemnejšej listovej zelenine (ako napríklad špenát či mangold) sa varia o trochu dlhšie, avšak aj tie sú rovnako chutné. Ak teda v obchode natrafíte na repu alebo bielu reďkovku s listami, máte šťastie a získavate tak dva druhy zeleniny za cenu jednej. Rovnako ako v iných druhoch listovej zeleniny, aj tu sú obsiahnuté živiny – najmä vitamíny C a K, beta-karotén, kyselina listová, meď a draslík.

z ovocia a zeleniny
https://stock.adobe.com

Hlúbiky z brokolice

Často sa vyhadzujú, aj keď sú bohaté na živiny, najmä na vitamín C, B9, vlákninu a fytolátku – tzv. sulforafán, ktorá pôsobí ako antioxidant. Najemno pokrájané hlúbiky môžete pridať do rôznych šalátov, prípadne aj do polievky počas posledných minút varenia. Takisto ich môžete nakrájať na hrubšie kolieska (cca 0,5 cm) a po pridaní olivového oleja a soli ich piecť v rúre, kým nezmäknú.

Vňať z mrkvy či fenikla

Môže byť peknou ozdobou jedla na tanieri… A keďže je jedlá, dá sa využiť ako prísada do šalátov. Takisto si môžete vňať orestovať s malým množstvom olivového oleja a soli, vďaka čomu si viete pripraviť čerstvú omáčku na grilované kura alebo ryby, alebo si z nej môžete vyrobiť pesto s olivovým olejom, orechmi a cesnakom. Mrkvová vňať obsahuje viac vitamínu C než samotná mrkva a feniklová vňať je zas dobrým zdrojom vitamínu B.

Listy stonkového zeleru

Sú veľmi chutné, no ľudia ich väčšinou nejedia. Zelerové listy sa dajú pridať do zeleninových šalátov, sendvičov a polievok. Rovnako ako stonky, aj listy sú dobrým zdrojom vitamínu C. Nabudúce sa preto v potravinách skúste obzrieť po tom najlistnatejšom kuse 😊.

Citrusová kôra

Obsahuje zlúčeniny nazývané bioflavonoidy, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Jemne nastrúhajte kôru (vyvarujte sa bielej časti, ktorá je horká) a môžete ju pridať do šalátových dresingov, varenej zeleniny alebo tzv. smoothies. Prúžky čerstvej kôry môžete tiež pridať do vody, minerálnej vody alebo čaju. Pozor, kôra musí byť z chemicky neošetreného ovocia!

z ovocia a zeleniny
https://stock.adobe.com

Hrubé stopky z listov zeleniny,

Napríklad z mangoldu, kapusty či kelu môžu byť tvrdé, takže ich veľa ľudí pred varením vyreže, no dajú sa zužitkovať. Stačí ich nahrubo pokrájať a pridať napríklad do polievok alebo dusených jedál – vďaka dlhým dobám varenia zmäknú. Alebo ich jemne nakrájajte a opečte s trochou oleja a cesnaku alebo cibule, až kým nezmäknú, následne pridajte listy a dovarte. A rovnaký spôsob prípravy môžete aplikovať aj na listy z karfiolu. Pridanie listovej zeleniny a stoniek z týchto výživných zdrojov zvyšuje príjem vitamínov A, K, železa, draslíka a vlákniny.

Jahodové korunky

Výborne sa hodia do džbánu pitnej vody alebo horúceho či studeného čaju. Nápoju pridajú trochu chuti a tiež trochu vitamínu C.