Povýšte zemiaky na kulinársky zážitok!

Zemiaky sú v našich zemepisných šírkach tradičným pokrmom, a je veľa dôvodov, prečo ich zaradiť do jedálneho lístka. Obsahujú vysoké množstvo karotenoidov. Sú to rastlinné zložky schopné odstraňovať z tela bunky narušené každodenným negatívnym vplyvom vonkajšieho prostredia. Sú tiež bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý je nevyhnutnou formou prevencie pred vplyvom voľných radikálov. Tento druh zeleniny obsahuje vysoké množstvo draslíka, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie svalovej hmoty. Zaujímavosťou je, že zemiaky obsahujú viac draslíka ako banány. Jeden priemerne veľký zemiak dodá organizmu 10% dennej potreby vlákniny.

zemiaky

Ako najlepšie?

Najchutnejšie sú uvarené v pare, majú aj najmenšie straty vitamínov. Najlepšie je preto ich pariť alebo variť aj so šupkou a až potom jemne olúpať, pretože práve pod šupkou sa nachádza veľa dôležitých látok. Na varenie v šupke si vyberáme takmer rovnako veľké zemiaky, aby sa rovnomerne uvarili . Staré zemiaky vkladáme pri varení do studenej vody, nové do vriacej vody. Keď po uvarení zemiaky v šupke prudko schladíme, budú sa šúpať ľahšie. Zemiaky pečené vcelku ponúkajú zasa široké pole pôsobnosti k vymýšľaniu lahôdkových oblôh pre najrôznejšie príležitosti.

Zemiakové tipy a triky

Zemiaky sa musia skladovať v chladnej, suchej a hlavne v tmavej miestnosti, lebo pôsobením svetla môžu zozelenieť a vytvárať zdraviu škodlivý solanín.

Môže sa hodiť – tip:

Ak chceme dodatočne mierne zahustiť polievku či omáčku: hneď ako sú všetky suroviny v polievke dovarené, pridajme do nej najemno postrúhaný zemiak a krátko spolu povarme. Presolenú polievku napravíme tak, že v nej uvaríme niekoľko malých zemiakov, ktoré potom môžeme použiť ako prílohu.

Surový pomocník

Ste prejedení? Po väčšom množstve jedla alebo po zvýšenej konzumácii alkoholu páli niektorých ľudí záha. Ak to postretlo i vás, skúste požuť plátok surového zemiaka. Viaže na seba prebytočné kyseliny a prekyslenie organizmu by sa malo upraviť.

Save

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach