Potraviny pre krásu a vitalitu 2. časť

Najdôležitejším atribútom pre udržanie ideálnej hmotnosti, poprípade pre jej redukciu je rozmanitá a vyvážená strava.

Základom vášho jedálneho lístka by mali byť produkty z obilia , zemiakov zeleniny a strukovín. Tieto potraviny pre krásu a vitalitu zásobujú náš organizmus komplexnými sacharidmi, balastnýmí látkami, vlákninou a vitamínami skupiny B. Ďaľšou nepostradateľnou zložkou našej stravy je ovocie. Je zásobárňou mnohých vitamínou a minerálnych látok. Rovnako sa doporučuje v dostatočnom množstve konzumovať ryby, ktoré obsahujú okrem živočíšnych bielkovín jód vitamíny skupiny D a mastné kyseliny rybích olejov – omega 3.

Artyčoky

Lístky artičokov jeme teplé alebo studené napríklad s bylinkovým tvarohom. Obsahujú horkú látku cynarin, ktorý podporuje činnosť pečene a žlčníka

Zemiaky

Obsahujú veľké množstvo železa, ktoré je mimoriadne dôležité pre krvotvorbu. Ďaľšími vysokoúčinnými látkami sú horčík a vitamín B5 alebo kyselina pantoténová, ktorá pomáha pri hojení rán. Podporuje tvorbu protilátok a tým napomáha zvládnuť infekcie.Pokiaľ možno, zemiaky varíme vždy v šupke, aby sa zachoval obsah vitamínov.

Chilli papričky

Éterické oleje ( kapsaicin ), ktoré tieto papričky obsahujú podporujú trávenie, ničia choroboplodné zárodky a pôsobia ako prírodné antibiotikum.

Ovsené vločky

Majú vysoký obsah vitamínu B1 tiaminu , ktorý priaznivo pôsobí na nervový systém a na duševný výkon. Obsahujú aj kyselinu listovú , ktorá sa podiela na tvorbe nových buniek, má priaznivý vplyv na pokožku, ktorá sa stáva zdravou a hebkou. Pretriedené vočky môžme pridať napríklad do zeleninových polievok a rovnako do všetkých jedál, ktoré varíme v jednom hrnci. Môžme nimi nahrádzať múku ako zahusťovadlo. Je to zdravšie.

Ľanové semiačká

Množstvo vitamínu E a nenasýtených mastných kyselín – vitamínu F sa stará o črevnú mikroflóru a hebkú pleť.

Brusnice

V dôsledku vysokého obsahu vitamínu C pôsobia ako posilovač obranyschopnosti organizmu. Voňavé plody podusíme s trochou medu a jeme ich ako výborný dezert s tvarohom alebo jogurtom. Výborná kombinácia – doporučujeme!

Ananás

Zrelé plody sa vyznačujú červeným leskom a intenzívnou vôňou.Enýmy nachádzajúce sa v ananáse ako napr. bromelín, urýchľujú látkovú premenu tukou. Zinok zasa stabilizuje činnosť buniek a stará sa o krásne a bohaté vlasy.

cucoriedky

Čučoriedky

Plody majú nízku energetickú hodnotu. Triesloviny – látky trpkej chuti, obsiahnuté v čučoriedkach napomáhajú odstraňovaniu jedovatých látok z organizmu. Výborné sú v podobe mliečneho koktaila.

Jogurt

Dávame prednosť nízkotučným jogurtom! Prítomnosť vitamínu A je dôležitá pre hebkú pleť a dobrý zrak.Vitamín D v kombinácii s vápnikom zasa pre silné kosti a zdravé zuby.

Ryby

Dodávajú telu dôležité mastné omega 3 kyseliny a vitamín E. Vyrovnávajú hladinu cholesterolu v krvi, chránia cievy pred zužovaním a poskytujú celkovú ochranu pre srdce a obehový systém.

 

 

 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach