Mnohé prínosy umierneného pitia piva sú jedinečné iba pre tento druh nápoja vďaka jeho zloženiu, kvôli perfektnej nutričnej vyváženosti a fyziologickým efektom. Obsahuje množstvo vitamínov, prevažne zložiek B-komplexu (pyridoxín, riboflavín, kobalamín, tiamín, biotín), kyselinu listovú a minerálne látky (najmä horčík a draslík, ktoré pôsobia preventívne proti srdcovocievnym ochoreniam). Pivo dokáže telu rýchlo dodať telu chýbajúce soli vylúčené potom a močom. Aj v jeho prípade platí, že ide o alkoholický nápoj, preto sa musí byť s mierou, hoci pivo obsahuje dva až trikrát menej alkoholu ako víno, nehovoriac o tvrdom alkohole.
Pivo má vyše deväťdesiat percent vody a maximálne sedem až osem percent alkoholu. A hoci má rovnaký počet kalórií ako ovocná šťava, zároveň má trikrát menej cukru a neobsahuje nijaké tuky. Je to teda najmenej kalorický alkoholický nápoj. Na ilustráciu – sto gramov piva má 45 kalórií, rovnaké množstvo koňaku 75 kalórií, víno 140 kalórií a kúsok torty 450 kalórií. Výživová hodnota štvrť litra piva zodpovedá napríklad 150 gramom zemiakov, 50 gramom chleba, 15 gramom masla či 90 gramom mäsa.
Pivo tiež obsahuje antioxidanty, ktoré vychytávajú v tele voľné radikály, práve voľné radikály kyslíka a oxidatívny stres je to, čo nás celý život pomaly ničí a zabíja (nezdravé tuky, stres, škodlivé ovzdušie, choroby, chémia…). Významnou zložkou piva z pohľadu s antioxidačnými vlastnosťami pochádzajúcou z chmeľu sú fytoestrogény, ktoré pôsobia proti osteoporóze a ako prevencia proti rakovine.