Kde a kto ich vyrába?
Jediným výrobcom na svete je v súčasnej dobe A. W. spol. s r. o. , ktorá nesie iniciály mena zakladateľa , p. Aloisa Wesselsa. Bola založená v roku 1876 a nedávno uplynulo 140 rokov jej existencie, i keď prerušenej znárodnením (od roku 1948 do konca roku 1990). Všetci spoločníci sú príslušníci širšej rodiny potomkov zakladateľa. Firma sídli stále na tom istom mieste, kde sa s výrobou Olomouckých tvarůžkov kedysi začalo, čiže v Lošticiach, neďaleko Olomouca.
Z čoho sa vyrábajú?
Olomoucké tvarůžky sa vyrábajú z netučného tvarohu, jedlej soli, s pridaním regulátorov kyslosti E500 (hydrogénuhličitan sodný), E170 (uhličitan vápenatý) a mliekárenské kultúry.
Prečo sú také jedinečné?
⭐nízky obsah tuku – priemerne len 0,5 % tuku
⭐nízka kalorická hodnota – 541 kJ/127 kcal
⭐vysoký obsah bielkovín – 28 g
⭐obsahujú minerály (vápnik, fosfor)
⭐neobsahujú geneticky modifikované suroviny
⭐neobsahujú syridlá, farbivá, arómy, ani stabilizátory
⭐sú bezlepkové
Pre koho sú mimoriadne dôležité?
Olomoucké tvarůžky vyhľadávajú v prvom rade ľudia, ktorí dbajú o zdravý životný štýl, športovci, pre ktorých sú čistým zdrojom energie s vysokým podielom mliečnych bielkovín, čiže ide o čistú kvalitnú bielkovinu bez tukov. Pozitívnu úlohu majú aj v jedálničkoch diabetikov, pretože ako je známe – neobsahujú tuk, a preto sú aj neoddeliteľnou súčasťou diétnych programov.
Kde ich na Slovensku kúpite?
Na Slovensko ich dováža firma Coronis s. r. o. .
Koneční spotrebitelia ich nájdu v predajniach Tesco, Billa, Terno a COOP.
Obchodníkom ich ponúkne Metro, CBA, alebo veľkoobchody Libex, Labaš a KonRad.
Čo sa o nich píše?
Jan Hochmut, zaoberajúci se alternatívnou medicínou:
„Pri depresívnych stavoch dochádza ku zníženiu hladiny serotonínu v mozgu. Ten sa vytvára pomocou aminokyseliny (tryptofanu) a jeho vyplavovanie podporuje práve slnečný svit,“ vysvetľuje Ján Hochmut a dodáva:
„Antidepresívny jedálniček by teda mal zahŕňať potraviny obsahujúce túto aminokyselinu. Nájdeme ju napríklad v tvarůžkoch, plesňových syroch, kyslej kapuste, či kuracej pečeni.
A na záver: Akokoľvek môžeme zmenou jedálnička prispieť k nášmu vyrovnanému psychickému stavu, nemali by sme súčasne zabúdať na to, že hlavné je žiť spokojný život a starať sa oň.
Osobná trénerka a výživová poradkyňa Petra Urbánková:
Bielkoviny sú živočíšneho a rastlinného pôvodu. Výhodou živočíšnych bielkovín je vyšší podiel plnohodnotných aminokyselín. Nevýhodou však môže byť vyšší obsah tukov a cholesterolu (údeniny a tučné mäso). Je vhodné obidva druhy bielkovín kombinovať a vytvoriť si tak pestrý jedálniček.
Živočíšne bielkoviny: chudé mäso (morčacie, divina, kuracie, teľacie, hovädzie), losos, filé, vajcia, mliečne výrobky (tvarůžky, tvrdý syr do 30 %, cottage, mozzarella light, jogurty a tvaroh polotučný), šmakoun – výrobok z vaječných bielkov.
Fosfor a vápnik majú pozitívny vplyv na tvorbu ľudského kostného systému. Majú priaznivý účinok na žalúdok a črevá, normalizujú funkciu srdcového systému a obličiek, a takisto zlepšujú proces krvného obehu.
Čo je a čo nie je závadné?
?Oranžové až hnedasté zafarbenie povrchu
Niekedy s vyzrážanou krupičkou – nejde o plieseň, ale o prejav vyššej aktivity zrejúcej kultúry Brevibacterium linens – úplne nezávadné
?Biela plieseň na povrchu
Ide o tzv. mliečnu plieseň (Oospora lactis, Geotrichum candidum) – úplne nezávadnú
?Tvarové deformácie
Vplyvom nerovnakej schopnosti zrenia tvarohu alebo nedodržaním teplotného režimu môžu Olomoucké tvarůžky dozrievať nerovnomerne a najmä vo vyššom stupni zrelosti môžu vykazovať mäkšiu konzistenciu, ktorá potom spôsobí zmenu ich tvaru (napríklad sadnutie). Táto závada, pokiaľ nie je spojená s uvoľňovaním tekutiny, nie je závadou a svedčí o dobrom prezretí.
⛔ Pliesne na povrchu bežne viditeľné okom (čierna, zelená, šedá a podobne – neprípustné
⛔ Veľmi mäkká konzistencia spojená s uvoľňovaním tekutiny – neprípustné
⛔ Horknutie
⛔ Horkú príchuť, bohužiaľ, v zabalenom výrobku nemožno odhaliť. Jej výskyt nie je zdravotne nebezpečný, ale táto závada je u Olomouckých tvarůžkov neprípustná.
Prečo ich v obchodnej sieti kupujeme nedozreté?
V súčasnej dobe je doba minimálnej trvanlivosti delená nasledovne: 20 % pre výrobcu a 80 % pre predajcu. Z uvedeného vyplýva, že predajca nakupuje naše výrobky v nízkom stupni ich zrelosti a bez ďalšieho zdržania ich ponúka na predaj.
Dôsledkom toho je, že sa pre konečného konzumenta zrelosť potlačila a odsunula do doby ku koncu dátumu minimálnej trvanlivosti.
Kde nájdete viac receptov?
Výrobca A. W. spol. s r. o. má na svojich webových stránkach aj záložku Recepty, kde nájdete veľa receptov, vrátane fotografií jedál. Tvarůžkové recepty obsahuje aj každé číslo firemného časopisu Tvarůžek, ktorý vychádza 2 x ročne a ktorý v elektronickej podobe nájdete opäť na webe A. W. (www.tvaruzky.cz).