Olomoucké tvarůžky – tradičné a zároveň trendy

Nikto nevie, kedy sa po prvý raz objavili. A zrejme sa to už ani nikdy nikto nedozvie. Prvé uchované zmienky pochádzajú totiž z 15. storočia. A o čom je vlastne reč? No predsa o Olomouckých tvarůžkoch.

Pôvodne domáci sedliacky syr, vyrábaný na mnohých miestach na Hanej, ktorý dostal svoje meno po meste, v ktorom sa na trhu predával. Okrem toho, že tvarůžky mali pevné miesto na dobovom jedálnom lístku, používali sa aj ako platidlo.

V r. 1875 začal tvarůžky vyrábať v Lošticiach aj Josef Wessel, ktorý do výroby zapojil celú rodinu. Živnosť po ňom prevzal jeho syn Alois Wessel, ktorý tvarůžkáreň postupne rozširoval a modernizoval. Jeho dcéra Františka s manželom Karlom Pivným neskôr výrobu Olomouckých tvarůžkov rozvinuli do modernej priemyselnej výroby a v rokoch 1929 – 1930 vybudovali na vtedajšiu dobu špičkovú syráreň, ktorú prevádzkovali až do znárodnenia v roku 1948.

K 1. 1. 1991 bola v reštitúcii vrátená potomkom pôvodných majiteľov. Ihneď potom bola započatá výroba s 25 skúsenými zamestnancami, z ktorých niektorí pracovali ešte u Karla Pivného. S rastúcou výrobou sa počet pracovníkov zvyšoval, v súčasnosti je ich okolo 150. Základným a jediným výrobným sortimentom sú stále Olomoucké tvarůžky,, ktoré sa vyrábajú vo viac než tridsiatich rôznych tvarových a hmotnostných variantoch.

V mieste pôvodnej výrobne v Lošticiach vybudovali súčasní majitelia firmy A. W. spol. s r.o. Múzeum Olomouckých tvarůžkov, ktoré tohto roku oslávilo už 25. výročie od svojho založenia. Moderne poňaté expozície ukazujú prierez históriou Olomouckých tvarůžkov až po súčasnosť. Návštevníci môžu vidieť počas chodu aj také stroje, ako je historická stĺkačka na debničky alebo moderný formovací stroj. Múzeum je bezbariérové. Otvorené je celoročne, sedem dní v týždni.

Východ z múzea je koncipovaný cez podnikovú predajňu, v ktorej je možné kúpiť si kompletný sortiment Olomouckých tvarůžkov a lahôdok z nich, syrové krajové špeciality českých a zahraničných výrobcov a celý rad ďalších mliečnych výrobkov. Ďalšie podnikové predajne je možné navštíviť aj v Brne, Olomouci a najnovšie aj v Ostrave.

Jedinečným vlastnostiam Olomouckých tvarůžkov sa dostalo v roku 2010 vysokého uznania od Európskej komisie udelením chráneného zemepisného označenia.

Olomoucké tvarůžky boli vždy oceňované pre svoju nezameniteľnú chuť. Dnes sú vyhľadávané aj kvôli svojmu vysokému obsahu proteínov a minimu tuku – iba 0,4 %. Naši predkovia teda stvorili prvotriedny syr, aj pre modernú gastronómiu 21. storočia.