Ten kto chce byť krásny a zdravý zároveň, nemusí zrovna hladovať.
Stačí aby sme ku konzumácii stravy pristupovali s patričnou obozretnosťou. Ak stravu vopred premyslene skombinujeme, môžeme si užívať a zbytočne sa neobmedzovať a zároveň naše telo je schpné zo stravy využiť cenné látky, ako vitamíny a minerálie a aj iné biologicky účinné látky.
Mäso
Dodáva telu veľmi cenné železo v ľahko spracovateľnej forme. Železo je nevyhnutné pri prenose kyslíka v krvi.
Dary mora
Majú vysoký podiel vitamínu B, ktorý podporuje proces krvotvorby. Rovnako obsahujú vysoký podiel jódu, ktorý aktivuje látkovú premenu.
Tofu
Dodáva do tela železo, draslík a fosfor. Zároveň obsahuje vitamíny skupiny B a E. Je zdrojom čisto rastlinných bielkovín, ktoré sú dôležité pre stavbu buniek a svalových vlákien. Tofu neobsahuje žiaden cholesterol!
Mandle
Sú bohaté na vitamín E, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi. Tieto sú jednou z príčin predčasného starnutia. Môžu sa podielať aj na vzniku rakoviny. Výborné sú pomiešané spolu s medom a potom vmiešané do kefírového mlieka. Dobrú chuť!
Tekvicové semienka
Obsahujú cenné fytosteroly – znižujú hladinu cholesterolu v krvi, biotin – podporuje obnovu kože a rast nechtov. Sú bohaté na draslík, horčík, zinok, železo a fosfor. Výborné sú, ak ich trocha opražíme.
Fazuľa
Vláknina, ktorú fazuľa obsahuje má priaznivý vplyv na črevnú mikroflóru. Rovnako je bohatá na draslík. Doporučujeme: fazuľu rozmixovať s bylinkami a podávať ako díp, do ktorého môžme namáčať surovú zeleninu.
Fenykel
Éterické oleje, ktoré sa v ňom nachádzajú podporujú prekrvenie slizníc a miernia nachladnutie. Jedna porcia fenyklu pokryje dennú potrebu beta-karoténu.
Paprika
Rastlinné farbivá povzbudzujú tráviace procesy a krvný obeh. Vitamín C chráni zuby a ďasná. Surovú papriku konzumujte pokiaľ možno čo najčastejšie.
Žerucha
Zpomaľuje množenie sa baktérií, a tým chráni dýchacie cesty pred infekciou. Má zároveň vysoký obsah vitamínu C.
Citróny
Éterické oleje neutralizujú škodlivé ťažké kovy. Prítomnosť vysokého obsahu vitamínu C posiluje obranyschopnosť nášho organizmu.
Čerešne
Obsahujú vysoký podiel kyseliny kremičitej. Táto udržuje našu pleť pružnú, zpevňuje vlasy a nechty. Považuje sa za tzv. substanciu krásy. Rovnako obsahujú vitamín C, ktorého
koncentrácia zrením sa zvyšuje ale z prezretých plodov sa rýchlo stráca.
Čierne ríbezle
Sú najvýznamnejším dodávateľom vitamínu C a E. Táto vitamínová dvojica krásy upravuje zásobovanie pleti vlhkosťou.